Lietuvos valdžios olimpe – neregėta karo pašvaistė

Kryme – dar ne karas, o štai Lietuvos valdžios viršūnėse – neregėtas susirėmimas. Pirmosios valstybės ponios šįkart, regis, susikibo žūtbūtinai.

Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris

Mar 6, 2014, 7:13 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 4:29 PM

Seimo pirmininkė ir Darbo partijos vadovė Loreta Graužinienė – galima Kremliaus įtakos agentė, kuriai ne vieta ten, kur sprendžiami Lietuvos ir NATO saugumo klausimai.

Tai vakar tėškė prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Apie prezidentės mestus kaltinimus Darbo partijai žurnalistė Daiva Žeimytė šiandien 17 val. 20 min. kalbėsis su partijos lyderiu Viktoru Uspaskichu „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“. Laidą galite žiūrėti tiesiogiai portale lrytas.lt.

Jei šalies vadovė nepaneigs šių savo žodžių ir neatsiprašys, Seimo komisija pradės tyrimą, ar D.Grybauskaitė neviršijo savo įgaliojimų, galima netgi apkalta. Tokiu ultimatumu atsakė L.Graužinienė.

Tačiau šias aistras nuraminti tikisi premjeras Algirdas Butkevičius.

Sunkūs kaltinimai – viešai

Šalies vadovė pirmadienį pagaliau sukvietė ne visos sudėties Valstybės gynimo tarybos (VGT) posėdį – į jį nebuvo pakviesta nei L.Graužinienė, nei „darbiečių“ kandidatas į prezidentus, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Artūras Paulauskas.

Posėdyje buvo aptariama krizė Ukrainoje ir Rusijos veiksmai Kryme. Buvo akivaizdu, kad oficialus VGT posėdis nebuvo šauktas dėl to, jog į jį nereikėtų kviesti L.Graužinienės ir A.Paulausko.

Mat, pagal įstatymus, pirmoji į jį turi būti būtinai kviečiama, o antrasis kviečiamas „paprastai“.

Tačiau prezidentė vakar nesusilaikė viešai nepaaiškinusi, kad L.Graužinienės ir A.Paulausko nepakvietė ne tik dėl to, jog jų nemėgsta, bet dėl to, kad jie – galimi Kremliaus agentai.

„Kai sprendžiami Lietuvos ir NATO apginamumo klausimai, Darbo partijos kandidatų, ir ypač vadovų, kviesti negalėsiu.

Turime žinių, kad šios partijos vadovai gali būti įtakojami Kremliaus.

Todėl aiškiai noriu pareikšti Lietuvos žmonėms, kad Lietuvos ir NATO šalių gynyba nebus šios partijos interesų rate“, – vakar apsilankiusi Zoknių karinių oro pajėgų aviacijos bazėje išrėžė D.Grybauskaitė.

Įžvelgia technologijas

Šis pareiškimas „darbiečių“ gretose sukėlė pykčio audrą. Partijos atstovai žodžių nesirinko.

A.Paulauskas prezidentės žodžius pavadino „tiesiog nusišnekėjimu“.

„Maniau, kad juodosios technologijos rinkimuose jau praeitis, bet, pasirodo, jos ir dabartiniuose rinkimuose gali būti naudojamos“, – sakė Seimo narys.

Politikas priminė, kad neseniai Prezidentūrą purtė skandalas dėl jos nutekintos saugumo pažymos, kurioje buvo teigiama, jog Rusija rengia šmeižto kampaniją prieš prezidentę: „Ten buvo tiesiai sakoma, kad visi, kas kritikuos prezidentę, bus priešai iš Maskvos. Tai gal ta formulė ir buvo taikoma – jeigu kritikuoji, vadinasi, esi Maskvos agentas.“

Darbo partijos dvasinis vadovas Viktoras Uspaskichas buvo kiek santūresnis.

Anot jo, L.Graužinienė turėtų sudaryti komisiją, kurioje faktai turi būti padėti ant stalo.

Žinoma, „darbietis“ prisiekinėjo, jog nei jam, nei jo įkurtai partijai Kremlius jokios įtakos niekada nedarė.

Beje, pats A.Paulauskas, tuomet, kai buvo Seimo pirmininkas ir Naujosios sąjungos lyderis, V.Uspaskichą atvirai buvo pavadinęs Kremliaus įtakos agentu.

Užsiminė apie apkaltą

L.Graužinienė, kurią uraganinė D.Grybauskaitės ugnis užklupo rinkimų kampanijos kelionėje po Lietuvą, nedelsdama atsakė kuo aštriausiais žodžiais.

Iš pradžių politikė pareiškė, jog kreipsis į teisėsaugą dėl Seimo pirmininkės šmeižto, kartu apkaltindama prezidentę, kad ji su savo sąjungininkais konservatoriais taip mobilizuoja dešinįjį rinkėją.

Seimo vadovė taip pat priminė, kad ji turi visus leidimus dirbti su bet kokia slapta informacija – ir ne tik Lietuvoje, bet ir pačioje NATO.

Vėliau Darbo partija paskelbė oficialų pareiškimą, kuriame prezidentei, šįkart peržengusiai visas ribas, beveik atvirai pagrasinta apkalta: „D.Grybauskaitė turi pateikti faktus, pagrindžiančius jos žodžius apie valdančiąją Darbo partiją, priešingu atveju ji turės juos paneigti ir atsiprašyti.

Jeigu tai neįvyks, Seime bus inicijuojama komisija dėl prezidentės įgaliojimų viršijimo.“

Ką tirs speciali komisija?

Kokią komisiją galvoje turėjo L.Graužinienė, negalėjo paaiškinti nei jos komandos nariai, nei partijos bendražygiai. Pastarieji tik aiškino, kad kovo 10-ąją prasidėsiančioje naujoje Seimo sesijoje jie iš karto siūlys sudaryti bent jau specialią tyrimo komisiją.

Ši institucija esą turėtų išsiaiškinti, ar Valstybės saugumo departamentas (VSD) bei kitos tarnybos turi informacijos apie Darbo partijos ryšius su Kremliumi ir ar tas žinias teikė prezidentei.

VSD vakar tepareiškė, kad visiems trims valstybės aukščiausiems pareigūnams – prezidentei, premjerui ir Seimo pirmininkei – teikia vienodą informaciją, o kokia ji, negali komentuoti.

Žada nuraminti aistras

Kad ir kaip būtų, prezidentės pareiškimas gali sukelti naują sąmyšį Seime.

Tiesa, valdančiosios koalicijos vedlys premjeras A.Butkevičius vakar žadėjo nuraminti aistras.

„Padėtis iš tiesų įtempta ir nekasdienė. Na, aš, skaitydamas tą saugumo informaciją, kurią gaunu kaip premjeras, niekur neužtikau, kad Darbo partija būtų siejama su Kremliumi ar vykdytų jo nurodymus.

Reikės VSD pasiteirauti, gal jie turi dar kokios nors informacijos, kurią teikia ne visiems valstybės vadovams.

Bet kokiu atveju penktadienį koalicijos tarybos posėdyje pasikalbėsiu su Seimo pirmininke ir tikiuosi, kad iki tokių dalykų kaip komisijos ši padėtis neišsiplėtos. Nereikia kaitinti aistrų“, – „Lietuvos rytui“ kalbėjo A.Butkevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.