Planai įvesti automobilių mokestį jau žlunga

Valdančiųjų partijų lyderiai penktadienį nesutarė dėl Finansų ministerijos siūlymo dar šiemet įvesti automobilių mokestį, nes jam nepritarė socialdemokratų koalicijos partneriai. Valdančiosios partijos tik sutarė, kad nuo kitų metų reikia didinti akcizus alkoholiui. Dabar tapo neaišku, ar kitais metais Vyriausybė turės pakankamai pinigų per krizę sumažintoms pensijoms kompensuoti. 

A.Butkevičius ir L.Graužinienė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
A.Butkevičius ir L.Graužinienė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Feb 14, 2014, 2:40 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 7:50 AM

Socialdemokratų partneriai valdančiojoje koalicijoje prieš automobilių mokestį pasišiaušė tą pačią dieną, kai tik finansų ministras Rimantas Šadžius paskelbė apie jo įvedimo planus.

Tiek Darbo partijos, tiek „Tvarkos ir teisingumo“ lyderiai piktinosi, kad apie mokestį buvo pranešta apie tai nesutarus valdančiųjų partijų koalicinėje taryboje.

Diskutuos partijų viduje

Penktadienį buvo sutarta, kad kitą savaitę visos valdžios partijos galimybę apmokestinti automobilius aptars partijų viduje. Manoma, kad tai bus padaryta per savaitę. Paskui klausimas dėl naujo mokesčio bus svarstomas iš naujo. 

Tačiau galimybėmis įvesti automobilių mokestį artimiausiu metu jau abejoja ir labiausiai jį remiantys socialdemokratai. Seimo vicepirmininkas Algirdas Sysas samprotavo, kad politikai pabijojo įvesti naują mokestį prieš rinkimus, todėl artimiausius tris mėnesius nieko nebus daroma. Tai reiškia, kad dar neaišku, ar kitais metais valdžia turės pakankamai pinigų sumažintoms pensijoms kompensuoti.  

Premjeras Algirdas Butkevičius penktadienį taip pat negalėjo tvirtai pasakyti, ar automobilių mokesčiui pritartų jo vadovaujama partija. 

„Mūsų partija nesvarstė, bet aš galiu pasakyti ir ne vieną kartą esu sakęs, kad daugelis šalių turi tokį mokestį", – kalbėjo A.Butkevičius. 

Jis taip pat pasmerkė partijos kolegą, Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininką Bronių Bradauską, kuris pasiūlė vietoj automobilių mokesčių panaikinti pensijas tremtiniams. Dėl to B.Bradauskas bus kviečiamas pasiaiškinti į partijos valdybą. Vis dėlto A.Butkevičius neišdrįso viešai pasakyti savo asmeninės nuomonės apie B.Bradauską.  

„Pirmadienį aš kviečiu Darbo partijos valdybą – mes turėsime diskusiją, bet mano asmeninė nuomonė – aš tikrai nepritariu", – pareiškė Seimo vadovė ir Darbo partijos lyderė Loreta Graužinienė. 

Pažadus žada tesėti

Tiesa, premjeras tikina, kad valdžios planai kompensuoti sumažintas pensijas per trejus artimiausius metus nesikeičia, ir ji ieškos tam reikalingų pinigų.

„Aš manau, kad mes savo pažadus įgyvendinsime. Labai stipriai pradėjome kovoti su šešėline ekonomika", – sakė A.Butkevičius. Jis paminėjo sprendimą riboti  automobilių bakuose įvežamų degalų kiekį, žadama ir kitų priemonių kovoti su nelegaliu alkoholiu.   

Primename, kad pensijas žadama kompensuoti per trejus metus. Tam reikės 443 mln. litų. Šiemet tam bus skirta 88,6 mln. litų, o likusi suma bus išdalyta lygiomis dalimis 2015 ir 2016 metais.

Užmojams didinti mokesčius nepritaria ir prezidentė Dalia Grybauskaitė. Ji dabartinę padėtį pavadino priešrinkiminiu chaosu.

Komentuodamas šį prezidentės pareiškimą, A.Butkevičius leido suprasti, kad pati D.Grybauskaitė palaikė idėją įvesti automobilių mokestį, kai ji buvo finansų ministre prieš daugiau kaip dešimt metų. 

Mokestis pagal variklio tūrį

Primename, jog mokestį už automobilius ir motociklus ketinama skaičiuoti pagal jų variklio tūrį. 

Motociklų, kurių variklio darbo tūris iki 0,5 litro, savininkai už savo transporto priemones šiais metais mokėtų 70 litų metinį mokestį, 0,501–1 litro – 130 litų, 1,001–1,5 litro – 190 litų, daugiau nei 1,5 litro – 250 litų metinį mokestį.

Dar labiau kišenes pakratys automobilių savininkai. 

Automobiliams pagal variklio darbo tūrį šis mokestis būtų skaičiuojamas taip: iki 1,5 litro – 90 litų, 1,501–2 litrai – 170 litų, 2,001–2,5 – 240 litų, 2,501–3 litrai – 310 litų, 3,001–3,5 litro – 380 litų, 3,501–4 litrai – 450 litų, 4,001–5 litrai – 520 litų, daugiau nei 5 litrai – 590 litų per metus.

Iš automobilių mokesčio planuota surinkti 200 mln. litų per metus. 

Alkoholis brangs

Kol kas aišku, kad kitais metais dar kartą gali didėti tik akcizai alkoholiui.

Degtinei, kuri yra tarp populiarių kontrabandinių prekių, akcizą siūloma didinti tik 5 proc., o vynui 10 proc. 

Kur kas daugiau brangtų sidras ir alus. Jiems akcizą siūloma didinti 50 proc. Lengvata būtų taikoma tik mažoms alaus darykloms.  

Teigiama, kad alus dėl to brangtų apie 20 centų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.