Jauni rūkaliai dūmą peša be baimės

Per pertraukas tarp pamokų daugiabučių laiptinėse dūmą traukiantys paaugliai yra nebaudžiami. Mokytojai geriausiu atveju jiems gali tiktai pirštu pagrasinti.

Pilaitės gyventojas Vytautas nufotografavo rūkančius moksleivius.
Pilaitės gyventojas Vytautas nufotografavo rūkančius moksleivius.
Daugiau nuotraukų (1)

„Sostinė“

Feb 23, 2014, 11:37 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 12:40 AM

„Prie mano langų nuolat rūko dar visiški paaugliai – dešimtmečiai, dvylikamečiai, keturiolikmečiai, bet niekam tai nerūpi!“ – „Sostinei“ pasakojo Pilaitės rajono gyventojas Vytautas.

Vyras kasdien stebi prie jo laiptinės rūkančius greta esančios Pilaitės gimnazijos mokinius, bet pamokyti ir sudrausminti juos nėra kam.

„Per didžiąją pertrauką prie mano laiptinės rūko apie 30 paauglių. Kartais baisu net į lauką išeiti, kad tik neužkabintų“, – skundėsi Tolminkiemio gatvės gyventojas.

Vyras jau ne vieną kartą skambino Pilaitės gimnazijos direktoriui. Jį apstulbino direktoriaus atsakymas: „Ne mano vaikai!“

Pilaitės gimnazijos vadovas Zotikas Popovas, iš „Sostinės“ išgirdęs apie Vytauto bėdą, tik atsiduso: rūkantys mokiniai – amžina problema, ir viena mokykla jos tikrai neišspręs.

„Čia kaip kova su vėjo malūnais. Juk Vilniaus savivaldybės tarybos sprendimas uždrausti mokiniams rūkyti viešosiose vietose buvo apskųstas teismui, ir Vilniaus apygardos administracinis teismas pasakė aiškiai – drausti rūkyti viešosiose vietose negalima.

Taigi šiuo metu mokiniams rūkyti draudžiama tik mokykloje ir jos teritorijoje.

Sveikatos apsaugos ministras pasiūlė uždrausti mokiniams rūkyti ir mokyklos prieigose. Tokią rekomendaciją siūloma įtraukti į mokymosi sutartį.

Bet jei ši tvarka įsigaliotų, mokiniai dar aktyviau eitų rūkyti prie daugiabučių laiptinių, o gyventojų nusiskundimų būtų dar daugiau“, – neabejoja Z.Popovas, situaciją vadinantis aklaviete.

Pasak jo, už rūkančius paauglius pirmiausia atsakingi tėvai, o ne mokytojai.

„Kai yra neigiamas kontekstas, mokytojai net neturi teisės fotografuoti mokinių. O ir mokytojų darbas ne toks – neturime galimybių pertraukų metu lakstyti po kiemus ir drausminti moksleivių“, – kalbėjo mokyklos direktorius.

Jeigu mokiniai rūkytų mokyklos teritorijoje, mokykla rūkalių tėvams galėtų siūlyti skirti administracinę nuobaudą. Tačiau tai žinodami mokiniai suka į gretimus daugiabučių kiemus, kur jaučiasi saugūs ir nebaudžiami.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.