Lietuva palaiko Ukrainą: prie Seimo šimtai žmonių, degė laužai

Maidano vyrams ardant grindinį, prezidentui Viktorui Janukovičiui ukrainietiškai skelbiant, kad opozicija peržengė ribą, Lietuvoje 18 valandą žmonės rinkosi prie miestų centrų uždegti žvakučių ir sukurti laužų, tam, kad palaikytų Ukrainos tautą ir paremtų sužeistuosius Maidane.

Prie Seimo - mitingas už Ukrainą.<br>D.Pipo nuotr.
Prie Seimo - mitingas už Ukrainą.<br>D.Pipo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Liucija Lenkauskaitė

Feb 19, 2014, 6:27 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 3:05 AM

Į akcijas žmonės rinkosi Vilniuje, Kaune, Šiauliuose, Marijampolėje, Šilutėje ir kituose miestuose.

Mitinge Vilniuje, prie Seimo, laužų atšvaituose buvo galima pamatyti ir jaunus, ir senus, studentus ir politikus. Susirinkę žmonės vieningai kalbėjo, kad Kijeve ir vakarinėje Ukrainos dalyje vykstantys įvykiai jiems primena Sausio 13-osios baisumus.

Į solidarumo ir palaikymo akciją susirinko apie 500 įvairaus amžiaus žmonių, nemažai Seimo narių, politikų. Prie senojo Seimo pastato dega trys laužai, priešais sceną galima dėti žvakutes. taip pat yra pakabintas ekranas, iš kurio tiesiogiai transliuojami Maidano įvykiai.

Susirinkusieji mitingą pradėjo sugiedodami Ukrainos himną. Keli šimtai žmonių laikė plakatus anglų kalba „We support Ukraine“ (Mes remiame Ukrainą), „Europe, where are you?“ (Europa, kur tu?), geltonai mėlynus transparantus.

Kalbėjusieji ant scenos politikai ir su Ukraina kitaip susiję žmonės, priminė, kad ta šalis yra strateginiame žemyno taške, per kurį eina daug svarbių Europai ir kitoms šalims linijų. Ši šalis taip pat turi dvidešimt du branduolinius objektus. Tačiau svarbiausia, visgi, yra ukrainiečių tauta ir jos žmonės. Iš Maidano į Lietuvą gydytis atvykę Ukrainos aktyvistai kartu su palaikančiųjų minia skandavo ukrainietiškus šūkius.

Lietuvoje gyvenantis ukrainietis verslininkas Andrejus Ozerenskis, kurio sūnus šiuo metu yra Maidane, susirinkusiems teigė laukiantis iš jo pažadėtos žinutės, kuri vis dar neatėjo. „Matyt, yra blokuojami informaciniai kanalai“, - jauduliu dalinosi jis. „Visi keliai užblokuoti, ir sakoma, kad iš Odesos pusės yra vežami keturi tankai“, - prieš tai iš sūnaus gautomis žiniomis dalijosi A.Ozerenskis.   

Dar prieš savaitę atrodė, kad Maidanas tarsi išsikvėpė, nurimo. Tačiau nuo vakar vakaro Kijevo centre liejasi protestuotojų, milicininkų ir žurnalistų kraujas.

„Prieš dvidešimt trejus metus panašius įvykius mūsų šalyje, galima sakyti, sustabdė žmonių aukos. Šioje situacijoje, kaip matome, kraujas vis dar nestabdo Ukrainos valdžios pareigūnų. Kol nėra sprendimų, žūsta žmonės“, - jausmingai kalbėjo portalo lrytas.lt kalbinti žmonės.

„Reikia palaikyti žmones, kurie ten kenčia ir miršta“, - kalbėjo į akciją atėjęs dvidešimt penkerių metų jaunuolis. „Ukrainos žmonės šiuo metu yra tarsi tarp kūjo ir priekalo. Iš vienos pusės – vakarai, Europos sąjunga, iš kitos – Rytai, Rusija, Putinas“, - kalbėjo kitas į mitingą akciją atėjęs vyras.

Minioje sutiktas Seimo Pirmininko pavaduotojas, Liberalų Sąjūdžio atstovas Petras Auštrevičius portalui lrytas.lt teigė, kad tai, kas vyksta šiuo metu Kijeve ir Ukrainoje yra visiškai nepriimtina. „Tai yra bandymas atimti iš žmonių laisvę, godžios ir negailestingos valdžios bandymas kraujyje nori paskandinti žmonių pasirinkimą“, - tvirtai kalbėjo jis.  

„Mes smerkiame tokius veiksmus, ir pasisakome už sankcijas, tarkime, turto užšaldymą, kurio toji valdžia turi labai daug, nes panašu, kad jie pripažįsta tik jėgos kalbą. Rytoj, greičiausiai, mes vėl kartu su Europos liberalų delegacija vyksime į Kijevą“, - partijos poziciją ir veiksmų planą dėstė P.Auštrevičius.  

Pastaruoju metu visuomenėje vis labiau pasigirsta kalbos dėl Rusijoje šiuo metu vykstančių olimpinių žaidynių ir to, kas vyksta Ukrainoje, priešpriešos. Olimpinė chartija draudžia bet kokį politikavimą ir kišimąsi į politiką ar jos atspindėjimą, tad, Lietuvos sportininkams užsidėjus bet kokius, net juodus kaspinus, jie būtų diskvalifikuoti.

Buvęs Seimo narys, konservatorius Česlovas Stankevičius, portalo lrytas.lt paprašytas pakomentuoti situaciją dėl vienu metu vykstančių žudynių Kijeve ir Sočio olimpiados, teigė, kad žaidynės negali vykti taip, tarsi nieko nevyktų Ukrainoje. „Sportininkai patys turi spręsti. Žinoma, dažnai jiems būna sudėtinga priimti sprendimus, bet solidarumą reikia rodyti. Olimpiada negali vykti kaip šventė, kai žudomi žmonės“, - komentavo jis.

Šiauliuose degė žvakutės 

Šiauliuose į solidarumo ir palaikymo akciją susirinko keliasdešimt – daugiausia jaunų – žmonių.

Nepabūgę darganos į skverą prie miesto savivaldybės susirinkę šiauliečiai uždegė žvakutes ir sudėjo iš jų kryžių.

Didžiąją dalį mitinguotojų sukvietę Šiaulių liberalaus jaunimo sąjungos pirmininkas Rihardas Šopa ir jaunimo organizacijos „Darbas“ pirmininkė Gitana Mačiūnaitė sakė, kad į palaikymo akciją visus kvietė per socialinius tinklus.

„Visi aktyviai reiškėsi socialiniuose tinkluose, tačiau viena yra reikšti nuomonę sėdint kambaryje prie kompiuterio, o visais kas kitą – ateiti čia nepaisant lietaus ir žvarbaus oro.

Džiugu, kad mūsų kvietimas buvo išgirstas. Norėjome parodyti, kad tai kas vyksta Ukrainoje rūpi ir provincijos jaunimui. Džiugu čia matyti ne tik jaunus, bet ir vyresnio amžiaus žmones“, - portalui lrytas.lt sakė R.Šopa.

Tarp į solidarumo mitingą susirinkusių šiauliečių buvo galima pamatyti ir kelis politikus – į Ukrainos palaikymo akciją atėjo Šiaulių miesto tarybos nariai: konservatorius Aurimas Nausėda bei liberalas Artūras Kulikauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.