Esi baustas už vagystę? Gali saugoti vogtus automobilius

Kauno apskrities policijos pareigūnai, sulaikę įtartinus automobilius, juos saugoti patiki šios paslaugos teikimo konkursą laimėjusiai Šančiuose įsikūrusiai bendrovei, kurioje sargu dirba už vagystę iš vogto automobilio baustas kaunietis, rašo „Lietuvos ryto“ priedas „Laikinoji sostinė“.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Feb 24, 2014, 8:18 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 11:33 PM

Neįtikėtina, bet akivaizdu. Taip galima būtų apibūdinti situaciją, į kurią pateko Kauno policija.

Aukšto rango pareigūnai skėsčioja rankomis – nors bendrovės „Šančių autoservisas ir Ko“ sargas 54 metų Pranas Čalkauskas yra baustas už vagystę ir savo kaltę visiškai pripažinęs, nutraukti sutarties tarsi nėra teisinio pagrindo.

Tuo tarpu autoserviso direktorius Arvydas Barvainis piktinasi, jog sėkmė konkurse jam tapo tarsi akmeniu po kaklu, mat ikiteisminio tyrimo objektais tapusias mašinas bendrovė priversta saugoti nemokamai.

Panaudojo įprastą masalą

Šančiuose, Kranto alėjoje, įsikūrusios bendrovės kiemas – dažniausiai prigrūstas automobilių. Čia atvežami skaudžias avarijas patyrę ar konfiskuoti automobiliai, taip pat policijos sulaikytos Lietuvoje bei užsienyje vogtos transporto priemonės.

Regis, policijai talkinantys, teisėsaugininkų paskelbtą konkursą laimėję verslininkai turėtų garsėti nepriekaištinga reputacija. Tačiau Šančiuose veikiančių remonto dirbtuvių ir saugojimo aikštelės veiklą dažniau lydi įtarimai.

„Buvo kilę nemažai įtarimų, kad saugoti palikti automobiliai apšvarinami. Todėl pradėjome tyrimą, jo metu paaiškėjo labai negražių dalykų“, – „Laikinajai sostinei“ atskleidė Autotransporto priemonių grobimo tyrimo skyriaus (APGTS) operatyvininkas.

Todėl, gavę teismo leidimą, kriminalistai ėmė klausytis autoserviso darbuotojų telefono pokalbių. Šie pribloškė – bendrovės darbuotojai tarpusavyje aptarinėjo atvežtus automobilius, kalbėjo apie vertingesnes jų dalis.

Suvokdami, jog pokalbiai gali būti vertinami tik kaip bereikšmiai plepalai, APGTS pareigūnai įtarimus nutarė patikrinti panaudodami jauką. Kaip įprasta, saugoti buvo atvežtas vogtas, be valstybinio numerio ir variklio antvožo vienatūris.

„Buvo sudarytas veiksmų planas: panaudotas automobilis „VW Touran“, o į jį įdėtas policijai priklausantis 290 litų vertės akumuliatorius“, – vėliau teisme liudijo operatyvinis darbuotojas Remigijus K.

Sugundė naujas akumuliatorius

Apžiūrėjęs vogtą automobilį, sargas P.Čalkauskas atkreipė dėmesį į naują akumuliatorių.

„Tada sugalvojo šį akumuliatorių iš automobilio išimti, o įdėti kokį nors seną. Išimtą akumuliatorių įdėjo į bendrovei priklausantį „VW Caddy“. Vėliau šį akumuliatorių būtų kam nors pardavęs“, – tokie P.Čalkausko parodymai vėliau buvo užfiksuoti byloje.

Kitą dieną Kranto alėjoje vėl apsilankę APGTS kriminalistai atsiėmė automobilį. Jame naujo akumuliatoriaus jau nebebuvo – puikavosi senas, su užrašu „Meistras“.

Kratos metu P.Čalkauskas pats geranoriškai pateikė masalu tapusį akumuliatorių „Deta Power“, šis rastas bendrovės automobilyje „VW Caddy“. Sargui buvo pateikti įtarimai vagyste, parą jis praleido policijos areštinėje.

Prisipažino ir gailėjosi

Anksčiau neteistas P.Čalkauskas kaltę pripažino ir gailėjosi. Ši lengvinančia pripažinta aplinkybė padėjo jam išvengti rimtų nemalonumų. Prokuroras pasiūlė bylą užbaigti baudžiamuoju įsakymu, kaltinamajam skiriant 520 litų baudą. P.Čalkauskas sutiko su šiuo prokuroro siūlymu, jį tenkino ir baudos dydis.

Nusprendus į bausmę įskaičiuoti policijos areštinėje praleistą parą, praėjusių metų kovo pabaigoje baudžiamąjį įsakymą priėmęs Kauno apylinkės teismas konstatavo, jog neatlikta bausmės dalis – 260 litų.

Policijai priklausantis akumuliatorius buvo surastas, tad Kauno apskrities vyriausiasis policijos komisariatas civilinio ieškinio nepateikė.

Tačiau gėdingai pasibaigusi vogto automobilio apvogimo istorija neturėjo jokios įtakos P.Čalkausko karjerai – šis žmogus toliau dirba sargu.

Direktorius nieko nežino?

Bendrovės direktorius A.Barvainis nustebo išgirdęs klausimą, kodėl klientų patikėtus ir policijos pristatytus automobilius saugo už vagystę baustas darbuotojas.

Verslininkas tikino pirmą kartą girdintis, jog P.Čalkauskas teismo pripažintas kaltu dėl vagystės. Priminus, jog policija atliko ikiteisminį tyrimą, buvo slapta klausomasi pokalbių, o bendrovės teritorijoje vyko krata, A.Barvainis pakeitė nuostatą.

„Faktas yra toks, negaliu to ginčyti. Tačiau aplinkybės šiek tiek kitokios. Manau, kad žmogus yra visiškai nekaltas, o situacija – tyčia sukurta. Išprovokavo žmogų, ir tiek“, – sakė direktorius.

Esą aikštelėje šiuo metu saugoma per 700 automobilių, jie sugrūsti vienas šalia kito. Tad norint vieną jų policijos nurodymu kam nors atiduoti, būtina patraukti ir visus kitus.

„Tai metus ir daugiau stovintys automobiliai, jų variklius paleisti nėra taip paprasta. Todėl naujas akumuliatorius reikalingas tyrėjams, kad būtų galima atgaivinti tuos automobilius. Atvažiuoja ir sako: „Čia naujas akumuliatoriaus, pasiimk jį, pasidėk, o kai mums reikės, juo mašiną užvesi.“ Paskui žmogų paima ir „suformina“, – piktinosi „Šančių autoserviso ir Ko“ direktorius.

Nubaudė nekaltą žmogų?

Autoserviso vadovas tikino, jog policijai priklausantis akumuliatorius nebuvo pavogtas.

„Jo niekas neslėpė, niekur nevežė. Jeigu žmogus būtų jį namo nusivežęs, paslėpęs, tuomet suprasčiau“, – svarstė A.Barvainis.

Priminus, jog ikiteisminio tyrimo metu įmonės darbuotojas prisipažino kaltas dėl akumuliatoriaus vagystės, sakė galvojęs jį kam nors parduoti ir gailėjosi, A.Barvainis tikino šiuos faktus girdintis pirmą kartą.

Išgirsti, ką apie šią istoriją mano pats P.Čalkauskas, „Laikinajai sostinei“ nepavyko. Vyras per bendradarbius žurnalistui prašė perduoti nenorintis komentuoti šios istorijos.

„Jis minėjo, kad nori šį nutikimą pamiršti kaip blogą sapną“, – sargo žodžius perdavė bendrovės vadovas.

Įžvelgia policijos klastą

Konkursą teikti policijai automobilių saugojimo ir transportavimo paslaugas per teismus laimėjęs A.Barvainis sakė siekęs pelno, tačiau, pasikeitus sąlygoms, užsinėręs kilpą ant kaklo.

„Policijai panaikinus biudžeto lėšomis finansuotą automobilių saugojimo aikštelę Chemijos prospekte, mums buvo nurodyta pasiimti ikiteisminio tyrimo objektais tapusius 300 automobilių. Pagal sutartį šią paslaugą mes turime teikti nemokamai. Visi Lietuvoje gauna pinigus, o mes ne tik šiuos automobilius, bet ir tuos, kurie konfiskuojami ir perduodami Mokesčių inspekcijai, turime saugoti nemokamai. Galima sakyti, kad mane apgavo“, – kalbėjo A.Barvainis.

Bendrovės vadovas sakė nenorintis vienašališkai nutraukti sutarties, nes tuomet tektų mokėti 50 tūkst. litų baudą.

A.Barvainio vadovaujama bendrovė taip pat yra laimėjusi konkursą remontuoti tarnybinius policijos automobilius. Įtarę, jog už atliktus darbus meistrai apmokėti pateikdavo išpūstas sąskaitas, teisėsaugininkai buvo pradėję ikiteisminį tyrimą. Tačiau neįrodžius bendrovės kaltės tyrimas nutrauktas.

„Manau, kad čia konkurentų siekis policijos rankomis susidoroti su bendrove. Galėčiau dėl patirtos moralinės žalos kreiptis į teismą, bet ar verta bylinėtis su Vyriausiuoju policijos komisariatu, paprastam žmogui kovoti su sistema?“ – svarstė A.Barvainis.

Atsižvelgs ir į teistumus

Kauno apskritiems vyriausiojo policijos komisariato (VPK) vadovai atmetė verslininko kaltinimus netinkamu elgesiu.

„Vykdydami sutartį su bendrove „Šančių autoservisas ir KO“ dėl transporto priemonių nuvežimo, pervežimo ir saugojimo, su įmonės direktoriumi turime tik dalykinius, sutarties objektų susietus santykius“, – teigė VPK viršininko pavaduotojas Sergejus Judas.

Už akumuliatoriaus vagystę iš vogto automobilio baustas žmogus, jo žiniomis, jau nesaugo policijos sulaikytų transporto priemonių. Jis dirba kitame tos pačios bendrovės objekte.

Naujasis VPK vadovas Linas Pernavas vis dėlto pripažino, kad padėtis nėra normali, tačiau paveikti privatų verslą neturima svertų.

„Sutartis su bendrove „Šančių autoservisas ir KO“ dėl transporto priemonių nuvežimo, pervežimo ir saugojimo netrukus baigiasi.

Bus skelbiamas naujas viešųjų pirkimų konkursas, kurio metu bus atsižvelgta ir į paslaugas teikiančių įmonių darbuotojų teistumus“, – sakė L.Pernavas.

Surastų automobilių vertė – įspūdinga

2012 metais Kauno apskrities policijos Autotransporto priemonių grobimų tyrimo skyriaus pareigūnai surado vogtų automobilių, kurių vertė – apie 2 mln. litų.

Pernai sulaikyti 55 užsienyje vogti automobiliai. Jų vertė viršija 4 mln. litų.

Šiais metais kriminalistai jau surado vogtų transporto priemonių, kurių vertė 800 tūkst. litų

Sausio pradžioje policija sulaikė 2012 ir 2013 metų gamybos visureigius „Land Rover“ ir „Range Rover“, taip pat 2012 metų laidos „VW Golf“ bei traktorių „Caterpillar 416E“.

Pirminės apžiūros metu nustatyta, kad šių užsienio šalyse pavogtų transporto priemonių identifikaciniai numeriai suklastoti arba sunaikinti. Bendra sausį rastų transporto priemonių vertė apie 600 tūkst. litų.

Vasarį kriminalistai rado užsienyje vogtą apie 200 tūkst. litų vertės visureigį „BMW X6“.

Įvaizdį turi saugoti pats verslininkas

Algirdas Stončaitis, Policijos generalinio komisaro pavaduotojas:

„Faktą, kai policijos sulaikytus automobilius saugojančioje bendrovėje dirba už vagystę iš vogto automobilio nubaustas žmogus, vertinu vienareikšmiai neigiamai. Panašaus atvejo Lietuvoje girdėti dar neteko. Tokių dalykų, kai saugomoje aikštelėje apvagiami policijos surasti vogti automobiliai, būti negali.

Kita vertus, mes neturime jokių teisinių galimybių kelti privačiam verslui reikalavimus dėl darbuotojų. Tai verslininko atsakomybė. Saugodamas sulaikytus automobilius jis prisiima ypatingą atsakomybę, iš šių automobilių dingti niekas negali.

Įmonės, dalyvaujančios konkursuose saugoti ikiteisminių tyrimų metu sulaikytus automobilius ir kitas vertybes, turėtų rimčiau žiūrėti į savo personalą, atitinkamai vertinti savo atsakomybę.

Iškelti reikalavimų kartelę privačiam verslui labai aukštai, reikalauti, kad konkursuose dalyvaujančių privačių bendrovių darbuotojai būtų aukščiausio išsilavinimo, praeityje nebausti, mes taip pat negalime.

Apie savo atsakomybę, tiek teisinę, tiek moralinę, turėtų mąstyti pats verslininkas. Žmonės turi įvertinti riziką, apgalvoti, ko imasi, taip pat atsakingai žiūrėti ir į personalo parinkimą. Nes šiuo metu, kai verslas nėra vienadienis, reputacija lemia labai daug.

Kita vertus, policijos sulaikytų automobilių saugojimo paslauga nė vienai įmonei nėra įperšama prievarta. Kur tik skelbiame viešųjų pirkimų konkursus, visur susiduriame su nemaža konkurencija.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.