Į juoduosius sąrašus turi patekti ir V.Janukovyčius

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius sako, kad ketvirtadienį Europos Sąjungos patvirtintos sankcijos Ukrainos valdžios ir verslo elitui nėra galutinės. Jei ji ir toliau bandys susidoroti su opozicijos aktyvistais, sankcijos gali būti griežtinamos.

Ministras L.Linkevičius pripažįsta, kad ES į krizę Ukrainoje turėjo reaguoti anksčiau.<br>T. Bauro nuotr.
Ministras L.Linkevičius pripažįsta, kad ES į krizę Ukrainoje turėjo reaguoti anksčiau.<br>T. Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Feb 21, 2014, 1:24 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 1:45 AM

Penktadienį turėtų būti parengtas Ukrainos jėgos struktūrų, valdžios atstovų ir juos finansuojančių oligarchų, kurie neteks galimybės įvažiuoti į Europos Sąjungą, sąrašas. Bendrija taip pat įšaldys šių veikėjų bei jų verslo įmonių sąskaitas Europos Sąjungos bankuose.

L.Linkevičius portalui lrytas.lt teigė manantis, kad į juodąjį sąrašą turėtų patekti ir pats Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius, kuriam verčiama atsakomybė už žmonių žudynes ir opozicijos persekiojimą Kijeve.

Ministras pasakoja, kad po įtemptų pokalbių su kolegomis iš kitų šalių penktadienį nuotaikos Briuselyje yra šiek tiek geresnės.

„Nuogąstavimų, kad nesusitarsime, vakar jau nebuvo. Tačiau reikia prisiminti, kad ne taip lengva pasiekti sutarimą tarp 28 šalių, nes visada yra įvairių nuomonių. Tokie sprendimai labai ilgai užtrunka. Esu įsitikinęs, kad ne tik Europos Sąjunga, bet ir visa tarptautinė bendruomenė turėjo reaguoti anksčiau ir aiškiau. Matome, kas šiuo metu darosi – kiek žmonių žuvo. Gerai, kad sprendimus priėmėme, bet juos dar reikia realizuoti“, – kalbėjo ministras.

Jis pabrėžė, kad daug kas priklauso nuo to, kokie susitarimai bus pasiekti derybose Kijeve.

Kai kurie apžvalgininkai sako, kad V.Janukovyčius laikysis tol, kol jį gins kai kurie Ukrainos oligarchai, todėl pirmiausia reikia trukdyti jų verslui Vakaruose, galbūt riboti jų prekių importą.

Ministras L.Linkevičius tikisi, kad sprendimas užšaldyti oligarchų verslo sąskaitas turėtų duoti rezultatų. Jeigu žudynės Ukrainoje tęsis, sankcijos, pasak L.Linkevičiaus, dar gali būti griežtinamos.

Savaitės pradžioje būdamas Niujorke Lietuvos ministras buvo susitikęs su Jungtinių Tautų organizacijos generaliniu sekretoriumi Ban Ki Munu ir pasiūlė, kad ši organizacija taip pat padėtų spręsti Ukrainos krizę. Tačiau ministras abejoja, kad Ukrainos reikalai bus svarstomi JTO Saugumo taryboje, kuriai Lietuva dabar pirmininkauja, mat tokias iniciatyvas iškart blokuotų veto teisę turinti Rusija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.