Ukrainos tautininkai pribaigs šalį uosiniu kuolu

Rusijoje ryškėja dvi neoficialios strategijos Ukrainos atžvilgiu. Pirmoji – tradicinė, seniai žinoma: skaldyk šalį, gink rusakalbius. Ją išsakė eurazininkas Aleksandras Duginas. Anot jo, Ukrainoje gyvena dvi nacijos, kurias skiria Dniepras. Kairiakrantė Ukraina linksta prie Rusijos ir Eurazijos, dešiniakrantė – prie Europos su visais jos euroatlantiniais ryšiais.

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Brazauskas

Feb 28, 2014, 8:08 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 8:53 PM

Šios dvi nacijos atsidūrė vienoje valstybėje, kuri negalinti egzistuoti, jei kuri nors viena pusė dominuotų. Jungtinės Valstijos ir Europos Sąjunga palaikė Maidaną, kuris, A.Dugino nuomone, įves Ukrainoje diktatūrą ir vykdys rusakalbių genocidą. Rusijos užduotis – paremti kairiakrantę Ukrainą išmanymu ir ginklais. Tada Maidanas bus užkardytas, išgelbėta demokratija ir šalies vientisumas. Dalį ukrainiečių teks paaukoti, sako Duginas – be abejo, daugiausiai iš dešiniosios Dniepro pusės. Maidano kovotojus A.Duginas vadina naciais.

Kita strategija remiasi tomis pat prielaidomis – egzistuoja dvi Ukrainos. Šalies vientisumą reikia išsaugoti. Ukraina turėtų siekti pavyzdinės demokratijos. Tai būtų iššūkis ir akibrokštas Vladimiro Putino Rusijai. Kairiakrantės Ukrainos gyventojai turi jaustis visaverčiais piliečiais. Todėl būtų pražūtinga bandyti jiems primesti dešiniakrantės Ukrainos istorinę ir kultūrinę tapatybę.

O ir padaryti tam nėra jokių išteklių – nei minkštosios, nei žiauriosios galios. Tokį požiūrį išdėstė Jegoras Prosvirinas, populiaraus interneto žurnalo „Sputnik i Pogrom“ autorius ir redaktorius. Jis teigia esąs rusų nacionalistas, mūsiškai tautininkas. J.Prosvirinas simpatizuoja Maidanui ir nesimpatizuoja Vladimirui Putinui.

Kremlius irgi pasisako už Ukrainos teritorinį vientisumą. Jungtinės Valstijos perspėjo, kad Rusija bus nubausta ekonomiškai, jei įves kariuomenę į Ukrainos teritoriją.

Amerikos žiniasklaidoje pasirodė Z.Brzezinskio siūlymai derėtis su Rusija dėl Ukrainos „finliandizacijos“ – esą Vakarai turi garantuoti, kad Ukraina nesijungs į Rusijai priešiškus karinius blokus. Z.Brzezinskio svarstymai leidžia įtarti, kad Amerika dabar nepajėgi sutrukdyti Rusijai okupuoti, pavyzdžiui, Krymą. Kita vertus, šiomis dienomis Baltieji Rūmai pareiškė, kad palaiko Gruzijos siekį tapti NATO nare.

Kadangi rusai valstybiniais kanalais pasisako už Ukrainos teritorinį vientisumą, o ir eurazininkai su rusų nacionalistais gieda tą patį, šakninis ukrainietis tautininkas nuo dešinio Dniepro kranto ruošia maskoliams uosinį kuolą – tokiu persmeigiami vilkolakiai. Juk iš kacapo galima laukti tiktai klastos. Ir kad tas kuolas lengviau maskolį perdurtų, Ukrainos Rada skubos tvarka panaikino įstatymą apie kalbos politiką, kuriuo rusų kalbai buvo suteiktas regioninės kalbos statusas. Žadama priimti naują įstatymą - geresnį.

Ir vėl ukrainiečių kalba – vienintelė oficiali. Akivaizdu, kad trečdalis Ukrainos gyventojų, apklausose teigiančių, kad jų gimtoji kalba – rusų, dega karšta meile valstybinei ukrainiečių kalbai ir tikrai neprašys iš Rusijos „kalašnikovų“, kad apgintų kirilišką raidę „Ы“, kurios nėra ukrainiečių abėcėlėje.

„Laisvoji banga“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.