Nuo šernų V.Mazuronis metėsi prie pavaldinių medžioklės

Aplinkos ministerijos darbuotojai šiomis dienomis liūdnai juokauja, kad ministrui Valentinui Mazuroniui turbūt apkarto pradėta masinė šernų medžioklė. Mat šiomis dienomis jis metėsi prie ministerijos darbuotojų medžioklės.

Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius

Feb 27, 2014, 12:12 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 9:34 PM

Trečiadienį V.Mazuronis skubiai pasirašė įsakymus, kuriais buvo įtvirtinta vos per kelias dienas sumanyta ministerijos struktūrinė pertvarka. Nuspręsta panaikinti iki šiol nepriekaištingai veikusį Gamtos apsaugos departamentą. Jis pertvarkomas į Gamtos apsaugos skyrių, buvusias departamento funkcijas išdalijant kitiems ministerijos padaliniams.

Žaibiškai atliekama pertvarka palietė ne tik kelis dešimtmečius šiam departamentui vadovavusį Laimutį Budrį, kuriam pasiūlytos vyriausiojo specialisto pareigos, bet ir šio departamento Biologinės įvairovės skyriuje dirbusį legendinį šalies gamtininką Selemoną Paltanavičių.

Daugiau kaip tris dešimtmečius ministerijoje dirbusiam mokslininkui pasiūlytas darbas Viešųjų ryšių skyriuje. Ministerijos darbuotojai stebisi, kad 58 metų sulaukusiam specialistui, kuris visą gyvenimą rūpinosi gyvūnijos bei gamtos apsauga, dabar teks rašyti pranešimus ir apie vykdomą daugiabučių renovaciją.

Ministerijoje vykstančiomis permainomis susirūpino ir Seimo Aplinkos apsaugos komitetas. Jam vadovaujantis Algimantas Salamakinas antradienį su ministru V.Mazuroniu susitarė, kad jos bus aptariamos per komiteto posėdį trečiadienį.

Ministras tam neprieštaravo, bet po beveik pusvalandį trukusių audringų diskusijų komitete paaiškėjo, kad parlamentarai be reikalo aušina burną. „Įsakymus dėl pertvarkos aš šį rytą jau pasirašiau“, – netikėtu pareiškimu parlamentarus suglumino priekaištų dėl reorganizacijos sulaukęs V.Mazuronis.

Aplinkos ministerijos vadovas ne tik aiškino, kad atliekama pertvarka būtina ir teisinga, bet tiesiai Seimo komiteto narius paragino nesikišti. „Aš nemanau, kad komitetas turėtų vadovauti ministrui. Neprivalau konsultuotis dėl ministerijoje vykdomų struktūrinių pokyčių“, – kolegas užčiaupė V.Mazuronis.

Tuomet neišlaikė ir iki tol gana atsargiai ministerijoje vykstančią pertvarką vertinęs socialdemokratas A.Salamakinas. Komiteto vadovas rėžė, kad atliekami pakeitimai yra keisti, panašūs į ilgalaikę departamento sunaikinimo strategiją, ir priminė  anksčiau ministro sulaužytus susitarimus.

Jis pagrasino, kad toks ministerijos vadovybės elgesys gali jai atsirūgti.

A.Salamakinas atvirai rėžė, kad jei ministerija nebendradarbiaus su komitetu ir neatsižvelgs į jo narių nuomonę, Seime gali strigti Aplinkos ministerijos iniciatyvos. „Ministras parodė, kad jam parlamentinė kontrolė nesvarbi ir jis daro, ką nori. Manau, kad komitetas nepamirš ministro spjūvio ir ateityje į tai atsižvelgs“, – po posėdžio emocingai kalbėjo politikas.

Komentuodamas savo pareiškimą apie sulaužytus susitarimus A.Salamakinas pripažino, kad daugiau kaip prieš pusmetį su ministerijos vadovybe buvo susitarta, jog medžioklės reikalais šioje ministerijoje ir toliau rūpinsis Gamtos apsaugos, o ne Miškų departamentas, kuris šios funkcijos kratėsi. „Nors tada iš vakaro irgi buvo susitarta, kad nebus skubama daryti pakeitimų, jau kitą dieną ministras sulaužė susitarimus ir pasirašė priešingus įsakymus. Tada buvo padaryta klaida, o dabar daroma dar didesnė“, – įsitikinęs socialdemokratas.

Todėl jam atrodo keisti ministerijos vadovybės aiškinimai, jog pertvarkos reikia ir todėl, kad Gamtos apsaugos departamentas esą nėra pakankamai apkrautas darbu. „Prieš pusmetį dalis funkcijų iš jo atimama, o po to priekaištaujama, kad departamentas turi per mažai darbo“, – stebėjosi A.Salamakinas.

Be kita ko, ministerija nurodo, jog pertvarka būtina ir todėl, kad per kelerius metus Gamtos apsaugos departamente specialistų skaičius mažėjo, o vadovų padaugėjo, taip pat esą dubliavosi jo ir kitų padalinių funkcijos. Be to, gamtos apsaugos funkcijas ligi šiol vykdė ne tik šis departamentas, bet ir Saugomų teritorijų ir kraštovaizdžio departamentas.

Pastarasis argumentas komiteto narius ypač stebino. Buvo prisiminta, kad prieš kelerius metus tuometinė ministerijos valdžia Saugomų teritorijų ir kraštovaizdžio departamentą įsteigė konkrečiam žmogui ir ilgą laiką jame dirbo vos keli specialistai.

A.Salamakinas neabejojo, kad ministerijoje pradėta pertvarka yra tik dėl akių. Ja esą siekiama atsikratyti kai kuriems ministerijos vadovybės sumanymams pasipriešinusio departamento vadovo L.Budrio. „Akivaizdu, kad ministerijos vadovybei L.Budrys neįtiko, ir nesugalvojusi, kaip jį atleisti, ji pradėjo reorganizaciją“, – atviravo komiteto vadovas.

Politikas mano, kad departamento vadovas galėjo neįtikti todėl, kad prieštaravo ministerijos vadovybės užmojams riboti verslinę žvejybą. Kita neoficialiai komitete svarstoma priežastis – L.Budrio konfliktas su viceministru Linu Jonausku.

Kalbama, kad jis įvyko praėjusių metų vasarą, departamento vadovui atsisakius skubiai palaiminti tam tikrus medžioklės tvarkos pakeitimus, apie kuriuos nieko nežinodami tvarkingi medžiotojai esą ne savo valia galėjo tapti brakonieriais.

L.Budrys šių versijų nenorėjo komentuoti. Jis tik pareiškė, kad nesutinka su atlikto audito išvadomis, ir neslėpė, jog vykstantys pokyčiai gali neigiamai atsiliepti gamtosaugai. „Jeigu yra kokių nors trūkumų, galima juos šalinti, bet tikrai nereikėtų skubotai visko versti aukštyn kojomis, juk ne koks karas“, – stebėjosi ministerijos pareigūnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?