Vyriausybė siūlo smarkiau smaugti kontrabandininkus

Vyriausybė posėdyje trečiadienį

Šiuo metu baudžiamoji atsakomybė gresia už kontrabandą, vertą ne mažiau kaip 32,5 tūkst. litų.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Šiuo metu baudžiamoji atsakomybė gresia už kontrabandą, vertą ne mažiau kaip 32,5 tūkst. litų.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2014-02-19 13:50, atnaujinta 2018-02-16 03:21

Šiuo metu baudžiamoji atsakomybė gresia už kontrabandą, vertą ne mažiau kaip 32,5 tūkst. litų. Jeigu kontrabandinių daiktų vertė mažesnė, asmeniui gresia administracinė atsakomybė. Didesnė kontrabanda užtraukia baudžiamąją atsakomybę, už kurią gresia bauda arba iki aštuonerių metų įkalinimo.

Pasak pataisas rengusios Teisingumo ministerijos, baudžiamosios atsakomybės taikymo srities išplėtimas pasitarnautų kaip veiksminga prevencinė priemonė kovojant su kontrabanda.

„Žinoma, kad praktikoje nemaža dalis kontrabandą gabenančių asmenų skaičiuoja gabenamų prekių vertę ir skaido krovinius (...) apsidrausdami, kad kontrabandos sulaikymo atveju išvengs baudžiamosios atsakomybės“, – pataisas argumentuoja ministerija.

Siūloma nustatyti, kad administracine atsakomybe galėtų atsipirkti iki 19,5 tūkst. litų vertės kontrabanda disponuojantys asmenys. Nuo 19,5 tūkst. iki 32,5 tūkst. litų vertės kontrabanda galėtų užtraukti baudą arba laisvės atėmimą iki ketverių metų, o už viršijančią 32,5 tūkst. litų – baudą arba laisvės atėmimą iki aštuonerių metų.

Taip pat siūloma sugriežtinti ir Administracinių teisės pažeidimų kodekso nuostatas už kontrabandos, kurios vertė iki 19,5 tūkst. litų, gabenimą. Šiuo metu numatyta griežčiausia nuobauda už šį administracinį teisės pažeidimą – 10 tūkst. litų bauda. Numatoma ją sugriežtinti iki 20 tūkst. litų.

Be to, siūloma, kad kontrabandai gabenti naudojami automobiliai, kurie nepriklauso kontrabandininkui, galėtų būti grąžinami savininkui iki administracinio teisės pažeidimo bylos išnagrinėjimo. Tai esą padėtų išvengti situacijos, kai transporto priemonės savininkas patiria neproporcingas išlaidas.

„Dėl teisinio reguliavimo neužbaigtumo ir dėl jo pagrindu susiformavusios praktikos ne pažeidėjams priklausančių administraciniams teisės pažeidimams daryti panaudotų daiktų (ypač transporto priemonių) savininkų teisės administracinių teisės pažeidimų bylų procese dažnai lieka neapgintos“, - teigia Teisingumo ministerija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.