Iš kruvino Kijevo P.Auštrevičius grįžta su viltimi

Nuo vakar vakaro Kijeve viešėjęs Seimo pirmininko pavaduotojas, Liberalų sąjūdžio atstovas Petras Auštrevičius portalui lrytas.lt šįryt prieš lipdamas į lėktuvą, skrendantį į Vilnių, teigė, jog jų delegacijos planuose šiąnakt buvo numatytas susitikimas su opozicijos lyderiais.

P.Auštrevičius vėl lankėsi Kijeve.<br>Lrytas.lt archyvo nuotr.
P.Auštrevičius vėl lankėsi Kijeve.<br>Lrytas.lt archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Liucija Lenkauskaitė

Feb 21, 2014, 11:18 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 1:49 AM

„Tačiau čia padėtis tokia, kad viskas keičiasi kas minutę. Po Aukščiausiosios Rados sprendimo susitikti su visa opozicija ir regionų partija opozicijos lyderiai susitiko su Viktoru Janukovyčiumi. Žinoma, susitikimas buvo daug svarbesnis ir reikšmingesnis, negu susitikimas su mumis (Europos Parlamento Liberalų ir demokratų aljanso už Europą (ALDE) frakcijos delegacija – Red.).

Todėl mes susitikome su kitais opozicijos atstovais. Jie nupasakojo susidariusią padėtį. Tie svarbūs susitikimai, mano manymu, padėjo rimtus pagrindus tikėti, kad padėtis gali keistis į gera“, – portalui lrytas.lt teigė P.Auštrevičius.

P.Auštrevičius paklausus, ar galima rimtai priimti V.Janukovyčiaus siūlymus, nes Lenkijos premjeras Donaldas Tuskas teigė, jog vis dar sunku patikėti V.Janukovyčiaus įsipareigojimais, Lietuvos politikas atsakė, jog išreikštose abejonėje yra tiesos.

„Per daug buvo duota pažadų. Manyti, kad viskas taip lengvai keisis, tikrai sunku. Netikiu lengvais pokyčiais, bet susitarimai yra, ir dabar reikia dėti pastangas, kad jie kuo greičiau būtų įgyvendinti. Kitu atveju įtempta situacija gali vėl grįžti į gatves ir į visą Ukrainą“, – teigė P.Auštrevičius.

Paklaustas, kokios nuotaikos vyrauja tarp opozicijos ir gatvėse, P.Auštrevičius atsakė, kad  ketvirtadienio ryto įvykių, kai žuvo tiek daug žmonių, žmonės vis dar ištikti šoko. „Žmonės apie būsimas permainas kalba labai atsargiai. Jie vis dar prislėgti.

Tačiau šiąnakt Aukščiausiosios Rados priimti susitarimai yra tai, ko anksčiau niekada neteko matyti, girdėti. Net sunkiai galėjome įsivaizdavome, kad taip gali būti. Todėl, manau, grįžo žmonių tikėjimas, ir galbūt įtampa Maidane šiek tiek atslūgs. Sunku apsakyti Maidaine tvyrančia nuotaiką – juk čia žuvo dešimtys žmonių“, – teigė Seimo pirmininko pavaduotojas.

Anot jo, šįkart jis išgirdo mažiau skirtingų nuomonių Maidane, palyginti su ankstesniais apsilankymais. „Tai visiškai suprantama. Žmonės turi vilties, kad tie, kurie seniau tik kalbėdavo, pagaliau pradės veikti, pirmiausia – Europos Sąjunga“, – teigė jis.

Penktadienio rytą pasklidus žiniai, kad Vadimas Tituška – vaikinas, kurio pavarde buvo praminti visi provokatoriai, stojo ginti opozicijos barikadų, lrytas.lt pasiteiravo, ar Liberalų sąjūdžio atstovas sutiko dar tokių žmonių, kurie taip pat pakeitė pažiūras.

„Teko girdėti istoriją, kaip V.Tituška pats vakar dievagojosi, kad tikrai ateis ginti barikadų ir „stos ginti naujos Ukrainos“. Vakar pagaliau pas artimuosius galėjo grįžti į nelaisvę paimti septyniasdešimt kariuomenės karių. Į laisvę jie buvo išleisti siekiant apsaugoti opoziciją nuo keršto. Tai yra susitaikymo ženklas, kad revanšo ar akies už akį principo laikymasis tik dar labiau suskaldytų Ukrainos tautą. Tokie žingsniai rodo, kad opozicija turi geranoriškumo, ir, tikiuosi, to bus laikomasi“, – teigė jis.

Paklaustas, kokios humanitarinės pagalbos reikia Kijevui, ir kuo Lietuva galėtų prie to prisidėti, P.Auštrevičius atsakė vakar buvęs Šv.Mykolo vienuolyne, kuris šiuo metu virtęs didžiule sužeistųjų ligonine. „Viską jie turi. Jie sakė, jog jiems nereikia jokių medikamentų. Krūvos jų prinešta į vienuolyną. Reikalinga tokia humanitarinė pagalba, kokios paprašys pagalbą koordinuojančios organizacijos“, – teigė P.Auštrevičius.

„Gali prireikti nebent kraujo. Girdėjau, kad sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis pradėjo tartis, kad galbūt galėtume atgabenti savanoriškai duoto kraujo“, – teigė jis ir dar kartą pakartojo, kad vyriausiasis Šv.Mykolo ligoninės gydytojas patvirtino, jog visko tikrai turi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.