Neteisėtų atleidimų banga D.Valiui gali brangiai kainuoti

200 000 litų. Tiek gali būti priteista iš generalinio prokuroro Dariaus Valio, jeigu Valstybės kontrolė pripažins, kad dėl jo nemokšiškumo neteisėtai buvo atleidžiami pareigūnai, kuriems paskui teko mokėti dideles kompensacijas.

Savo nemokšiškais įsakymais D.Valys žemina Generalinės prokuratūros vardą ir daro finansinius nuostolius valstybei.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Savo nemokšiškais įsakymais D.Valys žemina Generalinės prokuratūros vardą ir daro finansinius nuostolius valstybei.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arvydas Lekavičius

Feb 28, 2014, 6:46 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 8:58 PM

Kai Vyriausiasis administracinis teismas patenkino neteisėtai iš darbo atleistos Vilniaus apylinkės prokuratūros prokurorės Ilonos Žukaitės ieškinį ir priteisė jai apie 40 tūkst. litų, dėl D.Valio kaltės neteisėtai atleistiems pareigūnams išmokėta suma jau siekia 200 tūkstančių litų, rašo „Lietuvos rytas".

Ar bus bandoma šiuos pinigus išreikalauti iš D.Valio, nuspręs Generalinėje prokuratūroje auditą atliekanti Valstybės kontrolė.

Patikrinimas buvo pradėtas dėl dar prieš pusantrų metų valstybės kontrolierei Giedrei Švedienei parašyto Generalinės prokuratūros prokuroro Kęstučio Vagnerio rašto.

Buvo prašoma patikrinti, ar nėra pagrindo įpareigoti D.Valį dėl jo neteisėtai pasirašytų įsakymų atlyginti valstybei padarytą žalą, o jį patį traukti drausminėn atsakomybėn.

Tačiau girdėti nuogąstavimų, ar Valstybės kontrolės auditas bus objektyvus. Mat atvirai D.Valį palaikanti prezidentė Dalia Grybauskaitė neseniai savo rinkimų štabo vadovu pasirinko valstybės kontrolierės sutuoktinį Romą Švedą.

Neteisėta ir nesuprantama

Neteisėtų atleidimų banga prasidėjo 2011 metų pradžioje – praėjus vos keliems mėnesiams po to, kai D.Valys buvo paskirtas generaliniu prokuroru. Tuomet apie dešimt patyrusių Generalinės prokuratūros pareigūnų buvo perkelti į Vilniaus apygardos prokuratūrą.

Šis perkėlimas buvo ne tik neteisėtas, bet ir sunkiai logiškai paaiškinamas – visiškai neatsižvelgta į prokurorų specializaciją.

Į ypač keistą padėtį pateko devynerius metus viename slapčiausių Generalinės prokuratūros padalinių – Informacijos apsaugos ir operatyvinės veiklos kontrolės skyriuje dirbusi Ona Rojutė.

Ji į Vilniaus apygardos prokuratūrą kuruoti finansinių bylų tyrimo buvo perkelta dėl to, kad D.Valiui parašė tarnybinį pranešimą, jog jo įsakymu slaptame skyriuje neteisėtai įdarbinta leidimo dirbti su įslaptinta informacija neturinti moteris.

„Tai tas pat, kai ligoninės vadovas liepia terapeutui dirbti chirurgu“, – tuomet guodėsi į finansinių bylų tyrimo subtilybes gilintis bandžiusi O.Rojutė.

Po pralaimėjimo išsigando

Tuo pat metu į Vilniaus apygardos prokuratūrą buvo perkelti dar keli D.Valiui neįtikę Generalinės prokuratūros pareigūnai.

Kai kurie jų susitaikė su pažeminimu, tačiau kiti kreipėsi į Vilniaus apygardos administracinį teismą, kad būtų panaikintas D.Valio įsakymas.

Vienas pirmųjų pergalę teisme pasiekė K.Vagneris. Teismas įpareigojo jį sugrąžinti į pareigas ir išmokėti atlyginimo skirtumą, patirtą einant žemesnes pareigas.

Matydamas, kad pralaimės ir kitas bylas, D.Valys ėmė ieškoti būdų susitaikyti.

Už tai, kad O.Rojutė atsiimtų ieškinį, jai buvo pasiūlytas prokuroro postas Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamente.

Panaikino savo įsakymą

Net nesulaukęs teismo sprendimo D.Valys panaikino savo paties įsakymą atleisti iš darbo ir Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorę Gintarę Vareikytę.

Balandį generalinis prokuroras atleido G.Vareikytę iš pareigų, o jau rugsėjį pasirašė naują įsakymą, pagal kurį ne tik panaikino atleidimą, bet ir įpareigojo Generalinės prokuratūros Finansų skyrių išmokėti vidutinio darbo dydžio išmokas už priverstines pravaikštas.

G.Vareikytė į darbą negrįžo, bet gavo apie 40 tūkstančių litų kompensaciją.

Elgėsi kaip šykštuolis

Tačiau iš šių nesėkmių D.Valys nepasimokė. Po metų jis neteisėtai iš pareigų atleido Generalinės prokuratūros vyriausiąjį auditorių Romualdą Kirkutį.

Šio atleidimo rezultatas – beveik 50 tūkstančių litų, kuriuos R.Kirkučiui sumokėjo prokuratūra.

Tokios didelės pinigų sumos net nebūtų reikėję mokėti, jei ne D.Valio šykštumas.

R.Kirkutis pats norėjo išeiti į pensiją ir paprašė, kad jam būtų sumokėta trijų mėnesinių atlyginimų dydžio išeitinė kompensacija.

Tačiau D.Valys pasielgė kaip tikras šykštuolis – jis išleido R.Kirkutį į pensiją, tačiau sutiko sumokėti kompensaciją tik už 20 dienų.

Po šio sprendimo R.Kirkutis generaliniam prokurorui parašė dar vieną prašymą, kad jam būtų išmokėta bent dviejų mėnesių išeitinė kompensacija. Tačiau D.Valys nesutiko.

Visą tą laiką, kol vyko derybos dėl išeitinės kompensacijos, D.Valys net nepakvietė pasikalbėti ilgamečio prokuratūros darbuotojo – visus sprendimus siuntė elektroniniu paštu.

Sprendimo net neskundė

Vis dėlto sutaupyti ilgamečio prokuratūros darbuotojo sąskaita D.Valiui taip ir nepavyko – Panevėžio apygardos administracinis teismas generalinio prokuroro įsakymą pripažino neteisėtu, jį panaikino ir įpareigojo išmokėti R.Kirkučiui keturių mėnesių vidutinio atlyginimo dydžio išeitinę kompensaciją bei vidutinį atlyginimą už priverstines pravaikštas. Iš viso – beveik 50 tūkstančių litų.

Supratęs, kad bylos laimėti nepavyks, D.Valys šio sprendimo net neskundė.

Išdarinėja ką tik nori

Pinigų iš Generalinės prokuratūros prisiteisė ir buvęs Vilniaus apygardos prokuratūros viešųjų ryšių specialistas Gintautas Stalnionis.

Nors jis dėl neteisėto atleidimo buvo kaip atsakovą nurodęs ir įsakymą dėl jo atleidimo pasirašiusį Vilniaus apygardos prokuratūros vadovą Ramutį Jancevičių, Panevėžio apygardos teismas nusprendė, kad įstatymus pažeidė D.Valys.

Teismas pabrėžė, kad dėl neteisėtų D.Valio veiksmų buvo pažeistos G.Stalnionio teisės, o Vilniaus apygardos prokuratūros vadovas tik vykdė generalinio prokuroro įsakymus.

Todėl sumokėti kompensaciją buvo įpareigota ne Vilniaus apygardos, o Generalinė prokuratūra.

„Tuomet man susidarė įspūdis, kad D.Valys vadovauja ne Generalinei prokuratūrai, o kažkokiai uždarajai akcinei bendrovei, kurios savininkas išdarinėja ką tik nori“, – tuos įvykius prisiminė dabar Vilniaus apygardos teisme dirbantis G.Stalnionis.

Viršininkė uždraudė domėtis

Šį ir daugelį kitų neteisėto atleidimo faktų demaskavo tuo metu į Generalinės prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus skyrių perkeltas dirbti prokuroras K.Vagneris.

Tačiau sužinoti, kiek iš viso D.Valys neteisėtai atleido prokuratūros darbuotojų ir kokia dėl tokių veiksmų buvo padaryta žala, K.Vagneriui taip ir nepavyko.

Tiesioginė K.Vagnerio vadovė – tada laikinai ėjusi Viešojo intereso gynimo skyriaus viršininko pareigas Sigita Vasiliauskienė – uždraudė pavaldiniui rinkti informaciją apie neteisėtus D.Valio įsakymus.

K.Vagneris savo viršininkės sprendimą apskundė generalinio prokuroro pavaduotojui Dariui Raulušaičiui, tačiau šis skundo nepatenkino.

Prokuroro skundą atmetė ir Vilniaus apygardos administracinis teismas – nurodė, jog prokuroras K.Vagneris kreiptis į teismą, kad D.Valys atlygintų padarytą žalą, gali tik gavęs savo tiesioginio viršininko pavedimą.

Kai ir teismas uždraudė K.Vagneriui ginti viešąjį interesą, D.Valio nurodymu prieš jį buvo pradėtas tarnybinis patikrinimas.

S.Vasiliauskienė, uždraudusi K.Vagneriui apie D.Valį rinkti informaciją, buvo paskirta Viešojo intereso gynimo skyriaus vyriausiąja prokurore.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.