Mažųjų kauniečių mamos išsigando rotaviruso protrūkio

Nuo praėjusio savaitgalio Kauno klinikinėje ligoninėje, į kurią dažniausiai guldomi infekcinėmis ligomis susirgę kauniečiai ir Kauno apskrities gyventojai, padaugėjo mažųjų ligonių. Daugumai jų nustatyta šaltajam sezonui būdinga užkrečiamoji liga – rotavirusas.

Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Feb 18, 2014, 5:57 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 3:59 AM

Nors šios ligoninės medikai ir Kauno visuomenės sveikatos centras ramina, jog išskirtinio užkrato antpuolio nepastebėta, viduriuojančius ir karščiuojančius vaikus pulta vežti į ligonines.

Kauno klinikinės ligoninės Vaikų ligų I skyriuje antradienį gulėjo 42 mažyliai. Jie gydomi ne tik nuo rotaviruso infekcijos, bet ir nuo kitų ligų: vėjaraupių, skarlatinos.

Didesnis antplūdis mamų, atvedusių atžalas su rotavirusinio užkrato simptomais, buvo praėjusį savaitgalį. Ligoninėje net ėmė trūkti lovų, jų Vaikų skyriuje yra 45.

„Rotaviruso infekcija yra sezoninė liga, pasireiškianti dažniausiai gruodžio–kovo mėnesiais. Šiais metais nepastebėtas ryškesnis ligos protrūkis. Per pastaruosius 7 metus nuo jos buvo gydoma 400–600 ligonių per metus. Infekcija stipriau griebė 2011-aisiais. Tada pacientų skaičius pasiekė 845“, – sakė Kauno klinikinės ligoninės Vaikų ligų I skyriaus vedėja Nijolė Mačerinskienė.

Kauno visuomenės sveikatos centro (KVSC) Užkrečiamųjų ligų skyriaus vedėja Orina Ivanauskienė taip pat tvirtino, jog rotaviruso epidemijos Kaune nėra.

KVSC duomenimis, vasarį per dieną į Kauno gydymo įstaigas paguldoma 10–12, kaip įtariama, rotavirusu užsikrėtusių ligonių, dažniausiai vaikų.

„Šis skaičius neviršija ligos sezono normos. Matyt, mamos sunerimsta mažyliams vos pradėjus viduriuoti, todėl puola guldyti į ligoninę“, – kalbėjo O.Ivanauskienė.

Kai kurie užkrečiamųjų ligų specialistai teigia, kad rotavirusu susirgusio vaiko nebūtina guldyti į ligoninę, virusas pasitraukia iš organizmo pats, tereikia atkurti skysčių pusiausvyrą.

Gydytoja N.Mačerinskienė pataria rotaviruso infekcija galėjusį užsikrėsti vaiką stebėti.

„Pirmieji žarnyno infekcijos požymiai – vėmimas, viduriavimas ir karščiavimas. Dėl šių negalavimų vaikas netenka daug skysčių. Kuo jaunesnio amžiaus vaikas, tuo netekti skysčių jam pavojingiau sveikatai. Jeigu vaikas vemia, viduriuoja ir karščiuoja, patartina kreiptis į šeimos gydytoją. Jis ir turėtų spręsti, kur vaiką gydyti – namie ar ligoninėje", – aiškino medikė.

Esant sunkiai būklei, kai vaikas tampa vangus, nesišlapina, patartina iš karto kreiptis į stacionarinę gydymo įstaigą.

N.Mačerinskienės teigimu, išvengti rotaviruso infekcijos padėtų skiepai. Net jei jie ir visiškai neapsaugotų nuo ligos, gydytojos teigimu, mažylis sirgtų lengvesne ligos forma.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.