Kauno rajone vokiečiai gyrė lietuvius ir atsiprašė už okupaciją

Vokiečiai pastaruoju metu ypač domisi į ekonominės plėtros aukštumas kopiančiu Kauno regionu. Raudondvario pilyje pasirašyta Kauno rajono ir vienos turtingiausių Vokietijos Federacinės Respublikos Bergštrasės apskrities bendradarbiavimo sutartis. Dokumentą parašais patvirtino Kauno rajono meras Valerijus Makūnas, Bergštrasės apskrities viršininkas Matthias Wilkesas ir šios apskrities tarybos pirmininkas Werneris Breitwieseris.

Kauno rajono meras V.Makūnas (centre) pasirašė sutartį su Vokietijos Heseno žemės Bergštarsės apskrities vadovais.<br>M.Navarackaitės nuotr.
Kauno rajono meras V.Makūnas (centre) pasirašė sutartį su Vokietijos Heseno žemės Bergštarsės apskrities vadovais.<br>M.Navarackaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Feb 17, 2014, 12:25 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 5:20 AM

Viešėdami Kauno rajone svečiai nevengė ir savo tautai neparankių istorijos akimirkų. Vokiečiai pačių prašymu apsilankė IX forto memorialo muziejuje. Po sutarties su Kauno rajonu pasirašymo Bergštrasės apskrities viršininkas pasveikino renginio dalyvius su Vasario 16-ąja ir apgailestavo, kad ir Vokietija praeityje buvo nuskriaudusi Lietuvą.

Daugiau dėmesio jaunimui

Į sutarties pasirašymo ceremoniją, kuri sutapo su Lietuvos valstybės atkūrimo diena, atvyko 19 asmenų delegacija: regiono politinių partijų lyderiai, Fyrnheimo miesto Friedricho Fröbelio mokyklos atstovai, keturi laikraščių redaktoriai. Šventėje taip pat dalyvavo Vokietijos lietuvių bendruomenės pirmininkas Antanas Šiugždinis ir Hiutenfelde įsikūrusios Vasario 16-osios gimnazijos direktorė Bronė Narkevičienė. Šalys įsipareigojo stiprinti bendradarbiavimą kultūros, sporto, ekonomikos, politikos ir kitose srityse. Išskirtinis dėmesys bus skiriamas jaunimui. „Pasirašydami sutartį su Kauno rajonu ir suteikdami galimybę mūsų apskričių jaunimui bendrauti, prisidedame prie vieningos ir tolerantiškos Europos kūrimo“, – kalbėjo M.Wilkesas.

Bergštrasės apskrities viršininkas taip pat pareiškė apgailestavimą, kad vokiečių ir lietuvių tautų santykiai ne visada buvo tokie draugiški, kaip šiais laikais.

Kauno rajono meras V.Makūnas pastebėjo, kad po Lietuvos prezidentės Dalios Grybauskaitės ir Vokietijos kanclerės Angelos Merkel susitikimo svarbu pereiti į konkretų bendradarbiavimą, kuris itin svarbus savivaldai.

Rėmė lietuvių organizacijas

Meras taip pat dėkojo vokiečiams už tai, kad jie daug metų remia svarbų lietuvybės židinį – Hiutenfelde, Rennhofo pilyje, įsikūrusią Vasario 16-osios gimnaziją. „Jūs palaikėte mus sunkiais sovietų okupacijos metais ir esate ištikimi bičiuliai mūsų laisvės kelyje“, – kalbėjo V.Makūnas.

Rennhofo pilyje veikia ir daugiau lietuviškų organizacijų: Vokietijos lietuvių bendruomenė, Vokietijos lietuvių jaunimo sąjunga, Lietuvių kultūros institutas ir Europos lietuvių kultūros centras.

Šios institucijos jau ilgus metus tiesė gyvą tiltą tarp Lietuvos ir Vokietijos politikų, verslininkų, meno atstovų ir yra tapusios faktiniu Vakarų Europos lietuvių centru. Ilgametis Vokietijos lietuvių bendruomenės pirmininkas A.Šiugždinis yra ne tik kultūros renginių iniciatorius, bet ir padeda megzti verslo ryšius.

Vokietijos verslininkus domina Rytų rinkos, todėl platų magistralinių kelių tinklą, laisvąją ekonominę zoną ir tarptautinį oro uostą turintis Kauno rajonas galėtų būti gera starto aikštele verslo plėtrai.

Kauno rajone jau veikia kelios vokiško kapitalo įmonės: durpių gavybos bendrovė „Klasmann Deilmann Ežerėlis“, medžio apdirbimo įmonė „Rafranka“, „Heinzmann langai“, „Saegewerk und Palettenfertigung Paul Maag”.

Ekonomiškai stiprus regionas

Pirmieji Kauno rajono ir Bergštrasės apskrities ryšiai tuomečio Friedricho Fröbelio mokyklos direktoriaus Heinzo Klee iniciatyva užmegzti dar 2006 m.

Kauno rajono savivaldybės ir Bergštrasės apskrities sutarties pirmoji dalis buvo pasirašyta Hepenheimo mieste praėjusių metų lapkričio 1 dieną.

Bergštrasės apskritis įsikūrusi Vokietijos pietvakariuose, viename iš šalyje ekonomiškai svarbių metropolinių Reino-Nekaro regionų. 720 kv. kilometrų ploto apskrityje gyvena 264 tūkst. gyventojų.

Vienas seniausių Heseno žemės Bergštrasės regionas garsėja vynuogininkyste ir vyndaryste, autentiškais fachverko mūro namais ir bene žymiausiu savo piliečiu – keturis kartus pasaulio „Formulės 1“ čempionu Sebastianu Vetteliu, kuris gimė ir užaugo Hepenheimo mieste.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.