Kaziuko mugėje močiutėms įsteigė inkubatorių

411-ąjį kartą šį savaitgalį Vilniaus gatves gyvina Kaziuko mugė. Specialiai mugei sukurtas ženklas, visų laikų ilgiausias Kaziuko kelias, mugės taksi, Viduramžių miestelis, Močiučių verslo inkubatorius – tokios naujovės laukia šiųmetinio šio unikalaus mūsų šalies reiškinio lankytojų.  

Kaziuko mugė oficialiai atidaryta penktadienį po pietų. Rotušės aikštėje atgijo viduramžių dvasia.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Kaziuko mugė oficialiai atidaryta penktadienį po pietų. Rotušės aikštėje atgijo viduramžių dvasia.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Liucija Lenkauskaitė, Milda Augulytė

Mar 7, 2014, 10:49 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 3:30 PM

Per pietus vykusioje Kaziuko mugės atidarymo ceremonijoje Vilniaus meras Artūras Zuokas miestiečius, amatininkus, gildijų atstovus ir svečius nuo scenos sveikino su tikrojo pavasario pradžia.  

„Šiais metais kaip niekada sulaukėme daug svečių iš mūsų kaimyninių valstybių. Ką tik Rotušėje pasirašėme su Lvovo miesto meru sutartį, kad Vilnius ir Lvovas daugiau draugautų it bendradarbiautų“, – į sceną kviesdamas šio miesto merą Andrijų Sadovijų sakė A.Zuokas.  

A.Sadovijus miesto svečius pasveikino sakydamas, kad Lvovas myli Vilnių.  „Gerbiami ponai ir ponios, esu labai laimingas būdamas čia. Pas mus Lvove žmonės nuolat kalba – „Už jūsų ir mūsų laisvę“, – kreipėsi į susirinkusiuosius A.Sadovijus, paskutinę frazę pakartodamas ir lietuviškai. „Visada laisvas, visada ištikimas“, – dar vieną frazę lietuvių kalba plojančiai miniai pasakė Lvovo meras.  

Po merų kalbų ant scenos pagal viduramžių muziką šoko teatro „Puelli Vilnenses“ atstovai. Pasidabinę aksominiais rūbais, nusagstytais brangakmeniais, jie šypsodamiesi tūpčiojo tarp ant metrinių kojūkų linguojančių arlekinų. Pagal muzikos taktą galvomis linkčiojo ir žiūrovai. Vėliau į sceną skambant fanfaroms buvo įneštos Amatų gildijos ir Kaziuko mugės vėliavos.  

Gildijos atstovai Vilniaus merui įteikė simbolinį duonos kepalą, kurį A.Zuokas iškart padalijo susirinkusiems žiūrovams. „Kitas skonis iš mero rankų!“, – patenkinti  šypsojosi vilniečiai. Paskui meras ir miesto svečiai išmušė simbolines Kaziuko monetas.  

Portalo lrytas.lt paklaustas, ar yra susiplanavęs pirkinių sąrašą, A.Zuokas sakė tokio neturįs. „Sąrašas atsiras vaikščiojant mugėje. Yra pardavėjų, kurie moka tikrai gerai įsiūlyti prekes, – šypsojosi meras. – Tautodailininkams ir amatininkams siūlant prekes, dažnai suprantu, kad kaip tik tos prekės namuose ir trūksta. Tiesą sakant, kaip tik namuose reikia lopetėlės blynams kepti.“

Mokysis statybos gudrybių

Šių metų mugėje atgims viduramžių dvasia – Rotušės aikštėje iškilo Gedimino laikų miestelis. Čia kiekvienas svečias galės susipažinti su viduramžių epocha: dailidės, staliai, kalviai, drožėjai, mūrininkai ir vinių kalėjai kvies į senovinę statybos amato mokyklą.

Bus galima pasimokyti statybos gudrybių, stebėti, kaip kadaise buvo statomas pastatas, tašomas ir pjaunamas medis.

Čia lauks ir keramikos lipdymo, medžio drožybos pamokos, viduramžių šokiai ir žaidimai.

„Gros viduramžių muzika, kunkuliuos katilai, amatininkai pristatys savo gaminius. Svečiai išvys specialiai parengtus istorinių, karinių klubų pasirodymus“, – žadėjo ilgametis Kaziuko mugės rengėjas Vytenis Urba.

Pasiuvo 25 kostiumus

Mugės svečiai galės pasižiūrėti, kuo vilkėjo vilniečiai viduramžiais. Pasak kostiumus kūrusių Vilniaus kolegijos studentų vadovės Gražinos Skripkienės, nors drabužiai stilizuoti, stengtasi išsaugoti kuo daugiau autentiškų detalių.

Tamsios spalvos, platūs drabužiai – tuo išsiskyrė vilniečių kostiumai, kurie buvo dėvimi viduramžiais.

V.Urba jau antrus metus ragino Vilniaus kolegijos studentus kurti stilizuotų viduramžių miestiečių drabužių kolekcijas. Apetitas auga bevalgant. Pernykštei mugei studentai pasiuvo 9 kostiumus, o šiai – jau 25.

Miestiečio kostiumu vilkės ir V.Urba. Anot jo, Europoje senoviniai apdarai labai vertinami, nes tai atskiros tautos, o gal net visos žmonijos kultūros paveldas.

„Kai lankiausi Europoje vykstančiuose panašiuose į Kaziuko mugę renginiuose, senovinių drabužių kolekcijos padarė didelį įspūdį.

Kilo mintis ir Vilniaus gyventojų džiaugsmui sukurti ką nors panašaus. Su šia idėja atvykau į Vilniaus kolegiją“, – pasakojo ilgametis Kaziuko mugės rengėjas.

Kostiumus pasiuvo Vilniaus kolegijos Aprangos gamybos katedros studentai.

Močiutes – į inkubatorių

Mugei šiais metais sukurtas ir specialus ženklas. Jo autoriai – Tomas Gruzdys ir Ugnė Balčiūnaitė.

Be to, šįmet mugės lankytojų lauks visų laikų ilgiausia prekyviečių virtinė – Kaziuko kelias, nusidrieksiantis net aštuonis kilometrus.

V.Urba pripažino, kad per ankstesnes muges problemų keldavo močiutės, kurios prekiaudavo mezginiais nesumokėjusios mokesčių. Tad šiemet Totorių gatvėje bus įkurtas Močiučių verslo inkubatorius, į kurį bus kviečiamos visos mezgėjos. Įdomu, ar pavyks močiutes suvaldyti?

Pirkėjai lauks magaryčių

Šių metų Kaziuko mugės šūkis – „Derėkis ir lauk magaryčių!“ V.Urba sakė jau seniai norėjęs atgaivinti primirštą Kaziuko dvasią, kurios esmė – ne tik prekiauti, bet ir pasižmonėti, pasidžiaugti.

O kas gi tos magaryčios? Kaip byloja žodynai, tai vaišės ar dovana ką nors sėkmingai pirkus, išmainius ar rankomis sukirtus, ir nebūtinai kartu išmesta burnelė.

„Senutė dar iškaulijo ašminį magaryčių“, „Šėpą ir stalą pirkau, o kėdę davė magaryčių“ – tokių pavyzdžių pateikia Lietuvių kalbos žodynas.

„Pažvelkite į prekybą ne valdiškai, o išmoningai, geranoriškai, kad ji netaptų tik pasipelnymu ar išlaidavimu.  Pirkėjas turi būti patenkintas ne tik preke, bet ir prekeiviu, o šis džiaugtis ne tik pelnu, bet ir pirkėju“, – ragino V.Urba.

Kiekvienais metais – po staigmeną

Kaziuko mugė kasmet turi savo skiriamąjį ženklą. Šiemet tai viduramžių miestelis Rotušės aikštėje.

Šiųmetinė Kaziuko mugė kvies lankytojus daugiau šypsotis. Žmonės turės galimybę dalyvauti akcijoje ,,Padovanok Kaziukui šypseną‘‘ ir taip padidinti besišypsančių žmonių Vilniuje skaičių. Šventės metu taip pat bus siūloma įsigyti ir specialiai sukurtą mugės dovanų rinkinį „Kaziuko lauknešėlis“. Svarbiausias šių metų Kaziuko mugės priesakas − „Derėkis ir lauk magaryčių!“.

Pernai Kaziuko mugės rengėjai garbingiausią vietą – sostinės Rotušės aikštę – užleido suvalkiečiams ir didžiuliam vėjo malūnui ant ratų. Septynių metrų aukščio statiniu besisukančiais sparnais buvo galima pasivažinėti.

2011-aisiais mugės šauklė buvo pintinė, į kurią galėjo įsiropšti keli žmonės. Pintinė ant ratų po Kaziuko mugę važinėjo ir 2005 metais.

2009-aisiais mugės rengėją V.Urbą buvo galima pamatyti užsiropštusį ant ugniagesių vežėčių. Verslininkas su pagalbininkais sukonstravo transporto priemonę, kuria gaisrininkai senovėje skubėdavo malšinti liepsnų.

2007 ir 2008 metais Kaziuko mugės rengėjai atidavė duoklę gyvūnijos pasauliui – Vilniaus gatvėmis riedėjo didelis kirminas ir dar didesnė višta.

2006-aisiais važiuoklė, ant kurios buvo užkelta višta, tiko ir dviem didžkukuliams, aplietiems grietine ir spirgais. Tokius įveiktų nebent milžinai.

2004-aisiais į mugę kvietė didžiulis lygintuvas, o 2003-iaisiais stebino krosnis ant ratų, kurią vilniečiai praminė blynų mašina.

Keisis transporto maršrutai

Vilniaus miesto savivaldybė prašo gyventojus atkreipti dėmesį į tai, kad Kaziuko mugės metu, nuo kovo 7 d. 6 val. iki kovo 9 d. 20 val., bus ribojamas transporto eismas senamiestyje. Automobilių eismas bus draudžiamas Gedimino prospekte, Tado Vrublevskio, Šventaragio, Pilies, Didžiojoje (aplink Rotušės aikštę), Barboros Radvilaitės, Maironio ir Aukštaičių gatvėse ir jų prieigose. Taip pat iš dalies bus keičiami ir 10-ojo, 11-ojo, 33-iojo ir 88-ojo autobusų maršrutai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.