Sirijos krikščionių šeimos prieglobstį rado Lietuvoje

Lietuvos kariai iš Turkijos atskraidino dešimt krikščionių šeimų, pabėgusių į svetimą kraštą nuo žudynių Sirijoje. Juos vienerius metus priglaus Lietuvos evangelikų liuteronų bažnyčios bendruomenė.

Atvykėlius nustebino žvarbokas oras, bet iš mirties nagų ištrūkę Sirijos piliečiai tvieskė šypsena.<br>G.Šiupario nuotr.
Atvykėlius nustebino žvarbokas oras, bet iš mirties nagų ištrūkę Sirijos piliečiai tvieskė šypsena.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys

Feb 26, 2014, 7:52 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 9:56 PM

Šiaulių oro uoste pirmadienį vakare nusileidęs Lietuvos kariuomenės karinių oro pajėgų (KOP) orlaivis „Spartan“ atgabeno 37 užsieniečius. Po kelių dienų Lietuvą pasieks dar trys Sirijos piliečiai.

„Planuojame, kad jie čia bus metus. Jei į Siriją pagaliau sugrįš taika, jie ketina iškart skristi namo“, - „Lietuvos rytui“ sakė svečių pasitikti atvažiavęs Lietuvos evangelikų liuteronų bažnyčios vyskupas Mindaugas Sabutis.

Krikščionis žudo dėl tikėjimo

Per pastaruosius trejus metus Sirijoje išžudyta per 100 tūkstančių žmonių, o į gretimas valstybes Turkiją, Jordaniją, Iraką, Libaną pabėgo apie 2 milijonus gyventojų. Per sumaištį grobiami pasiturinčių šeimų vaikai ir reikalaujama išpirkos.

Žmonės žudomi dėl religijos – persekiojami krikščionybę išpažįstantys Sirijos gyventojai. Krikščionys sudaro vos dešimtadalį visų Sirijos gyventojų – šioje Azijos valstybėje didžiąją dalį sudaro musulmonai.

Lietuvoje prieglobstį radusioms šeimoms teko pačioms nusigauti iki Turkijos. Važiuoti keliu buvo tolygu savižudybei – krikščionys šaudomi vietoje. Todėl vieni ėjo kalnų perėjomis, kiti bėgo per gretimas valstybes.

Pavargę, bet laimingi

Trečiadienį rytą iš Turkijos pakilęs KOP lėktuvas per pietus buvo nusileidęs Odesoje prisipilti kuro, o po to išskrido į Šiaulius.

Atvykėlius pasitiko užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, šią akciją organizavęs vyskupas M.Sabutis.

„Jie - ne pabėgėliai, valstybei nereikės rūpintis išlaikymu. Tuo pasirūpino Lietuvos evangelikų liuteronų bendruomenė“, - sakė ministras L.Linkevičius, pasidžiaugęs, kad Lietuva bent šiek tiek prisidėjo gelbstint dėl tikėjimo žudomus krikščionis.

Pavargusių Sirijos piliečių neišgąsdino net ir žvarba. Po kelionės pavargusių atvykusiųjų veidai švietė šypsena – visi džiaugėsi ištrūkę iš tikro pragaro. Iš lėktuvo išlipę svetimšaliai

Dviem vyriausiems keliauninkams prireikė medikų pagalbos. Išvargusių senolių jau laukė greitosios pagalbos automobilis.

Pakliuvo į lietuvių pinkles

Šią misiją organizavęs vyskupas M.Sabutis sakė, kad idėja padėti košmarą išgyvenantiems Sirijos krikščionims kilo prieš metus: „Pastarąjį pusmetį dėl gelbėjamų šeimų teko dirbti kasdien“.

Norinčiųjų vykti į Lietuvą buvo labai daug. Buvo nutarta padėti 10 šeimų, kuriose – 40 narių nuo 9 iki 83 metų. Tarp jų – 10 nepilnamečių vaikų. Mažiausią šeimą sudaro 3, didžiausią – 10 narių.

Tarp išgelbėtųjų pateko ir lietuvių sukčių apgauta šeima. Ji patikėjo melagingais pažadais ir už išvežimą į saugią valstybę lietuviams sumokėjo 20 tūkstančių eurų (beveik 69 tūkstančius litų).

Trečdalis išsigelbėjusiųjų neseniai išgyveno didžiausią gyvenimo košmarą – buvo apsuptame Homso mieste. Jo apsiaustis užtruko beveik tris mėnesius, kai kuriems teko badauti ir kęsti troškulį 80 parų.

Paskyrė dalį savo namo

Sirijos piliečius priglaus aštuonios lietuvių šeimos iš Klaipėdos, Vilniaus, Šilutės, Kretingos. „Prie atvykėlių išlaikymo prisidės visa tikinčiųjų bendruomenė. Kiek tai kainuos, negaliu pasakyti“, - sakė vyskupas M.Sabutis.

Šešių asmenų šeimą apsigyvens kretingiškių Rūtos ir Arūno Šulskių namuose. „Mes jiems paskyrėme dalį namo, - pasakojo Kretingos dienos veiklos centre su neįgaliaisiais dirbantis A.Šulskis.

Nei socialiniam darbuotojui, nei Kretingos meno mokykloje dailės mokytoja dirbančiai jo žmonai nekilo minčių atsisakyti.

„Mano uošviai po karo grįžę iš Vokietijos rado griuvėsius ir prisiglaudė pas kaimynus. Todėl turime padėti ir mes patys“, - kalbėjo kretingiškis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.