Krymo krizė pagilino griovį tarp prezidentės ir L.Graužinienės

Didėjant Rusijos ir Ukrainos santykių krizei dėl Krymo, kaista dvišaliai santykiai ir Lietuvos valdžios viršūnėse. Dėl jau kurį laiką tvyrančios įtampos tarp prezidentės ir Seimo pirmininkės, padėtis Ukrainoje šiandien buvo aptariama skirtinguose kabinetuose.

Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius

2014-03-03 15:41, atnaujinta 2018-02-15 18:31

Šalies vadovė Dalia Grybauskaitė pirmadienio rytą sušaukė skubų pasitarimą dėl padėties Ukrainoje. Pati prezidentė šį pasitarimą faktiškai pavadino Valstybės gynimo taryba, nes jame dalyvavo keturi iš penkių jos narių.

Pasitarime trūko tik vieno Valstybės gynimo tarybos nario – Seimo vadovo.

Vietoj šias pareigas einančios Darbo partijos vedlės Loretos Graužinienės Prezidentūra nusprendė pakviesti Seimo opozicijos atstovus.

Be Valstybės gynimo tarybai priklausančių premjero Algirdo Butkevičiaus, krašto apsaugos ministro Juozo Oleko ir kariuomenės vado Arvydo Pociaus, pasitarime dalyvavo opozicijos lyderis konservatorius Andrius Kubilius, Seimo vicepirmininkas liberalas Petras Auštrevičius, taip pat – Seimo Europos reikalų bei Užsienio reikalų komitetų vadovai Gediminas Kirkilas ir Benediktas Juodka.

Netrukus po pasitarimo Prezidentūroje visi jo dalyviai išskubėjo į parlamentą, kur L.Graužinienė skubiai surengė alternatyvų Seimo valdybos pasitarimą dėl padėties Ukrainoje. Jis surengtas vietoj atšaukto valdančiosios koalicijos politinės tarybos posėdžio.

Seime vykusiame pasitarime dalyvavo beveik visi Prezidentūroje vykusio pasitarimo dalyviai, išskyrus prezidentei ir konservatoriams lojalų kariuomenės vadą generolą A.Pocių.

O Seime aukščiausių pareigūnų gretas dar papildė į pasitarimą Prezidentūroje nekviestas į prezidentus kandidatuojantis Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto vadovas Artūras Paulauskas.

Tiek Prezidentūros, tiek Seimo atstovai vengė plačiau komentuoti situaciją, kai dėl nesutarimų tarp aukščiausių šalies pareigūnų pasitarimai apie tą pačią problemą rengiami skirtinguose kabinetuose.

Prezidentės atstovė spaudai Daiva Ulbinaitė portalui pareiškė, kad tai buvo platus pasitarimas, kuriame D.Grybauskaitė norėjo matyti tiek pozicijos, tiek opozicijos atstovų, taip pat visų už tai atsakingų institucijų atstovus. „Visų institucijų atstovai ir buvo“, – pridūrė šalies vadovės patarėja.

Seimo pirmininkės L.Graužinienės patarėja Dalia Valentienė aiškino, kad parlamento vadovė neturėjo dalyvauti Prezidentūroje vykusiame pasitarime, mat tai nebuvęs Valstybės gynimo tarybos posėdis.

„Kodėl L.Graužinenė į jį nebuvo kviečiama, reikėtų klausti Prezidentūroje.

Bet Seimo pirmininkė mano, kad pasitarime dalyvavę Seimo vicepirmininkai tinkamai atstovavo parlamentui“, – aiškino D.Valentienė.

Pati L.Graužinienė po Seimo valdybos posėdžio pareiškė, kad nesureikšmina to, jog nebuvo pakviesta į Prezidentūrą. „Tikrai padėtis valstybėje yra rami ir nebuvo būtinybės kviesti Valstybės gynimo tarybos. Tikrai noriu pasakyti, kad tai per daug rimtas klausimas, kad kalbėtume apie kokias nors vidaus intrigas“, – sakė L.Graužinienė, žurnalistų paklausta, ar neįsižeidė negavusi kvietimo į Prezidentūrą.

Tą patį kalbėjo ir premjeras A.Butkevičius. Anot jo, šaukti Valstybės gynimo tarybą kol kas esą nėra būtinybės. Vyriausybės vadovo teigimu, pasitarime tiesiog buvo kalbamasi ir keičiamasi informacija.

Kiti abiejuose pasitarimuose dalyvavę politikai labai atsargiai vertino situaciją, kai dėl valstybės vadovų nesikalbėjimo tuo pačiu klausimu ir beveik tuo pačiu metu rengiami du posėdžiai. „Manau, kad šiuo metu visiems Lietuvos politikams, neišskiriant nė vieno, reikia daugiau vienybės, bent jau tokios, kokią turėjome integruodamiesi į Europos Sąjungą ir NATO“, – portalui pareiškė Seimo vicepirmininkas G.Kirkilas.

Seimo Užsienio reikalų komiteto vadovas B.Juodka nesiėmė vertinti, kiek buvo reikalingas pasitarimas parlamente. „Negaliu komentuoti Seimo pirmininkės veiksmų. Tik galiu pasakyti, kad už užsienio politiką atsakingos prezidentės žingsniai šioje kritinėje situacijoje yra labai logiški. Šiandienis pasitarimas pas prezidentę buvo reikalingas“, – mano komiteto vadovas.

A.Kubilius Seimo pirmininkės sprendimą sušaukti alternatyvų pasitarimą įvertino kaip konkurencinę iniciatyvą. „Iš esmės pas Seimo pirmininkę nieko mes neaptarėme. Pasišnekėjome apie galimybę surengti Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos parlamentinę asamblėją, kuri daugelio nuomone, šiomis aplinkybėmis nėra visiškai reali.

Gal ir gerai, kad rodomas pasiryžimas ką nors daryti, bet būtų dar geriau, jei tas pasiryžimas būtų solidus“, – pareiškė A.Kubilius. 

Opozicijos lyderis nesiėmė komentuoti, kodėl L.Graužinienė nebuvo pakviesta į Prezidentūrą. „Aš tikrai nesiimu čia spręsti. Matyt, yra kažkokių aplinkybių, kodėl buvo pasirinktas būtent toks formatas“, – sakė A.Kubilius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.