Liberalai kreipsis į teismą dėl žemės pardavimo referendumo

Liberalų sąjūdis teigia, kad jų partija gerbia gyventojų teisę išsakyti savo nuomonę referendumuose. Bet liberalai toliau laikosi pozicijos, kad žemės pardavimo ribojimas iš esmės pažeistų Lietuvos Konstitucijoje įtvirtintą teisę į privačios nuosavybės neliečiamumą, būtų žalingas šalies žemės savininkams ir lemtų skaudžias sankcijas Lietuvai.

Referendumo iniciatoriai pirmadienį šventė.<br>D.Pipo nuotr.
Referendumo iniciatoriai pirmadienį šventė.<br>D.Pipo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 17, 2014, 8:03 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 4:51 AM

Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) ypač abejotinomis aplinkybėmis priėmus sprendimą dėl referendumo, liberalai ruošiasi kreiptis į Lietuvos vyriausiąjį administracinį teismą (LVAT).

Teismo bus prašoma išaiškinti, ar referendumu siūlomos keisti Konstitucijos nuostatos nepažeidžia jau esamų Konstitucijos nuostatų, kuriomis įtvirtinti Lietuvos prisijungimo prie ES pagrindai. Taip pat bus prašoma įvertinti, ar siūloma referendumo formuluotė nepažeidžia Konstitucijos nuostatos, užtikrinančios nuosavybės neliečiamumą.

„Žmonės buvo sąmoningai klaidinami, nutylint tikruosius referendumo tikslus ir pasekmes. Lietuva, būdama pilnateisė Europos Sąjungos narė, turi vykdyti savo įsipareigojimus ir jei norime likti šioje bendrijoje, negalime žengti draudimų keliu. Tuo atveju, jeigu referendumas dėl žemės pardavimo bus rengiamas, liberalai imsis visų galimų teisinių priemonių, kad būtų išsklaidytos bet kokios abejonės dėl referendumo atitikimo pamatinėms konstitucinėms vertybėms. Ir toliau ginsime kiekvieno iš mūsų teisę į savo privačią nuosavybę ir laisvą pasirinkimą, kaip su ta nuosavybe elgtis“, – sako Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūno pavaduotojas Gintaras Steponavičius.

Liberalas pabrėžė, kad atskirų teisės ekspertų jau išsakyta nuomonė, kad Konstitucija yra vientisa ir joje negali atsirasti viena kitai prieštaraujančių nuostatų. „Šioje vietoje negali likti jokios erdvės interpretacijoms, nes kalbame apie didelę įtaką valstybei ir šalies žmonėms turintį sprendimą“, – teigė G.Steponavičius.

Seimui nutarus skelbti referendumą, liberalai atskiru Seimo nutarimu papildomai svarstys galimybę kreiptis su skundu į Konstitucinį Teismą.

Seimo Liberalų sąjūdžio frakcija laikosi pozicijos, kad bet kokie dirbtiniai ribojimai į Lietuvą įsileisti užsienio kapitalo yra žalingi, o siekiai drausti žemės pardavimą naudingi tik stambiųjų Lietuvos žemvaldžių ir finansų grupių interesams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.