Į kanalizaciją vilniečiai sugrūda ir sauskelnes, ir agurkus

Daugiabučius namus administruojančios įmonės „Mano būstas“ specialistai stebisi, kodėl dalis vilniečių įvairius daiktus, užuot išmetę į šiukšlių dėžę, vis dar grūda į kanalizaciją.

Daugiau nuotraukų (1)

Simona Viltrakytė

Feb 23, 2014, 10:28 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 12:40 AM

Apie trečdalį „Mano būsto“ avarinės tarnybos iškvietimų – dėl kanalizacijos sistemos gedimo. Skubiausiai reaguojama tada, kai bėgantis vanduo gali užpilti kaimynus.

Praėjusį antradienį dėl to teko skubėti į Perkūnkiemio gatvę. Laimei, tąsyk prie vamzdžio nereikėjo kastis po žeme, tačiau spiralės, dar vadinamos gyvatuku, kuriuo pravaloma užsikišusi kanalizacija, nepakako – vamzdį teko pjauti.

„Skudurai, sauskelnės, rauginti agurkai – atliekos, kurios turi būti metamos į buitinių atliekų konteinerius, o ne į kanalizaciją“, – aiškino įmonės „Mano būstas“ avarinės tarnybos vadovas Gintaras Rabikis.

Jis įspėja, kad dėl tokio aplaidumo iš pažiūros menkas nesklandumas gali išvirsti į rimtą bėdą. Jei kanalizacijos vamzdžiai eina po žeme, teks skaldyti grindinį – tuomet avarijos likvidavimo darbai truks ne valandą kitą, o išsitęs iki dviejų parų.

Naujos statybos namuose avarijų būna mažiau nei senuose. Pastaruosiuose daug bėdų pridaro įtrūkę seni vamzdžiai, kaimynus gali užlieti ir trūkusios žarnelės.

„Jei išvažiuojate savaitgaliui ar dar ilgesniam laikui atostogauti, nepamirškite užsukti vandens tiekimo į butą sklendžių. Gali trūkti į maišytuvą nuvesta žarnelė, ypač jei ji gofruota, o ne chromuota“, – įspėjo G.Rabikis.

Iš vidaus riebalais apaugę vamzdžiai taip pat gali sukelti rūpesčių – juos labai sunku pašalinti.

„Sostinės kavinėse yra buvę atvejų, kai į vamzdį įkišus elektrinį gyvatuką viskas atrodė lyg ir gerai – skylė nuotekoms bėgti pasidaro, tačiau jį ištraukus ir paleidus vandenį vamzdžiai ir vėl užsikemša.

Teko keisti visus vamzdžius. Gyvenamuosiuose namuose riebalų kiekis ne toks didelis kaip kavinėse, tačiau vis tiek geriau grynų riebalų į kriauklę nepilti“, – patarė avarinės tarnybos vadovas G.Rabikis.

Jis taip pat siūlo kavos tirščius verčiau pilti į klozetą, o ne į kriauklę: kavos tirščiai gali užkimšti sifoną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.