Nuo ryto prie Arkikatedros plušę darbininkai traukė žvilgsnius

Nuo pat ankstyvo antradienio ryto stebint šventųjų statuloms ir susirinkusiems smalsuoliams buvo atliekami paruošiamieji darbai Vilniaus arkikatedros varpinės muziejui įrengti.

Nuo ryto darbininkai plušo dengdami laikrodžio mechanizmą stiklu.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Nuo ryto darbininkai plušo dengdami laikrodžio mechanizmą stiklu.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Liucija Lenkauskaitė

Feb 18, 2014, 11:14 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 4:24 AM

Smagiai nusiteikę darbininkai atsargiai ruošė apie toną sveriantį stiklo paketą „Kauno kranams“ priklausančiu kranu užkelti į 53 metrų aukštyje esantį bokšto viršų. Šie grūdintojo stiklo lakštai skirti senajam varpinės laikrodžio mechanizmui apdengti.

„Neįmanoma stiklo įnešti dėl viduje esančių gynybinių sienų ir kitokių įtvirtinimų“, – paaiškino Martynas Kosas, salono  „VSV Glass“ direktorius. „Tokiam darbui reikia tikrų profesionalų. Juk negalima nudaužyti bokšto sienų“, – šypsodamasis teigė jis ir pridūrė, kad viršuje saugiai sutvirtintos stiklo piramidės jau laukia specialistai aukštybininkai.

Vilniaus arkikatedros bokšto laikrodžio mechanizmas yra naujas, tačiau senasis – rankų darbo, sukurtas dar XVII amžiuje –  paliktas kaip relikvija lankytojų dėmesiui. „Senasis mechanizmas dar galėtų veikti, tik reikėtų truputį jį sutvarkyti“, – pasakojo M.Kosas.

Arkikatedros bokštas yra degęs, suodini mūrai jo viduje vis dar mena 1610-uosius.

Portalui lrytas.lt paklausus, kada muziejus planuoja atverti geležimi kaustytas duris lankytojams, M.Kosas atsakė tiksliai nežinantis, bet tikimasi, kad gal jau šių metų vasarą ar rudenį. „Bet žinote, kaip būna – paveldosaugininkai randa seną plytą ir vėl sustoja visi darbai“, – juokavo jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.