Ukrainai palaikyti Lietuvoje renkami parašai ir ruošiami laužai

Šiandien nuo pat ryto vykstančios pilietiškos Ukrainos žmonių palaikymo akcijos jau pereina ir į oficialesnį lygį. Pasibaisėjęs Kijeve vykstančiais kruvinais įvykiais, žurnalistas Gediminas Reklaitis visuomeniškai rinko parašus po kreipimusi, skirtu Lietuvos prezidentei, Seimo pirmininkei ir premjerui.

Parašų rinkimo akcija prie Prezidentūros.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Parašų rinkimo akcija prie Prezidentūros.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Liucija Lenkauskaitė

Feb 19, 2014, 3:34 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 3:16 AM

Parašais yra reikalaujama diplomatiniais kanalais raginti tarptautinę bendriją atkreipti dėmesį į įvykius Ukrainoje, siekti aiškesnės Europos Sąjungos ir Jungtinių Tautų pozicijos įvykių Kijeve atžvilgiu. Taip pat reikalaujama politinio prieglobsčio Ukrainos valdžios persekiojamiems Ukrainos piliečiams, kartu suteikiant jiems ir kitokio pobūdžio įmanomą pagalbą.

„Mūsų šūkis yra „Už Ukrainą!“ ir mūsų svarbiausias tikslas – sustabdyti bet kokį smurtą Kijeve. Kaltieji, provokatoriai ir visi kiti bus išaiškinti vėliau. Lietuva yra nenuolatinė JT Saugumo Tarybos narė, ir turi galimybę sušaukti staigų posėdį, ir tą klausimą svarstyti pačiu aukščiausiu lygiu. Skatiname valdžią ne tik reikšti skausmą ir palaikymą, kurie irgi yra svarbūs, bet ir, tarkime, paraginti atidaryti medicinos punktą Lietuvos ambasadoje Kijeve“, – teigė G.Reklaitis.

Anot jo, Lietuvos valstybės lyderiai turėtų imtis iniciatyvos ir vienytojo, aiškintojo vaidmens tarp Europos lyderių, tokių kaip Angela Merkel ar Francois Hollande'as, kurie iki šiol tik trypčioja ir visai nerodo tų vertybių, apie kurias jie nuolat kalba. „Vadinamieji „žydrieji šalmai“ irgi turėtų ten greitai įsikišti, nes, atrodo, kad situacija tampa nekontroliuojama ir situacija Kijeve tampa pilietiniu karu – labai staigiai ir faktiškai prieš mūsų akis“, – teigė jis.

Pareikšti solidarumą  ir pagerbti žuvusius Ukrainoje  bus galima ir visoje Lietuvoje 18 val. prie Lietuvos miestų ir rajonų savivaldybių pastatų uždegant solidarumo žvakutes. Prie akcijos jau prisijungė Jonava (Sąjūdžio aikštė), Kaunas, Klaipėda (Atgimimo aikštė), Panevėžys, Radviliškis, Šiauliai, Šilutė, Šilalė, Utena (Utenio aikštė) ir Varėna.

Vyriausybė, siekdama pagerbti žuvusiųjų Kijeve atminimą, nutarė Lietuvoje vasario 20 dieną paskelbti gedulą. Susirūpinę padėtimi Ukrainoje ir vis didėjančiu aukų skaičiumi, Lietuvos vyskupai taip pat išplatino laišką, kuriame raginama nutraukti kraujo liejimą. Seimo Užsienio reikalų komitetas trečiadienį priėmė pareiškimą, kuriuo „griežtai smerkia brutalų jėgos panaudojimą“ Ukrainoje ir ragina jėgos struktūras nutraukti smurtinius veiksmus prieš protestuotojus, o tarptautinę bendruomenę – reaguoti į situaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.