Konstitucijos sargui užkabintas ordinas – lyg antkaklis

Prezidentės sprendimas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Komandoro didžiuoju kryžiumi apdovanoti Konstitucinio teismo pirmininką Romualdą Kęstutį Urbaitį sukėlė abejonių Seimo nariui Povilui Urbšiui.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 24, 2014, 6:46 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 12:17 AM

Buvęs Specialiųjų tyrimų tarnybos Panevėžio skyriaus vadovas pareiškė, kad tai yra ne kas kita, kaip šalies vadovės padėka teismui už jo priimtą generaliniam prokurorui Dariui Valiui palankų sprendimą.

Vasario 16-osios proga prezidentės Dalios Grybauskaitės už konstitucinių vertybių puoselėjimą apdovanotas R.Urbaitis kovą baigia devynerius metus trukusią Konstitucinio teismo teisėjo kadenciją.

P.Urbšys įsitikinęs, kad būtų buvę protingiau bent palaukti, kol pasibaigs teisėjo kadencija. „Po prezidentės pergalės Konstituciniame teisme, jo vadovui dabar užkabintas kryžius atrodo kaip koks antkaklis, o ne apdovanojimas“, - „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Sąmokslo teorija“ pareiškė parlamentaras.

Buvęs teisėsaugos pareigūnas įsitikinęs, kad Konstitucinio teismo išaiškinimas, pagal kurį Seimas iš generalinio prokuroro negali reikalauti atsiskaityti už savo veiklą, buvo politizuotas.

Anot P.Urbšio, po tokio teismo sprendimo visuomenei dabar gali pagrįstai susidaryti įspūdis, kad prezidentei yra priklausomas ne tik generalinis prokuroras, bet ir Konstitucinis teismas.

Parlamentaras abejojo, ar R.K.Urbaitis iš prezidentės būtų gavęs apdovanojimą, jei teismo sprendimas būtų kitoks. „Prezidentės dekrete įvardyti teisėjo nuopelnai nėra nauji. Už juos R.K.Urbaitį buvo galima apdovanoti ir kitomis progomis. Matyti, kad ordino skyrimo motyvai yra dirbtiniai“, - šalies vadovės sprendimą kritikavo savarankiškai į Seimą išrinktas politikos naujokas.

P.Urbšys taip pat atkreipė dėmesį, kad apskritai nėra daug atvejų, kai valstybiniai apdovanojimai skiriami pareigas einantiems teismų vadovams. „Aš nesakau, kad jie nėra jų verti. Vis dėlto norint pabrėžti teismų nepriklausomumą, reikėtų susilaikyti nuo tokių žingsnių“, - svarstė parlamentaras.

Prezidentei ir jos palaikymą turinčiam generaliniam prokurorui D.Valiui palankų sprendimą pagal D.Grybauskaitės kreipimąsi Konstitucinis teismas priėmė sausio viduryje.

Teismas išaiškino, kad Seimas negali iš generalinio prokuroro reikalauti ataskaitos, kuriai reikėtų parlamento ar Vyriausybės pritarimo. Tai esą prieštarauja prokuroro nepriklausomumui.

Pagal šį teismo išaiškinimą, Seimas neteisėtai nustatė, jog parlamentarų nepritarimas generalinio prokuroro ataskaitai gali tapti pagrindu prezidentui atleisti generalinį prokurorą.

Praėjusių metų spalį Seimas nepritarė generalinio prokuroro D.Valio pateiktai prokuratūros ataskaitai ir ėmė siekti jo atleidimo. Tačiau prezidentė pareiškė pasitikinti prokuroru ir kreipėsi į Konstitucinį Teismą.

Sulaukusi jo išaiškinimo D.Grybauskaitė džiaugėsi, kad pavyko sustabdyti antikonstitucines Seimo iniciatyvas. „Šis sprendimas užtikrins teisėsaugos nepriklausomybę nuo politinių grupių interesų. Visi teisės aktai turi atitikti svarbiausią šalies įstatymą - Konstituciją“, - triumfavo šalies vadovė.

Tuo tarpu Seime teismo sprendimas buvo įvertintas prieštaringai. Dešinieji juo džiaugėsi, tuo tarpu valdantieji prakalbo apie galimybę keisti Konstituciją ir abejojo, ar Lietuva vis dar yra parlamentinė respublika.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.