Kaune gydomas ukrainietis: „Kijeve dar baisiau, nei manote“

Net stebint įvykius Ukrainoje per tiesiogines vaizdo transliacijas matyti aršios kovos tarp Maidano gynėjų ir Ukrainos prezidentui ištikimų jėgos struktūrų, tikroji padėtis Kijeve dar baisesnė: valdžios smogikų nukauti protestuotojai esą slapčia deginami krematoriumuose, gatvėse „Berkut“ ir policija čiumpa net niekuo dėtus praeivius ir kažkur išveža.

Kaune gydomas ukrainietis slėpė savo tapatybę, nes bijo, kad Kijevo valdžia gali susidoroti su jo artimaisiais.<br>"Lietuvos ryto" televizijos kadras.
Kaune gydomas ukrainietis slėpė savo tapatybę, nes bijo, kad Kijevo valdžia gali susidoroti su jo artimaisiais.<br>"Lietuvos ryto" televizijos kadras.
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Feb 20, 2014, 10:07 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 2:07 AM

Taip portalui lrytas.lt pasakojo Kauno klinikose gydomas Kijevo barikadose sužeistas kovotojas. Ketvirtadienio popietę, kai su Tarasu pasivadinusiu ukrainiečiu kalbėjosi žurnalistas, jo telefone kas minutę pypsėjo žinutės.

„Iš Kijevo draugai man praneša apie vis daugiau aukų. Nužudyti demonstrantai vežami iš Kijevo į atokesnių miestų lavonines. Stebimi sujudimai krematoriumuose, aukos galbūt paskubomis deginamos. Kijeve dedasi daug baisesni dalykai, nei jūs galite įsivaizduoti, nei praneša žiniasklaida. Karas Ukrainoje ne bręsta, jis jau prasidėjo - tai lemiamas mūšis su vagių ir tautos naikintojų gauja“, - karštai kalbėjo Maidano kovotojas.

Atletiškas, brandaus amžiaus ukrainietis, sužeistas per susirėmimus su „Berkut“ smogikais net gydomas atskiroje palatoje Kauno klinikose nesijaučia ramiai.

Ne, jis pats dėl savo gyvybės nesibijo – jam neramu dėl Ukrainoje likusių artimųjų. Iš pažiūros Taraso atsargumas atrodė perdėtas – jis prašė neskelbti jo pavardės, net amžiaus, darbovietės ir profesijos.

Tačiau iš ukrainiečio liudijimų, kaip V.Janukovyčiaus valdžia susidoroja su aktyviais Maidano gynėjais ir jų artimaisiais, vyriškio atsargumas tampa suprantamas.

Primena J.Stalino terorą

„Smogikai įsiveržė į mano draugo merginos butą, išlaužę duris ir ją išsitempė. Nors ji visiškai nedalyvavo politiniame sąjūdyje, Nepriklausomybės aikštėje gal tik kartą buvo, tik jos draugas dažnai pasirodydavo mitinguose. Kijeve pavojinga net visiškai nesusijusiems su opozicijos judėjimu žmonėms. „Berkut“ arba milicija, padedami „tituškų“, griebia paprasčiausius praeivius, nešinus maisto produktais ir nežinia, ar šie žmonės sugrįžta į namus“, - kalbėjo ukrainietis.

Jo teigimu, valdžia Kijeve bando sukurti baimės ir panikos atmosferą – padėtis esą šiurpesnė, nei sovietų diktatoriaus Josifo Stalino laikais.

Rusijoje daugelio iki šiol garbinamas J.Stalinas patologiškai nekentė ukrainiečių, milijonus jų numarino badu, trėmė ir šaudė, nutautino rytinę šalies dalį.

Abejojantiems, ar iš tiesų Ukrainos valdžia žiauriai elgiasi su protestuotojais, Kaune gydomas „maidanietis“ pasiūlė pažiūrėti filmuotą medžiagą per „Youtube“. Ten matyti, kaip „Berkut“ iš pasalų šaudo „Dinamo“ stadione susibūrusius žmones.

Sužeidė vinimis užtaisyta granata

Tarasas buvo sužeistas Kijeve šių metų sausio 19 dieną, kai valdžios sprendimo griežtai apriboti demokratinių susibūrimų laisvę įaudrinta minia veržėsi prie Ukrainos vyriausybės rūmų.

Tarasas, kaip sportininkas, ėjo su priešakiniu fiziškai stiprių vyrų būriu, saugodamas kitus protestuotojus nuo Vyriausybės smogikų. Pastarieji pasitiko protestuotojus dujinėmis ir vinimis užtaisytomis granatomis.

Skeveldros susmigo į kojas, buvo sužalotos akys – vyriškis tik per stebuklą neapako.

Jis buvo operuotas vienoje Kijevo ligoninių – dar nebaigęs gydytis Maidano kovotojas turėjo sprukti.

„Pamačiau policininką, kuris atėjo man įteikti raštišką kaltinimą dėl riaušių kurstymo. Pabėgau pro atsarginį ligoninės išėjimą. Antraip sėdėčiau kalėjime ar gal būčiau sudegintas krematoriumo krosnyje kartu su dešimtimis nužudytųjų“, - pasakojo Kauno klinikose arbatą gurkšnodamas Maidano gynėjas.

Dėkingas Lietuvai

Į Kauno klinikas ukrainietis atvyko prieš dvi dienas, nes nors operacija Kijeve buvo sėkminga, Tarasui dar sunku vaikščioti, skauda kojas, jis skundžiasi regėjimo sutrikimais.

„Tikiu, kad Kaune galutinai išgysiu. Jūsų medikai nuostabūs, labai dėmesingi, mane atjaučia. Aš ir visi mano draugai ukrainiečiai patriotai esame dėkingi Lietuvai, jos žmonėms už moralinį palaikymą ir konkrečią pagalbą. Žinau, kad jūs esate patyrė panašias baisybes 1991-aisiais, todėl ne tik protu, bet ir širdimi suprantate mūsų kovos tikslus ir praradimų skausmą“, - susijaudinęs kalbėjo Ukrainos opozicijos kovotojas.

Tarasas ragina netikėti Rusijos ir V.Janukovyčiaus valdžiai ištikimos Ukrainos žiniasklaidos teiginiais, esą Maidano sąjūdis skaldo šalį į proeuropietišką Vakarų ir Maskvai palankų Rytų regionus, tauta suskaldyta.

„Atvirkščiai, valdžios korupcija ir žiaurus susidorojimas įvairių etninių grupių žmones pastūmėjo į mūsų pusę. Pažįstu daug rusakalbių iš Kijevo, Krymo, kurie dar neseniai niurzgėjo, jog diskriminuojama rusų kalba, nors tai netiesa. Dabar jie Nepriklausomybės aikštėje kartu su mumis gieda Ukrainos himną, net tarpusavyje bando kalbėtis ukrainietiškai. Mūsų akyse Maidanas gimdo įvairiakalbę, bet kartu vieningą ukrainiečių pilietinę tautą. Mes barikadose dalijamės maistu, pasijutome esantys kaip broliai“, - tikino kovotojas iš Kijevo barikadų.

V.Janukovyčiaus valdžiai galas?

Paklaustas, ar tiesa, kad ir tarp protestuotojų yra ne vien valdžios ir Kremliaus provokatorių, bet ir fašistuojančių dešiniųjų radikalų bei šiaip chuliganų, Tarasas atsakė: „Dešimttūkstantinėje minioje neišvengiamai atsiranda atmatų. Bet ne jie yra protesto sąjūdžio variklis.

Ir dešiniųjų, ir nuosaikiųjų pažiūrų ukrainiečiams iki gyvo kaulo įgriso kyšininkų, vagių ir smurtininkų valdžia. Jeigu iki vasario 18-sios kruvinojo antradienio dar buvo galima galvoti apie kokius nors kompromisus, dabar Maidanas nebedarys jokių nuolaidų V.Janukovyčiaus klikai. Ji turi pasitraukti. Klikos valandos suskaičiuotos. Štai šiandien man draugai iš Kijevo pranešė, kad į protestuotojų pusę perėjo Ukrainos VRM pajėgų papulkininkis. Jėgos struktūrų gertos krinka, valdžios gaujai atėjo galas!“ - tvirtai pareiškė Ukrainos patriotas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.