Užupio respubliką griauna pinigai

„Ar suprantate, kad jūsų veikla jus išstums iš Užupio? Ateis pinigai ir būsite nebereikalingi“, – dar prieš dešimtmetį perspėjo Užupyje kūręs laidą Suomijos televizijos žurnalistas.

R.Lileikis (mina dviratį) nuo šiol Užupyje vykstančiuose renginiuose galės dalyvauti tik kaip Romas Lileikis, o ne Užupio respublikos prezidentas.<br>Nuotr. iš LR archyvo
R.Lileikis (mina dviratį) nuo šiol Užupyje vykstančiuose renginiuose galės dalyvauti tik kaip Romas Lileikis, o ne Užupio respublikos prezidentas.<br>Nuotr. iš LR archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Dalia Gudavičiūtė

2014-03-02 08:47, atnaujinta 2018-02-15 19:25

Dar prieš dvi savaites iškilmingai pakabinusi Užupio konstituciją ukrainiečių kalba ir paskelbusi tuomet dar valdžiusį Ukrainos prezidentą Viktorą Janukovyčių persona non grata, Užupio respublika šiuo metu nebeturi prezidento, kariuomenės ir kitų svarbių valstybingumo atributų. Apie tai rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Nors šią simbolinę valstybę įkūrė tik menininkų fantazija, ji buvo įtraukta į visas turistams skirtas knygas apie Vilnių.

„Šis perversmas galėjo įvykti ir anksčiau, tiesiog jis sutapo su įvykiais Maidane. Krito valdžia Kijeve ir Užupyje“, – sakė dabar jau buvęs Užupio respublikos kariuomenės ir slaptųjų tarnybų vadas menotyrininkas Saulius Pilinkus.

Nieko nesupranta apie pinigus

Tai, kad Užupio respublikos prezidentas kinematografininkas Romas Lileikis ir S.Pilinkus nebeturi jokių galių, jiems pranešta prieš porą savaičių.

Nuo šiol Užupį valdys kur kas dalykiškesni žmonės, susibūrę į oficialiai įregistruotą asociaciją „Užupio bendruomenė“. Jos vadovas – Užupyje gyvenantis 45 metų personalo vadybos konsultantas Sakalas Gorodeckis.

„Kiek teko susidurti su menininkų projektais, kur vaikšto pinigai, ten visada išlieka tos pačios bėdos. Jie nieko nesusigaudo, o pinigai vaikšto“, – valdžios perversmo esmę paaiškino S.Gorodeckis.

Be to, teigiama, kad kai kurie apsukrūs verslininkai sugebėjo išlupti iš Europos Sąjungos fondų solidų finansavimą Užupyje vykstantiems renginiams.

Tai atsitiktinai išgirdęs S.Pilinkus tik gūžtelėjo pečiais: „Mes tuos pačius renginius organizuodavome už dyką.“

Menininkai taps retenybe

Nors R.Lileikiui palikta teisė vadintis garbės prezidentu, jis nutarė nuo šiol būti tiesiog Romu Lileikiu. Jis pabrėžė ir toliau sieksiąs savo tikslo – kad Užupis būtų kūrybingas, kad čia gyventų savarankiški žmonės, kad būtų vertybės, kad žmonės turėtų atskaitos taškus.

„Viskas keičiasi. Pradeda aiškėti, kad mūsų požiūriai skiriasi. Čia nieko nauja: niekas nesistebi, kai išyra ar keičiasi muzikos grupės, teatro trupės. Dabar į Užupį eisiu kaip žiūrovas, – kalbėjo S.Pilinkus. – Užupis ateityje išliks kaip legenda, idėja, bet Užupis taps kitoks.

Poezija ir romantika atsitraukė – svarbiausia tapo buitis. Mano manymu, Užupio romantika ir poetiškumas būtent ir buvo jo vertybė.

Užupis tapo vieta, kur lankosi valstybės vadovai. Tai nėra blogai.

Bet man labiau patiko, kai čia ruseno laisvesnė dvasia. Nieko nauja, taip jau buvo Soho kvartale ir Kristianijoje.“

S.Pilinkus ironizavo: „Indėnų rezervatuose lankytojai mato persirengusius indėnus, gal netrukus atklydę į Užupį turistai čia matys persirengusius menininkus.“

Kas buvo sumanytojai?

Naująja Užupio respublikos vykdomąja valdžia laikomas S.Gorodeckis yra oficialus Užupio seniūnaitis, kurį įstatymas įpareigoja organizuoti gyventojų kultūrinę veiklą.

Anot paties S.Gorodeckio, jis bando apsaugoti Užupį nuo bandymų užgrobti kuo daugiau nekilnojamojo turto ar pralobti naudojant Užupio bendruomenės vardą. Jo manymu, Užupio respublika – ne R.Lileikio ar S.Pilinkaus, o dabartinio Vilniaus mero Artūro Zuoko nuopelnas.

1997 metais A.Zuokas pamatė apgriuvusius namus ir esą sugalvojo, kaip pakelti turto vertę: inicijavo pirmąjį šou „Užupio respublika“, per kurį pareikalavo Užupio nepriklausomybės.

Į tą renginį jis pakvietė režisierių R.Lileikį. Bet A.Zuokas esą nenumatė, kad atsiras „Užupio bendruomenė“, kuri pati imsis vairuoti laivą ir atsiras apsukruolių, kurie supras, kad iš Užupio vardo galima užsidirbti pinigų.

Vilniaus Užupyje pasikartojo Niujorko Soho ir Kopenhagos Kristianijos rajonų įvykiai. Menininkams prikėlus rajoną pabrangsta nekilnojamasis turtas, ir verslininkai išstumia kūrėjus. Taip atsitiko ir Užupyje. Jo puoselėtojams parodytos durys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: ar turite už ką balsuoti, ponia Seimo pirmininke?