Klaipėda varo iš miesto išmaldos prašytojus

Uostamiesčio valdžia pasiryžo išprašyti iš miesto elgetas. Jau netrukus visoje Klaipėdoje bus draudžiama ne tik prašyti, bet ir duoti išmaldą. Tokį sprendimą priėmė Klaipėdos miesto savivaldybės taryba, reaguodama į gyventojų skundus. Esą senamiestyje įsikūrę benamiai visai suįžūlėjo – ėmė priekabiauti prie praeivių, kaulyti išmaldos lauko kavinėse, o pinigų negavę – plūstis ir spjaudytis. Toks elgesys, politikų manymu, nedera prie miesto įvaizdžio ir palieka nekokį įspūdį čia atvykstantiems užsienio turistams.

Klaipėdoje nuo šiol draudžiama ir prašyti, ir duoti išmaldą.<br>E.Petkutės nuotr.
Klaipėdoje nuo šiol draudžiama ir prašyti, ir duoti išmaldą.<br>E.Petkutės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Petkutė

2014-02-28 10:56, atnaujinta 2018-02-15 20:44

Pagal naujai patvirtintas Miesto tvarkymo ir švaros taisykles nuo šiol bus baudžiami ir išmaldos prašantieji, ir ją duodantieji. Išimtis padaryta tik gatvės muzikantams. Planams uždrausti jiems iš praeivių prašyti paramos pasipriešino kai kurie tarybos nariai, tarp jų ir miesto meras Vytautas Grubliauskas.

Reaguodami į klaipėdiečių skundus dėl įžūliai besielgiančių elgetų, Klaipėdos miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus specialistai nuo rudens surengė keliolika reidų. Jie pabandė suskaičiuoti, kiek miesto centre elgetaujančių žmonių ir dėl kokių priežasčių jie priversti prašyti išmaldos.

Per patikrinimus užregistruota apie pusšimtį mieste valkataujančių piliečių. „Ne visi jie prašė išmaldos, kai kurie tiesiog slampinėjo neblaivūs, purvini, kiti tiesiog miegojo ant žemės, šalia primėtę šiukšlių. Kai bandydavome juos iš ten išvaryti, klausdavo, kokiu pagrindu tai darome. Dabar jau galėsime jiems priminti, kad galioja naujos taisyklės“, - teigė Kontrolės ir prevencijos poskyrio vedėjas Vilius Valys.

Kontrolieriai išsiaiškino, jog dažniausia priežastis, dėl kurios klaipėdiečiai tampa benamiais ir priversti elgetauti – priklausomybė nuo alkoholio. Negalėdami patys įveikti šios ligos, žmonės tampa asocialūs, galiausiai nutraukia ryšius su artimaisiais ir pasirenka gyvenimą gatvėje. Tik keli iš mieste sutiktų elgetų sutiko, kad valdininkai padėtų jiems susitvarkyti dokumentus, gauti priklausančią socialinę pašalpą. Kiti tiesiog prašė juos palikti ramybėje.

Anksčiau planuota elgetauti uždrausti tik senamiestyje, tačiau pradėjus reidus, dalis benamių pasitraukė į tolimesnius miesto rajonus. Tad galiausiai apsispręsta drausti išmaldos prašyti ir ją duoti visame mieste.

Už taisyklių nesilaikymą gresia įspėjimas arba bauda iki 2 tūkst. litų. Pirmąkart tikrintojai žada bausti švelniau – 10 litų bauda.

Panaši griežta tvarka jau kurį laiką galioja Vilniuje ir Kaune.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.