Ukrainos nelaimė sujaudino ir prezidentę, ir Lietuvos policiją

Kauno arkivyskupas metropolitas Sigitas Tamkevičius netikėtai nutraukė Marijos radijo programą ir tiesioginiame eteryje paprašė visų klausytojų melstis, kad smurtas Ukrainoje baigtųsi. Patyrusio dvasininko balsas drebėjo, jis atrodė sukrėstas ir susijaudinęs. Jį, kaip ir visą Lietuvą, sukrėtė pranešimai apie  Kijeve nužudytus žmones. 

Aktyvistai pagerbė antradienio aukas Kijeve.<br>D.Umbraso nuotr.
Aktyvistai pagerbė antradienio aukas Kijeve.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Feb 18, 2014, 9:36 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 3:54 AM

„Prievarta ir kraujas Kijeve peržengia visas ribas. Jėgos naudojimas nėra išeitis. Valdžios ir opozicijos susitarimas reikalingas nedelsiant. Tai, kas vyksta Maidane, nesuderinama su jokiais demokratijos, pagarbos žmogaus teisėms ir laisvės principais. Tarptautinė bendruomenė turi imtis visų galimų priemonių ir padėti Ukrainai sustabdyti konflikto aštrinimą bei rasti taikų sprendimo kelią. 

Reiškiu užuojautą žuvusiųjų artimiesiems bei tikiuosi, kad sužeistaisiais bus skubiai ir tinkamai pasirūpinta“, - socialinio tinklo „Facebook“ profilyje paskelbė prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Ukrainos tragedija sujaudino Lietuvos aktyvistus, politikus ir diplomatus. Antradienio vakarą prie Ukrainos ambasados Vilniuje lietuviai gedėjo žuvusiųjų Maidane, o Užsienio reikalų ministerija pareikalavo kuo greičiau nutraukti smurtą Kijeve.

„Lietuvos policijos bendruomenė reiškia užuojautą Kijeve žuvusiems žmonėms, gynusiems savo šalį. Nesuvokiama, kaip tai gali vykti Europoje XXI amžiuje“, - socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė oficialusis Lietuvos policijos puslapis.

Diplomatai kalba apie sankcijas

Lietuva antradienį paragino Europos Sąjungos (ES) šalis apsvarstyti galimybę įvesti sankcijas Ukrainos pareigūnams, kurie atsakingi už prievartos panaudojimą.

„Kviečiame ES šalis apsvarstyti tikslinių priemonių prieš atsakingus už prievartos panaudojimą asmenis galimybę“, – teigiama Lietuvos užsienio reikalų ministerijos pareiškime.

Kijeve tęsiantis kruviniems susirėmimams, ministerija paragino Ukrainos vyriausybę ir opozicijos lyderius nedelsiant grįžti prie derybų dėl naujos vyriausybės ir konstitucinės reformos, ir perspėjo, kad užsitęsusi politinė krizė daro padėtį šalyje vis mažiau kontroliuojamą.

„Šiandien Kijevo gatvėse sprendžiasi Ukrainos ateitis. Kviečiame Ukrainos politinius lyderius imtis atsakomybės, užtikrinti, kad būtų gerbiamos žmonių teisės ir laisvės ir efektyviai išspręsta politinė krizė. Tik konstruktyvus dialogas gali sustabdyti smurto protrūkius ir užkirsti kelią provokacijoms“, – teigiama pareiškime.

A.Butkevičius ragina Ukrainos valdžią nutraukti šturmą

Ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius antradienio vakarą paragino Ukrainos valdžią nutraukti milicijos šturmą prieš protestuotojų užimtą aikštę sostinėje Kijeve. 

Premjeras pareiškė, kad Ukrainos lyderiai turi „kuo skubiau susėsti dialogui su opozicija siekiant taikaus sprendimo“. 

„Ukrainos vadovybė privalo sustabdyti krizės eskalavimą, nutraukti Maidano šturmą ir įsiklausyti į oponentų argumentus. Šalies ateitis priklauso nuo politinių lyderių brandos ir atsakomybės pries savo tautą“, – pranešime spaudai teigė premjeras. 

Pasak jo, įvykiai Kijevo centre negali būti pateisinami, smurtas prieš Ukrainos gyventojus turi būti nutrauktas. 

Lietuvos premjero pareiškimas spaudai išplatintas po to, kai Ukrainos milicija atakavo pagrindinę protestų stovyklą Nepriklausomybės aikštėje. Antradienį per susirėmimus Kijeve žuvo aštuoni žmonės.

A.Kubilius: „V.Janukovyčiaus gali laukti tarptautinis teismas“ 

Ukrainos prezidentui Viktorui Janukovyčiui nesustabdžius kraujo praliejimo, jo laukia ne tik tarptautinės sankcijos, bet ir tarptautinis teismas, antradienio vakarą pareiškė konservatorių lyderis buvęs premjeras Andrius Kubilius.

Kijeve įsiplieskus susirėmimams, Seimo opozicijos lyderis pareiškė, kad kiekvienas kraujo lašas guls ant V.Janukovyčiaus sąžinės ir „jokie pasiaiškinimai ar pasiteisinimai nebeturės jokios reikšmės“.

„V.Janukovyčius dar turi galimybių sustabdyti kraują Maidane. Kitu atveju jo asmeniškai laukia ne tik tarptautinės sankcijos, bet ir tarptautinis teismas“, - pranešime spaudai teigė A.Kubilius.

Politiko teigimu, Ukrainos žmonės savo krauju jau įrodė, kad jie renkasi europietišką ateitį, ir „toje ateityje nebus nei V.Janukovyčiaus, nei už jo stovinčio Rusijos prezidento Vladimiro Putino.“

Lietuvos katalikų bažnyčia kviečia melstis už ukrainiečius 

Lietuvos katalikų bažnyčia antradienio vakarą pakvietė melstis už Kijeve susirinkusius ukrainiečius, prieš kuriuos valdžia sutelkė gausias saugumo pajėgas. 

Per Marijos radiją melstis pakvietęs Lietuvos vyskupų konferencijos pirmininkas Kauno arkivyskupas metropolitas Sigitas Tamkevičius teigė, kad sovietų agresiją išgyvenę lietuviai jaučia solidarumą ukrainiečiams. 

„Pusę vienuoliktos per Marijos radiją pakvietėme į maldą už Ukrainos žmones, už tuos, kurie šią valandą yra Maidane, kurie stovi didelės agresijos akivaizdoje ir prieš kuriuos naudojama brutali jėga“, – sakė arkivyskupas. 

„Yra daug žuvusių. Mes esame solidarūs, Ukrainos žmonės mums yra brangūs, mes patys esame išgyvenę Sausio 13-ąją, priespaudos metus. Atjaučiame žmones, kurie nori gyventi kaip viso pasaulio laisvi žmonės“, 0 kalbėjo S.Tamkevičius. 

„Sausio 13-ąją mums buvo svarbi malda. Tikime, kad Viešpats sulaikė tą brutalią jėgą. Meldžiamės prašydami tos pačios malonės ir Ukrainos žmonėms, kad brutali jėga liautųsi ir prasidėtų rimtas dialogas, kad būtų atsižvelgta į Ukrainos žmonių siekius laisvai demokratiškai tvarkyti savo gyvenimą“, – sakė arkivyskupas. 

Pasak S.Tamkevičiaus, už Ukrainos žmones trečiadienį bus meldžiamasi ir daugelyje Lietuvos bažnyčių. 

S.Tamkevičius sovietinės okupacijos metu kovojo už žmogaus teises, buvo pogrindinio spaudos leidinio „Lietuvos Katalikų Bažnyčios Kronika“ steigėjas ir redaktorius. Kronikoje buvo rašoma apie tikinčiųjų persekiojimą sovietų okupuotoje Lietuvoje. 

1983 metais jis buvo suimtas ir, apkaltinus antisovietine propaganda ir agitacija, nuteistas dešimčiai metų laisvės atėmimo. Kalėjo Permės ir Mordovijos lageriuose. 1988 metais ištremtas į Sibirą, tačiau po pusmečio, prasidėjus „perestroikai“, paleistas į laisvę. 

2011 metų surašymo duomenimis, 77 proc. Lietuvos gyventojų išpažįsta Romos katalikų tikėjimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.