Tarp diktanto riešutėlių - „tylįs“, „yriai“ ir „išgąstis“

Vis dažniau pasigirstant kalboms, kad lietuvių kalbos išmanymas gęsta ir mąžta, per septynerius metus išpopuliarėjusio Nacionalinio Diktanto tradicija tęsiasi. Norintieji išmėginti jėgas šįryt rinkosi Knygų mugėje. „Litexpo“ parodų rūmų salėje sėdėjusieji rašė svarstydami, kur Marijaus Žiedo diktuojamame tekste dėti nosines ir skyrybos ženklus.

Diktantas tapo savotiška knygų mugės lankytojų pramoga.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Diktantas tapo savotiška knygų mugės lankytojų pramoga.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Liucija Lenkauskaitė

Feb 22, 2014, 12:39 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 1:04 AM

Diktantą rašyti žmonės galėjo ne tik visoje Lietuvoje, bet ir užsienyje. Tekstas per Lietuvos radiją buvo transliuojamas tiesiogiai 11 valandą ryto Lietuvos laiku, o Čikagos lietuviai žadėjo netgi keltis vidury nakties. Tiesa, rašiusieji savarankiškai negalės konkuruoti dėl raštingiausiojo titulo.

Konkurso rengėjai teigia, kad pagrindinis jų tikslas yra skatinti žmones didžiuotis unikalia lietuvių kalba, kalbėti ir rašyti ja taisyklingai. Pasiteiravus sutiktų, diktantą rašiusių žmonių, ar jie didžiuojasi mūsų valstybine kalba, visi atsakė teigiamai.

„Mūsų kalba – viena seniausių Europoje, labai archajiška ir mažai pakitusi. Man gera kalbėti tokia išskirtine kalba“, - portalui lrytas.lt teigė gerai nusiteikusi dvidešimt trejų metų studentė. „Smagu, kai užsienyje tavęs niekas nesupranta, gali prie kitų žmonių su draugais garsiai kalbėtis apie bet ką“, - sakė kitas jaunuolis iš Vilniaus.

Prozininkės ir eseistės Giedros Radvilavičiūtės specialiai diktantui sukurtas tekstas „Skrydis“ dalyvius kvietė atsiminti dvitaškių ir kabučių naudojimo taisykles, bei tai, kaip rašyti tikrinius pavadinimus ir skirti aplinkybes.

Itin gluminančių žodžių šįkart nebuvo, tačiau rašantieji buvo priversti atsiminti, kaip rašyti tokius kartais vartojamus žodžius kaip „dvilypis“, „tylįs“, „nuogąstavom“, „hegzametru“, „išgąstį“, „yriais“. Tekste taip pat buvo minėti Donelaitis, Vagneris, Mocartas.

Finalinis Nacionalinio diktanto etapas po mėnesio bus rengiamas Vilniuje. Jame bus varžomasi keliose kategorijose – raštingiausio moksleivio, suaugusiojo ir užsienio lietuvio. Šiemet jau septintą kartą vyksiančio Nacionalinio diktanto naujovė – konkurse kviečiamos dalyvauti įmonės. Jos varžysis atskiroje grupėje „Lietuvos įmonės – už pagarbą lietuvių kalbai“.

Finalininkus atrinks specialiai sudaryta komisija. Kaip ir anksčiau, konkurse negalėjo dalyvauti lituanistai. Projekto organizatoriai paštu atsiųstus diktantus įsipareigoja patikrinti, ištaisyti ir grąžinti autoriams. Diktanto tekstas bus paskelbtas vasario 25 d. oficialiose Nacionalinio diktanto ir Valstybinės Lietuvių komisijos svetainėse internete.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.