Visuomenininkai: Lietuva nemoka padėti Maidano kovotojams

Į Ukrainos įvykius reaguojantys visuomenininkai pažėrė kritikos Lietuvos valdžiai. Į Lietuvą atvežtiems Maidano kovotojams reikia geros profesionalios psichologinės pagalbos, tačiau jie yra siunčiami į sanatorijas kaip paprasti Lietuvos žmonės. Dar daugiau - visų gydyti į Lietuvą atvežtų ukrainiečių kelionės buvo finansuotos privačių žmonių ir Lietuvos ambasados Kijeve darbuotojų lėšomis, valstybė prie to neprisidėjo.

Visuomeninikai pažėrė kritikos Lietuvos institucijoms.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Visuomeninikai pažėrė kritikos Lietuvos institucijoms.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

Mar 7, 2014, 11:50 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 3:27 PM

„Norėčiau padėkoti Lietuvos žmonėms, už tai, kad jie labai aktyviai aukoja. Šiandien yra jau suaukota virš 100 tūkst. litų“, - sakė Darius Abromaitis, pilietinio judėjimo „Už demokratiją. Ukraina“ narys.

D.Abromaitis padėkojo Lietuvos politikams ir visuomenei už principingą nuomonę dėl įvykių Ukrainoje. Jis teigė, kad Lietuvos vardas yra žinomas ir vertinamas. Lietuva yra tarp Ukrainos draugų.

„Mūsų ambasada Kijeve dirba labai pasiaukojančiai, mes tai labai vertiname“, - pabrėžė jis.

Mokėjo iš savo kišenės

„Praėjo pirmoji medicininės pagalbos banga. Tačiau Kijeve, Maidane tebegyvena tūkstančiai Maidano kovotojų.  Realiai jie yra partizanai, kurie kovojo prieš valdžią ir save buvo pastatę už įstatymo ribų. Šiuo metu jie yra sudėtingoje būsenoje. Jiems reikalinga ilgalaikė psichologinė pagalba“, - sakė D.Abromaitis.

Visuomenininkai pabrėžė, kad valstybės inicijuotas gydymas nebuvo gerai koordinuotas. Nuo pat pradžių nebuvo pasirūpinta finansavimu, kaip sužeistuosius pargabenti į Lietuvą.

„Tai buvo daroma ne valstybės lėšomis, o Lietuvos ambasados darbuotojų Kijeve iniciatyva ir lėšomis. Kaip žmogus suprantu, kad tai buvo skubu ir greita. Tačiau ši situacija vis dar yra ir šiandien“, - sakė D.Abromaitis.

Žmonių paskraidinimas iš Ukrainos yra finansuojamas jų fondo arba privačių žmonių lėšomis.

Anot pilitienio judėjimo atstovų, ukrainiečiai tikisi, kad Lietuvoje jie gautų net tik profesionalią medicininę pagalbą. Jie norisi jaustis komfortiškai – gauti minimalius dienpinigius, turėti ryšį su Ukrainoje esančiais šeimos nariais.

„Parama turi būti kompleksinė“ - pabrėžė D.Abromaitis. O šiuo metu taip nėra.

Patyrė psichologines traumas

Pilietinio judėjimo narys Artūras Bunys minėjo, kad į Lietuvą atvežtiems žmonės reikia labai profesionalios psichologinės pagalbos.

„Jeigu būtų numatyta karo psichologija, tai būtų labai sveikintina. Bet to nėra“, - sakė jis.

„Už demokratiją. Ukraina“ narys D.Abromaitis pasakojo, kad pažįsta ukrainiečių žurnalistą, kuris prieš vasario kruvinuosius įvykius spėjo pabėgti į Lietuvą. Kalbantis su juo, D.Abromaitis atkreipė dėmesį į jo nervingumą.

Vyras nuolat dairėsi, o pamatęs merginą su geltonu atšvaitu ant striukės net krūptelėjo. Geltona buvo skiriamoji „titūškų“ spalva. Tai tik iliustruoja, kad Maidane buvo patirtos tikrai rimtos psichologinės traumos.

„Žmonės kurie yra potrauminio streso būklėje, jiems reikia labai didelės globos. Jais reikia rūpintis taip, kaip priklauso“, - sakė judėjimo atstovas Haroldas Daublys.

Šiuo metu Lietuvoje yra gydomi septyni ukrainiečiai. Dar du šiandien palieka Lietuvą ir grįžta pas savo šeimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.