Pas sodininkus siunčiami buldozeriai

Birelių Sodų gatvėje, sodininkų bendrijoje „Židinys“, tarp dviejų namų – laukymė. Dar neseniai čia stovėjo namas. Tačiau jį teko nugriauti, nes namo savininkui nepavyko įrodyti, kad tai sodo namelis.

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Feb 23, 2014, 11:42 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 12:35 AM

Namas su mansarda Birelių Sodų gatvėje buvo pastatytas be projekto ir leidimo, didesnis nei 80 kvadratinių metrų ploto, rašo „Lietuvos ryto“ priedas „Sostinė“.

Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos (VTPSI) specialistų neįtikino šeimininko Kazio Aleksandravičiaus žodžiai, kad tai viso labo sodo namas, kurio statybą leidžiantis dokumentas neprivalomas.

Reikalaus sumokėti už darbą

Dar 2010 metais inspekcijos pareigūnai statytojui surašė savavališkos statybos aktą ir reikalavimą savo lėšomis namą nugriauti, o statybvietę sutvarkyti.

Šeimininkas reikalavimo neįvykdė, todėl inspekcijos prašymu teismas jį įpareigojo savo lėšomis pašalinti savavališkos statybos padarinius. Kai vilnietis numojo ranka ir į teismo įpareigojimą, inspekcijai suteikta teisė nugriauti savavališkai pastatytą statinį, būtinas išlaidas išieškant iš atsakovo.

Namo griovimo darbai kainavo apie 70 tūkst. litų.

Įrašas gąsdino pirkėjus

Dėl savavališkai pastatyto namo Birelių Sodų gatvėje vargo turėjo ir antstolis Gintaras Puodžiukas.

Jam ne vieną kartą teko skelbti varžytynes, bet pirkėjų vis neatsirasdavo.

Pirkėjus gąsdino įrašas, kad 6 arų sklype stūkso nelegaliai pastatytas namas. Taip namo ir sklypo kaina nukrito iki 22 tūkst. litų.

Sklypas dabar priklauso kitam asmeniui. Tačiau VTPSI atstovė Vida Aliukonienė tvirtino, kad už griovimo darbus bus skolingas buvęs savininkas K.Aleksandravičius.

Pinigų tenka laukti ilgai

Paprastai skolininkai neskuba atsiskaityti. Tad gali būti, kad ir pinigų už darbus Birelių Sodų gatvėje inspekcijai teks laukti metų metus.

Praėjusiais metais inspekcijos iniciatyva čigonų tabore Kirtimuose buvo nugriautos trys lūšnos.

Už tai griovėjams teko sumokėti 20,8 tūkst. litų. Ar iš savavališkai pastatytų lūšnų šeimininkų pavyko išieškoti nors vieną litą? Pasirodo, ne.

Tad inspektoriai už griovimo darbus moka valdiškais pinigais. Jie atsiskaito Aplinkos apsaugos rėmimo programos lėšomis. Į šias lėšas įtraukiamos ir baudos už statinių statybos pažeidimus, pinigai už savavališkų statybų įteisinimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.