Neprivalai giedoti kitataučių giesmių

„Lietuvos rytas“ neseniai perteikė Vytauto Didžiojo universiteto docentės Jūratės Imbrasaitės svarstymus apie lietuvių pasididžiavimą tėvyne.

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Brazauskas

Feb 18, 2014, 5:41 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 3:59 AM

Du trečdaliai Lietuvos gyventojų didžiuojasi valstybe, trečdalis – ne. Pagal šį rodiklį mūsų šalis yra paskutiniame Europos sąrašo trejetuke greta Bosnijos ir Hercegovinos, Vokietijos. O Lenkijoje pasididžiavimą valstybe jaučia net 95 procentai piliečių. Lenkai keliais punktais lenkia tokius pasididžiavimo pirmūnus kaip britai, skandinavai, rusai.

Pateikti duomenys kai kam kelia rūpestį. Ramintis galima tuo, kad Lietuvoje kritiškais momentais į pagalbą ateina policija. Jeigu kas nors per valstybinę šventę neiškėlė trispalvės – tokiam gresia bauda už aplaidumą, kuris byloja apie priblėsusius, ar netgi priešiškus politinius jausmus. O yra daugiataučių valstybių, kuriose nepagarba valstybiniams simboliams sulaukia aukščiausių valstybės asmenų supratimo.

Prieš du metus prisiekė naujas Izraelio aukščiausiojo teismo pirmininkas. Vienas iš teismo narių, arabas Salimas Joubranas, per ceremoniją negiedojo Izraelio himno, nors buvo atsistojęs.

Knesete pasigirdo balsų, kad S.Joubranas turėtų atsistatydinti. Buvo pateiktas įstatymo projektas, numatantis, kad Izraelio armijoje netarnavęs pilietis negali būti aukščiausiojo teismo nariu.

Žinoma, S.Joubranas armijoje nebuvo tarnavęs. Nors visiems Izraelio piliečiams galioja karo tarnybos prievolė, musulmonų arabų į kariuomenę neima. Skatinama jų savanorystė. Izraelio armijoje labiau linkę tarnauti arabai krikščionys – rikiuotėje jų dabar apie 300.

Aukščiausių postą Izraelio ginkluotose pajėgose pasiekęs nežydas yra brigados generolas Imadas Faresas, arabiškai kalbantis drūzų tikėjimo žmogus. Tačiau tokia karjera vargiai įmanoma arabui sunitui. Teisėjas S.Joubranas, pirmasis arabas, tapęs nuolatiniu aukščiausiojo teismo nariu, yra krikščionis.

S.Joubrano iš aukščiausiojo teismo nepašalino. Priešingai – jis sulaukė įtakingų pareigūnų palaikymo. Aukščiausiojo teismo teisėjas Elyakimas Rubinsteinas parašė viešą laišką, kuriame teigė, kad S.Joubranas yra lojalus pilietis. E.Rubinsteino požiūriu, „piliečiai nežydai privalo pagerbti himną atsistodami… tačiau negalima reikalauti, kad piliečiai arabai giedotų žodžius, neatliepiančius jų širdims, nesusijusius su jų šaknimis…“

Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu nusiuntė pas S.Joubraną savo atstovą, kuris perdavė, jog premjeras palaiko teisėjo sprendimą negiedoti himno – negalima norėti, kad arabas giedotų žodžius apie „žydo sielos ilgesį“.

Tautininkas žydas B.Netanyahu supranta, kad Izraelyje, tautinėje žydų valstybėje, reikalauti iš kitataučių piliečių žydiškos tapatybės yra nesąmonė.

„Laisvoji banga“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.