L.Straujuma džiaugiasi gerais santykiais su Lietuva

Penktadienį Lietuvoje su pirmuoju savo vizitu lankosi prieš mėnesį darbą pradėjusi Latvijos premjerė Laimduota Straujuma.

Vizito akimirka.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vizito akimirka.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Feb 14, 2014, 10:01 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 8:19 AM

Savo vizitą Lietuvoje Latvijos Premjerė pradėjo susitikimu su Lietuvos Vyriausybės vadovu Algirdu Butkevičiumi. Daugiausiai dėmesio Premjerai skyrė geležinkelio projektui „Rail Baltica“.

Po susitikimo Latvijos premjerė pareiškė suprantanti Lietuvos norą, kad vėžė eitų ir pro Vilnių, bei pažymėjo, kad projektą svarbu parengti iki 2016 m.

Latvijos Vyriausybės vadovė kalbėdama apie dvišalius santykius pažymėjo ir energetikos projektų svarbą, tačiau šioje srityje daugiau nieko naujo nepaaiškėjo.

Apie Visagino atominės elektrinės statybą L.Straujuma sakė, kad „Latvijos nuomonė šiuo klausimu yra teigiama“, tačiau dar laukiama paskaičiavimų.

Latvijos premjerė taip pat neatsakė tiesiai, ar kaimyninė šalis svarstytų pirkti dujų iš Lietuvoje statomo suskystintų dujų terminalo, jeigu jos būtų pigesnės už tiekiamas „Gazprom“.

„Mes dar tai turėtume aptarti su Premjeru, tačiau ekonominiai rodikliai yra labai svarbūs. Kiek man yra žinoma, nuo Inčiukalnio saugyklos Latvijoje į Lietuvą taip pat yra tiekiamos dujos“, – sakė L.Straujuma.

Latvijos premjerė taip pat pabrėžė esanti pasirengusi su Lietuva pasidalyti euro įvedimo patirtimi. Naujausiais duomenimis, Latvijoje eurą palaiko 53 proc. gyventojų, o 60 proc. – teigia, kad euro įvedimo procesas buvo sklandus.

„Labai teigiamas dalykas Latvijoje buvo tas, kad turėjome pakankamai laiko žmonėms išaiškinti euro įvedimo svarbą. Taip pat užteko laiko pakeisti latus į eurus – dvi savaites buvo galima paraleliai atsiskaityti eurais ir latais. O Latvijos banke latus į eurus bus galima pasikeisti visą laiką, taigi žmonės neturi pagrindo nerimauti, kad jie nespės išsikeisti pinigų“, – teigė L.Straujuma.

Latvijos Premjerė atkreipė dėmesį, kad Latvijos įmonės įsipareigojo nedidinti kainų įvedant eurą, ir šis kainų stebėjimas vyks dar pusę metų, iki pat birželio.

„96 proc. kainų yra išlikusios stabilios“, – sakė L.Straujuma.

Pasidžiaugė gerais santykiais

Lietuvos ir Latvijos santykius premjerė įvardijo kaip labai gerus. Tarp bendrų problemų, kurias reikės spręsti ateityje, ji paminėjo emigracijos srautus.

Lietuvos ir Latvijos premjerai taip pat aptarė tolesnio šalių bendradarbiavimo planus, apsvarstė galimybę surengti bendrą vyriausybių posėdį. Susitikime kalbėta apie Baltijos kelio 25-ųjų metinių bei Baltų vienybės dienos minėjimus. „Šiais metais mes švenčiame 25-ąsias Baltijos kelio metines. Labai svarbu, jog mūsų Vyriausybės sutarė įsteigti darbo grupes, kurios šios istorinės sukakties proga organizuos renginius “, – sakė Lietuvos premjeras.

Ministras Primininkas A.Butkevičius taip pat palinkėjo sėkmės darbą nesenai pradėjusiai Latvijos premjerei bei sakė besitikintis, kad bus tęsiamos glaudaus bendradarbiavimo tradicijos. Lietuvos Vyriausybės vadovas pasveikino premjerę L.Straujumą su Latvijos olimpiečių iškovotais medaliais rogučių trasoje ir palinkėjo kaimyninės šalies sportininkams tolimesnės sėkmės Sočio žiemos olimpinėse žaidynėse.

Susitiko su prezidente

Prezidentė Dalia Grybauskaitė, susitikusi su pirmą kartą į Lietuvą atvykusia Latvijos Premjere Laimduota Straujuma, aptarė dvišalius santykius ir ekonominį bendradarbiavimą, strateginius energetikos projektus, geležinkelio „Rail Baltica“ projektą, Latvijos euro įvedimo patirtį bei Lietuvos perspektyvas kitąmet jungtis prie euro zonos.

Prezidentė pabrėžė, jog Lietuvą ir Latviją sieja sėkmingas bendradarbiavimas, kuris duoda labai gerų rezultatų. Šiuo metu įgyvendinami strateginiai energetikos projektai padės pasiekti vieną svarbiausių regiono tikslų – užtikrinti saugų energijos tiekimą Baltijos valstybėms ir mažesnes dujų bei elektros energijos kainas vartotojams.

Šalies vadovės teigimu, realią naudą ir geresnes elektros energijos kainas turėsime tik sukūrę efektyviai veikiančią konkurencingą rinką. Todėl reikia ne tik sėkmingai užbaigti jungtis su Švedija, Lenkija ar Suomija, bet ir gerinti vidinių jungčių tarp Baltijos valstybių pralaidumą.

Jungtis su Švedija ir Lenkija planuojama užbaigti kitąmet. Dar 15 Baltijos šalių energetikos projektų, tarp jų 6 – iš Lietuvos, yra įtraukti į strateginių bendraeuropinių projektų sąrašą bei gali gauti ES finansavimą.

Latvijos Premjerė pasveikino Prezidentę su labai sėkmingu Lietuvos pirmininkavimu ES Tarybai praėjusį pusmetį.

Taip pat aptartas dvišalis ekonominis bendradarbiavimas. Latvija yra ketvirta didžiausia mūsų prekybos partnerė ir užimą antrą vietą pagal lietuviškų prekių eksportą.

Kalbėta ir apie aktualius Europos Sąjungos klausimus, Rytų partnerystę, dvišalius kultūrinus ryšius. Šiemet Rygai suteiktas garbingas Europos kultūros sostinės titulas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.