Dėl žuvusiųjų Kijeve Lietuvoje skelbiamas gedulas

Vyriausybė, siekdama pagerbti žuvusiųjų Kijeve atminimą, nutarė Lietuvoje vasario 20 dieną paskelbti gedulą.

Lietuva ragina nutraukti smurtą Ukrainoje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Lietuva ragina nutraukti smurtą Ukrainoje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA, BNS ir lrytas.lt inf.

Feb 19, 2014, 2:45 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 3:16 AM

Nustatyta, kad vasario 20 d. nuo 7 iki 22 valandos prie, virš ar ant valstybės ir savivaldybių institucijų bei įstaigų, kitų įstaigų, įmonių ir organizacijų, taip pat gyvenamųjų namų iškeliama Lietuvos valstybės vėliava su gedulo ženklu.

Susirūpinę padėtimi Ukrainoje ir vis didėjančiu aukų skaičiumi, Lietuvos vyskupai išplatino laišką, kuriame raginama nutraukti kraujo liejimą.

„Ukrainoje prasidėjo nauja smurto prieš protestuojančius šios šalies piliečius banga. Pranešama apie žuvusius ir sužeistuosius, uždaromi televizijos kanalai, skamba ultimatyvūs reikalavimai. Ukrainos piliečių troškimą gyventi laisvoje valstybėje bandoma numalšinti karine jėga, o į žmonių valią ir siekius neįsiklausoma“, – teigiama vyskupų kreipimesi.

Vyskupų laiške pabrėžiama, jog smurtas neišsprendžia problemų, bet tik panardina baimėje ir neapykantoje.

„Meldžiame Viešpatį, kad Ukrainos vadovas priimtų sprendimus, kurie leistų pasukti santaikos link. Gyva skaudaus mūsų šalies kelio į laisvę patirtis leidžia mums dar geriau suprasti Ukrainos žmonių išgyvenamas dramatiškas valandas. Raginame Ukrainos jėgos struktūrų vadovus padaryti viską, kad tučtuojau nutrūktų kraujo liejimasis. Tik dialogas gali atvesti į taiką“, – rašoma kreipimesi.

Šalies vyskupai ragina Lietuvos tikinčiuosius vienytis su Ukrainos krikščionimis ir melsti šaliai taikos bei susitaikymo, prisiminti žuvusius ir kenčiančius šv. Mišiose.

Seimo Užsienio reikalų komitetas (URK) trečiadienį priėmė pareiškimą, kuriuo „griežtai smerkia brutalų jėgos panaudojimą“ Ukrainoje ir ragina jėgos struktūras nutraukti smurtinius veiksmus prieš protestuotojus, o tarptautinę bendruomenę – reaguoti į situaciją.

„Mes šokiruoti įvykių, kurie vyksta Ukrainoje, mes smerkiame jėgos panaudojimą, kur jau žuvo 25 žmonės, ir kviečiame Ukrainos politinius lyderius visomis įmanomomis priemonėmis siekti taikaus politinio dialogo“, – BNS po komiteto posėdžio sakė jo pirmininkas Benediktas Juodka.

Pareiškimu URK kreipiasi į Lietuvos užsienio reikalų ministrą Liną Linkevičių, kad klausimą dėl situacijos Ukrainoje jis siektų įtraukti į Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos darbotvarkę.

„Šiuo metu ministras L.Linkevičius yra Niujorke, kur kaip tik vyksta Saugumo Tarybos posėdis, jis pirmininkauja, tai mes kreipėmės, galbūt pavyktų klausimą įtraukti į darbotvarkę, jei tai įmanoma, nes tai nelengva, visi nariai turi pritarti darbotvarkės papildymui“, – sakė komiteto vadovas.

URK savo pareiškimu kreipiasi į Europos Sąjungos vyriausiąją įgaliotinę užsienio reikalams ir saugumo politikai Catherine Ashton, kad ji dėl situacijos Ukrainoje sušauktų neeilinį Užsienio reikalų tarybos posėdį.

Pareiškime pažymima, kad Ukrainos žmonių ryžtas savo šalies ateitį tvirtai susieti su Europos Sąjunga dar labiau sustiprina bendrą europinę atsakomybę už sėkmingą Ukrainos integraciją į Europos Sąjungą.

Seimo URK taip pat pabrėžia Ukrainos prezidento Viktoro Janukovyčiaus asmeninę ir šalies vadovybės atsakomybę už susidariusią padėtį šalyje. Komitetas sako esąs „stipriai sukrėstas vėl iš Ukrainos pasiekiančių žinių apie atsinaujinusius kruvinus protestų dalyvių ir milicijos pareigūnų susirėmimus ir vis didėjantį žuvusiųjų bei nukentėjusiųjų skaičių“.

Komitetas išsako savo nuomonę, kad pirmalaikių prezidento ir parlamento rinkimų surengimas būtų vienas tinkamiausių politinės krizės sprendimo būdų.

Ukrainoje jau kelis mėnesius tęsiasi protestai prieš prezidentą V.Janukovyčių. Jie prasidėjo prezidentui lapkritį viršūnių susitikime Vilniuje atsisakius pasirašyti Asociacijos sutartį su Europos Sąjunga.

Pastarosiomis dienomis demonstracijos virto kruvinais susirėmimais, per kuriuos žuvo dešimtys žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.