Maidano pergalė – ir V.Putino pralaimėjimas

Seimo opozicijos lyderis Andrius Kubilius mano, kad Ukrainoje įvykusi prodemokratiškai nusiteikusių žmonių revoliucija siunčia žinutę ir Rusijos režimui.

A.Kubilius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
A.Kubilius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Kubilius

2014-02-24 12:20, atnaujinta 2018-02-16 00:03

„Maidano žmonės, – ne Ukrainos ar Europos politikai, buvo svarbiausia jėga pasiekiant tokią pergalę. Tai yra reikšmingiausia žinia, kurią turi vertinti tiek Briuselis, tiek Maskva. Didžiausias Maidano pergalės pralaimėtojas yra ne buvęs Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovičius, kurio, tikiuosi, laukia tarptautinis tribunolas, bet vis dar einantis pareigas Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas“, – pirmadienį sakė A.Kubilius.

Opozicijos lyderio vertinimu, V.Putinas pastūmėjo V.Janukovičių į lemtingą klaidą – nepasirašyti asociacijos sutarties. Ukrainos žmonės dėl to ir sukilo.

„Maidaną sukėlė strateginė Putino klaida , kuri virto tiesiogine katastrofa ne tik V.Janukovičiaus režimui, bet ir netiesiogine katastrofa panašiam V. Putino režimui. (...) Maidaną gynė ne kokie nors herojai, o eiliniai Ukrainos piliečiai, kokių Rusijoje yra dešimtys milijonų. Tai reiškia, kad panašus į V.Janukovičiaus režimas Maskvoje negali jaustis saugus, nes nuo katastrofos neapsaugo nei opozicijos lyderių laikymas kalėjimuose, nei žiniasklaidos valdymas, nei oligarchų prielankumas“, – aiškino A.Kubilius.

Tačiau, pasak opozicijos lyderio, Maidano pergalė yra kartu didžiausias „tikrosios Rusijos“ laimėjimas.

„Rusija yra europietiška valstybė savo prigimtini, bet kartu paskutinė byranti imperija Europos kontinente. (...) Tikroji Rusija turi būti dėkinga Maidano žmonėms, kad jie savo aukomis pasuko imperinės griūties ratą taip stipriai į priekį, kad net V.Putinas jo sustabdyti nebegali“, – sakė A.Kubilius.

Kalbėdamas apie Ukrainą Seimo opozicijos lyderis pareiškė, kad ES turi su šia šalimi ne tik nedelsdama pasirašyti ES asociacijos sutartį ir suteikti reikalingą finansinę paramą, bet ir nedviprasmiškai apibrėžti narystės ES perspektyvą.

„Europa nebeturi teisės į tai žiūrėti biurokratiškai. Maidano žmonės išsprendė daugiau geopolitinių Europos kontinento problemų nei visi Europos biurokratai ir politikai kartu sudėjus. Maidano žmonės yra tikrieji europiečiai. Europa po Antrojo Pasaulinio karo nedaug tokių galingų ištikimybės Europos idėjų liudijimų yra regėjusi, ir būtų keista, jeigu patiems ištikimiausiems europiečiams Europos kontinente būtų sudaromos kokios nors politinės kliūtys tapti ES nariais“, – sakė A.Kubilius.

Lietuva, pasak opozicijos lyderio, turi padėti Ukrainai ne tik finansiškai, bet ir savo patirtimi, ištikimybe europietiškai idėjai. „Padėjome Maidane, turime padėti ir Briuselyje“, – sakė A.Kubilius.

Opozicijos lyderis dar kartą pasiūlė Seime svarstyti įstatymo projektą, kuriuo Lietuva vienašališkai įvestų sankcijas asmenims atsakingiems už nusikaltimus Maidane.

„Jį parengėme imdami pavyzdį iš prieš keletą metų JAV patvirtinto ir veikiančio garsaus vadinamojo Magnickio įsakymo“, – sakė A.Kubilius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.