Nuimkite apykoję arba grąžinkite į kalėjimą!

Pirma laiko iš kalėjimo išleistam klaipėdiečiui Vygantui Tautavičiui apkarto laisvė. Dėl intensyvios priežiūros, kurią užtikrina ant kojos pritvirtinta apykojė, jis negali rasti darbo, o būti išlaikytiniu nenori ir net svarsto, gal geriau grįžti už grotų, rašo „Lietuvos rytas“ .

Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė

Feb 18, 2014, 6:23 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 4:40 AM

Už finansinius nusikaltimus kalėti 3 metams nuteistas 30-metis V.Tautavičius į namus Klaipėdoje grįžo pernai lapkričio 13-ąją.

Pagal Probacijos įstatymą jam skirtos elektroninio stebėjimo priemonės, ant kojos pritvirtinta speciali nenuimama apykojė.

Klaipėdiečiui taikoma intensyvi priežiūra – jis visą laiką turi būti namie. Tai fiksuoja namuose pastatytas elektroninis prietaisas.

V.Tautavičių prižiūri Klaipėdos apygardos probacijos tarnybos inspektorė Eglė Sabonienė. Ji kiekvieną savaitę sudaro ir patvirtina buvusio kalinio darbotvarkę minučių tikslumu – kada ir kur jis gali nuvykti.

Antai praėjusią savaitę V.Tautavičius dvi dienas negalėjo iš namų iškelti kojos.

Bet per kitas dienas jis privalėjo atvykti į Probacijos tarnybą, kur dalyvauja elgesio pataisos programoje, turėjo galimybę nuvykti pas antstolę, pasivaikščioti su vaiku, pusvalandį praleisti vairavimo mokykloje – vyras nori įgyti vairuotojo pažymėjimą.

– Kodėl jums kilo mintis grįžti į kalinimo įstaigą? Juk visi veržiasi į laisvę.

Gyvenate viename bute su motina, gyvenimo drauge ir pusantrų metų sūnumi, kartą per savaitę galite trumpam aplankyti senelius, beveik valandą pasivaikščioti prie jūros. Atrodo, ko daugiau reikia? – „Lietuvos rytas“ pasiteiravo V.Tautavičiaus.

– Vargina tai, kad visą laiką esi įsitempęs. Pavyzdžiui, pagal dienotvarkę nuo namų nuvykti iki tam tikros tarnybos skirta, sakykime, 15 minučių.

Automobilio neturiu, o ką daryti, jei ilgai neatvažiuoja autobusas? Jei vėluoju, iškart turiu skambinti savo globėjai. Grįžtu į namus keliomis minutėmis anksčiau – vėl turiu apie tai pranešti.

Prašiau vieną kartą išleisti į „Akropolį“, tai pirmiausia pasiteiravo, iš kur gavau pinigų. Bet juk aš anksčiau dirbau ir Klaipėdoje, ir užsienyje – Jungtiniuose Arabų Emyratuose, Didžiojoje Britanijoje, Vokietijoje. Šiek tiek susitaupiau.

Vis dėlto davė leidimą vykti į „Akropolį“ vienai valandai. Bet ką ten per tiek laiko nuveiksi? Numojau ranka ir nevažiavau.

Tačiau tai – niekai. Intensyvios priežiūros sąlygomis gyvenau tris mėnesius. Vienas reikalavimų – per tą laiką susirasti darbą. Tikrai tai padaryti stengiausi.

Užsiregistravau Darbo biržoje, tačiau nieko tinkama nepasiūlė.

Nusiunčiau gyvenimo aprašymą į vieną Gargždų įmonę – ji siūlo sunkų fizinį darbą. Man tiktų, bet viskas paaiškės tik kovą. Tariausi su vienu prekybos centru – nepavyko.

Turėjau vilties, kad pasiseks vienoje logistikos įmonėje įsidarbinti vadybininko asistentu.

Tos įmonės vadovas žinojo, kad esu nuteistas ir išleistas į laisvę pirma laiko pagal Probacijos įstatymą, bet ten manęs nepriėmė, nes dėl griežtų dienotvarkės reikalavimų nepavyko iki galo išsiaiškinti, ar aš tam darbui tinku.

Probacijos tarnyboje manęs vis teiraujamasi, kada atlyginsiu piniginę žalą, – pridėjus antstolių paslaugas ji užaugo iki 8 tūkst. litų. Kaip ją galiu atlyginti nedirbdamas?

– Kas sutrukdė įsidarbinti logistikos įmonėje?

– Darbdavys raštu informavo Probacijos tarnybą, kad čia turėsiu praleisti beveik visą dieną. Sutiko.

Tik nuvykęs į įmonę prie vartų sutikau E.Sabonienę su dar vienu darbuotoju. Nieko bloga nepamaniau, mane dažnai tikrina, ar pagal patvirtintą dienotvarkę tikrai esu pas senelius, ar prie jūros.

Įėjome į biurą, ten buvo gal dešimt darbuotojų, keli klientai. Mano prižiūrėtojai garsiai prisistatė, kad yra iš Probacijos tarnybos.

Visi suprato, kas aš toks. Net įmonės vadovas nustebo. Jis viską žinojo, bet ar būtina kitiems tai girdėti?

Reikėjo apžiūrėti keturias darbo vietas ir jose išbandyti mano sugebėjimus. Paskutinėje vietoje dėl mano dienotvarkės pritrūko laiko, privalėjau grįžti namo.

Įmonės vadovas suabejojo, ar nekils panašių problemų man dirbant. Tad sutarėme, kad ateisiu pas jį tuomet, kai baigsis probacijos laikas.

– Atrodo, nevertėtų labai skųstis – net lankėte šalia savo namų esantį sporto klubą.

– Taip, klubo vadovas, suteikiantis galimybę nemokamai pasportuoti senjorams, vaikų globos namų auklėtiniams, prie jų prijungė ir mane.

Bet netrukus Probacijos tarnybos atstovai čia lankytis man uždraudė. Esą gali būti pažeistas prie kojos pritvirtintas prietaisas, be to, galima rasti ir kitokių sveiko gyvenimo būdų – pasivaikščiojimas lauke ar prie jūros.

– Gal nevertėtų lieti apmaudo – juk vis vien esate namuose, su artimaisiais, ar ne geriau prisitaikyti ir atbūti tuos tris intensyvios priežiūros mėnesius. Juk po to priežiūros sąlygos švelnėja.

– Ką tik gavau Klaipėdos apygardos probacijos tarnybos Probacijos skyriaus viršininkės Aurikos Stanislovaitienės raštą, kad intensyvios priežiūros vykdymas man pratęstas dar trims mėnesiams.

Prisipažinsiu, palūžau, man atrodo, kad tarnybos darbuotojai prieš mane yra priešiškai nusiteikę.

Gal dėl to, kad vis bandau išsiaiškinti kai kurių įvykių priežastis, kad ir dėl draudimo lankyti sporto klubą.

Kai žinau, kad rytą reikės eiti į tarnybą, naktį nebegaliu užmigti, jaudinuosi – jaučiuosi taip, tarsi jie nori ne padėti man, o sužlugdyti, sugrąžinti į kalinimo įstaigą.

Gal geriau pasiprašysiu sugrąžinamas pats. Gal būsiu toks vienintelis Lietuvoje. Tuomet ir mano šeimai gal bus ramiau – dabar esu jų išlaikytinis. Noriu kabintis į gyvenimą, bet man neleidžiama.

To nepatyrusiems sunku įsivaizduoti.

Kartą rytą reikėjo pakeisti sugyventinės automobilio padangą. Paskambinau į tarnybą ir paprašiau leidimo ją sutvarkyti – automobilis stovi po namų langais.

Patarė kviesti techninę pagalbą. Tik vėliau šiaip taip leido 20 minučių išeiti į kiemą.

Atrodo, laikausi nurodymų, nieko nepažeidinėju, bet turi būti protingumo ribos. Paskutinis kantrybės lašas buvo darbas, kurio taip ir negavau.

– Dėl kokių konkrečių priežasčių jums pratęsiamas intensyvios priežiūros laikas?

– Rašte teigiama, kad per tą laiką buvo užfiksuoti du elektroninio prietaiso pakreipimai. Iš pradžių tas prietaisas stovėjo svetainėje ant sekcijos.

Gal sūnus laipiodamas ar žaisdamas sekciją pajudino, gal kas netyčia užkliudė valydamas dulkes. Dabar jis perkeltas į virtuvę.

Pernai gruodžio 28-osios vakarą užfiksuotas apykojės pažeidimas. Ekspertų išvada buvo tokia – elektroninės dalies pažeidimų nėra, tačiau pastebėtas žymus mechaninis užterštumas.

Bet juk aš vaikštau mieste, pajūryje. O prietaiso nuo kojos nusiimti neįmanoma – su juo esi dieną naktį, net eidamas į vonią maudytis.

Sausio 13-ąją – dar vienas pažeidimas, esą nutrauktas apykojės dirželis. Iškvietė į Probacijos tarnybą. Vizualiai apžiūrėjus jokių pažeidimų nepastebėta, todėl tik buvo pakeistas dirželis.

Užfiksuoti ir du dienotvarkės pažeidimai. Esą aš sausio pabaigoje dvi naktis buvau išėjęs iš namų – vieną kartą penkioms, kitąkart – septynioms minutėms. Taip rodo virtuvėje stovintis elektroninis įtaisas, įjungtas į elektros lizdą. Kur ir ko man eiti toms kelioms minutėms – juk žinau, kad viskas fiksuojama.

Gal tuo metu naktį paprasčiausiai sutriko elektros tiekimas. Dėl to kreipiausi paaiškinimo į bendrovę LESTO.

Kadangi per tuos tris mėnesius užfiksuoti du įtaiso pakreipimai, du apykojės ir du dienotvarkės pažeidimai, be to, neįsidarbinau, nustatyta, kad pakartotinio nusikalstamumo rizika padidėjo nuo 29 iki 79 balų. Tad skyrė dar tris intensyvios probacijos priežiūros mėnesius.

Svarstau, ką daryti. Bijau, kad mano pasirinkimas menkas: kreiptis į teismą, bet tai ilgas kelias, arba grįžti į pataisos namus.

Prižiūrėtojai iki šiol skundų nesulaukė

Juras Kilijonas

Klaipėdos apygardos probacijos tarnybos direktorius

„Klaipėdos apygardoje šiuo metu yra devyni asmenys, kuriems skirta intensyvi probuojamojo priežiūra, pačioje Klaipėdoje – septyni. Iki šiol probuojamųjų skundų nesulaukėme.

Paprastai nuteistieji, esantys laisvės atėmimo vietose, skundžiasi dėl mūsų įstaigos paruoštos informacijos apie intensyvios priežiūros taikymo sąlygas nuteistojo pasirinktoje gyvenamojoje vietoje, į kurią lygtinio paleidimo komisija atsižvelgia spręsdama nuteistajam probacijos taikymo klausimą.

Visų probuojamųjų dienotvarkė griežtai reglamentuojama, sudaromos dienotvarkės, kurių privaloma laikytis. Anksčiau sulaukdavome nepasitenkinimo, kad naktimis probuojamieji kartais būdavo patikrinami namuose. Žmonės piktindavosi, kad išbudinami miegantys artimieji, ypač vaikai. Dabar, kai naudojami elektroniniai prietaisai, tikrinti asmenų namuose nebereikia.

Per visą laiką yra pasitaikę keletas smulkių techninių nesklandumų, susijusių su elektroniniais prietaisais. Tokiu atveju mūsų tarnyba tik surenka informaciją, o viską sprendžia teismas. Iš kelių teikimų nustatyti du elektroninės įrangos gedimo atvejai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.