Klaipėdos valdžia šiukšles rūšiuoti vers baudomis

Klaipėdos miesto savivaldybė užsimojo perauklėti gyventojus, nenorinčius rūšiuoti šiukšlių. Prievolė rūšiuoti komunalines atliekas įteisinta savivaldybės tarybos patvirtintose taisyklėse. Jų nesilaikantiems gresia baudos iki 2 tūkst. litų. Anot valdininkų, galimybės rūšiuoti sudarytos visiems, tad nuo gegužės atsisakiusieji tai daryti bus baudžiami. Tikrintojai nusitaikė į individualių namų savininkus. Kaip priversti šiukšles rūšiuoti daugiabučių gyventojus, kol kas niekas nežino.

Klaipėdos valdžia tikisi, kad rūšiuoti šiukšles gyventojus privers gresiančios didelės baudos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Klaipėdos valdžia tikisi, kad rūšiuoti šiukšles gyventojus privers gresiančios didelės baudos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Petkutė

Feb 26, 2014, 3:09 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 10:05 PM

Valdininkai primena, jog į mišrių komunalinių atliekų konteinerius, kurie nuo spalio iki gegužės išvežami kartą per dvi savaites, galima mesti tik mišrias atliekas.

Taisyklės draudžia į bendrus konteinerius mesti antrines žaliavas - popierių, kartoną, stiklą, plastiką, metalą, didžiąsias, žaliąsias, buityje susidarančias pavojingas bei elektros ir elektroninės įrangos, statybos ir griovimo atliekas, naudotas padangas.

„Atliekų nerūšiavimas yra administracinės teisės pažeidimas, už tai turėtume traukti asmenis atsakomybėn, tačiau prieš pradėdami taikyti sankcijas norėtume įgyvendinti prevencines akcijas, suteiksime gyventojams galimybę išgirsti taisyklių reikalavimus ir pasirengti griežtesniam kontrolės laikotarpiui“, - teigė Klaipėdos miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėja Kristina Vintilaitė.

Norintiems rūšiuoti dalins maišus

Nemažai gyventojų atsisako rūšiuoti atliekas motyvuodami tuo, kad kieme neturi specialių rūšiavimo konteinerių. „Asmeninių konteinerių neturi nei individualių, nei daugiabučių namų gyventojai. Mieste pastatyti kolektyvinio rūšiavimo konteineriai, vadinamieji „varpeliai“. Jų yra daug, jie pasiekiami ir prieinami visiems“, - teigė Klaipėdos miesto savivaldybės Aplinkos kokybės skyriaus vedėja Daiva Berankienė.

Uostamiesčio valdžia ketina pasinaudoti pakuočių tvarkymo organizacijų siūlymu ir įgyvendinti pilotinį projektą – parinkti vieną individualių namų kvartalą ir išdalinti visiems namams po papildomą konteinerį antrinėms žaliavoms. Į šį konteinerį žmonės galės mesti stiklo atliekas. Į atskirus maišus bus metamas popierius ir plastikas. Šiuos maišus gyventojai galės laikyti bendrame konteineryje. Taip rūšiuoti pirmiausiai bus skatinami Labrenciškių kvartalo gyventojai.

Žadama per dvejus metus nupirkti ir išdalinti tokius konteinerius ir maišus visiems Klaipėdos mieste esantiems individualių namų ūkiams.

„Mūsų tikslas – pradėti nuo vieno kvartalo ir pasitikrinti, ar teisinga kryptimi einame“, - sakė D.Berankienė.

Norintieji jau dabar rūšiuoti atliekas, nelaukiant, kol gaus tam skirtą konteinerį, gali kreiptis į Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centrą ir gauti rūšiavimui skirtų maišų. Pripildytus juos surinks vežėjai, vadovaudamiesi antrinių atliekų surinkimo grafiku.

Pirma aiškins, paskui baus

Ar privačių namų gyventojai laikosi patvirtintų atliekų tvarkymo taisyklių, nuolat stebi Viešosios tvarkos skyriaus specialistai. Nuo gegužės jie žada griežčiau tikrinti, ar klaipėdiečiai laikosi pareigos rūšiuoti šiukšles.

„Artimiausius du mėnesius atliksime prevencinius patikrinimus, kad pamatytume, ar atliekos rūšiuojamos. Kas savaitę vyks planiniai, o kartais ir neplaniniai reidai. Su namų savininkais kalbėsime apie galimybę rūšiuoti, informuosime, kaip galima gauti tam reikiamų priemonių, o taip pat priminsime ir apie atsakomybę, kuri taikoma nerūšiuojant piktybiškai“, - aiškino Viešosios tvarkos skyriaus vedėja K.Vintilaitė.

Nuo gegužės jau žadama pereiti prie sankcijų. Atsisakiusiems rūšiuoti atliekas grės įspėjimas arba bauda iki 2 tūkst. litų. Pirmą kartą nusižengusiems taisyklėms bus taikoma švelnesnė bausmė – teks sumokėti 10 litų dydžio baudą.

Kol kas griežtai kontroliuojami bus tik individualių namų savininkai. Kaip nustatyti nerūšiuojančius atliekų daugiabučių gyventojus ir priversti juos laikytis taisyklių, valdininkai kol kas nežino.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.