„Eurovizija”: pabandom iš naujo

Tie, kurie iš anksto atspėjo, kad „Eurovizijos” atranką laimės Vilija Matačiūnaitė, toli gražu nėra apdovanoti aiškiaregystės sugebėjimais. Mat dar šešios dienos iki lietuviškojo atrankos finalo buvo aišku, kad „Eurovizijoje” skambės jos sukurta daina.

Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

2014-03-09 08:52, atnaujinta 2018-02-15 14:23

Vaidas Baumila ir Mia galėjo smarkiai sugadinti dainos „Attention” autorei nervus, bet nesugadino. Vienas iš jų galėjo nustebinti ir peršokti Viliją, bet iš anksto sakė, kad nenori, nes per didžiąją „Euroviziją” turės reikalų. Kita norėjo, bet nepasiekė tikslo.

Taip baigėsi neįprastas neįprastos atrankos finalas. Du su puse mėnesio aistrų, iš kurių jau galima daryti kelias išvadas.

Pirmoji – sistema keista, bet veikia. Suprasti, kaip šįmet renkama daina ir atlikėjas, daug kam buvo sudėtinga, tačiau reitingai rodė, kad šių metų kova žiūrovams įdomesnė nei ankstesnės.

Atsakymų, kodėl taip įvyko, gali būti daug, tačiau keletas variantų yra akivaizdūs. Keliolika savaičių ekrane rodomi atpažįstami veidai ir pusę to laiko skambančios populiarios, o ne naujos „eurovizinės” dainos TV auditorijai pasirodė gera šeštadienio vakaro programa. Tikriausiai geresnė už tą, kai mažai žinomi artistai grodavo savo parašytas dainas, kurių klausytis patinka tik jiems patiems ir tai ne visada.

Tai nieko gero nežada pradedantiems atlikėjams, kurie į „Euroviziją” žiūrėjo kaip į progą pasireklamuoti ir pristatyti savo kūrybą, tačiau būkime teisingi, atlikėjams be rimtų ambicijų atrankoje iš tiesų nėra ką veikti.

Kitas koziris buvo Arūnas Valinskas, kurio juokeliai gal patiko ir ne visiems, bet, galima spėti, pritraukė auditoriją, kuri šiaip jau tos „Eurovizijos” apskritai nežiūrėtų.

Žodžiu, lietuviškame kontekste išėjo visai paklausus televizijos produktas, o tai gali reikšti, kad panašios strategijos bus laikomasi ir po metų.

Antroji – atranka be skandalų praeiti negali. Žiūrovai net kelis sykius po atrankos turų kariavo žodžių mūšius internete. Vienąsyk – nesutardami, kas – Vilija ar Monika Linkytė – turėtų iškristi. Kitą – ginčydamiesi, ar teisingai pašalintas Martynas Kavaliauskas, trečią – kuri daina vis dėlto turėjo patekti į finalą – „Attention” ar „Take A Look At Me Now”. Balsų skaičiavimo procesas, tiesą sakant, liko kiek miglotas. Kita vertus, kiekvienas skandalas didino konkurso žiūrimumą – „Eurovizijai” tikrai tinka posakis apie reklamą, kuri nebūna bloga.

Trečioji – laimi ir tie, kurie nelaimi. M.Kavaliauskas po telefoninio balsavimo „pirko ar nepirko” skandalo įgavo nuskriausto atlikėjo aureolę. Lietuvoje tai vienas geriausių dalykų, kurie gali nutikti popscenos artistui. Dabar kiekviena proga leis suprasti, kad galbūt, jei ne pašalinimas, būtų laimėjęs ir išvykęs į „Euroviziją”, o ten kalnus nuvertęs.

Išlošė ir M.Linkytė, ir Mia. Pirmoji – pademonstravusi ilgą gerų pasirodymų seriją ir įrodžiusi, kad balsu gali trupinti sienas. Net jei kol kas trūksta artistiškos įtaigos, Monika bus Lietuvos žvaigždė – čia tik laiko klausimas, o „Eurovizijos” atranka tapo dar vienu svarbiu laipteliu.

Mia kurį laiką atrodė išvis apleidusi muzikos reikalus – pamažu dingo iš TV projektų, kurie ilgai buvo jos koziris, neleido naujų dainų ir pastaruoju metu labiausiai garsėjo meilės ryšiu su futbolininku. Daugiau nei dešimt pasirodymų eteryje šeštadienio vakarais jai tikrai nepakenkė.

Dar smagiau – kad tapo proga pademonstruoti gerą vokalą ir susirasti dainų, kurios gali tapti jos karjeros atgimimo ženklu. Jos atliekamos dainos „Take A Look At Me Now” jėga ir ašaros pabaigoje nebus pamirštos. Mia prisipažino per „Eurovizijos” atranką vėl susigrąžinusi muzikos aistrą.

Laimėjo ir V.Baumila, tikriausiai pagaliau supratęs, kad miuziklai jam svarbiau nei lietuviški TV šou, o dviejų kėdžių užsėsti vienu metu nepavyks. Dėl Vaidui atsirandančių reikalų Londone griūva jau trečio TV projekto planai – tikėtina, kad TV prodiuseriai jam nuo šiol skambins rečiau.

Ketvirtoji – išrinkome įdomų variantą. Emocinga, talentinga, nestabili, arši, vėjavaikė, padauža, užsispyrusi, pikta, žavi, judri, kiek pasipūtusi – šiuos ir dešimtis kitų epitetų galima prilipdyti V.Matačiūnaitei.

Didžioji loterija – kurios savybės išlįs per lemiamą pasirodymą ir prieš jį. Kad yra visiškai emocijų valdomas žmogus, Vilija nė neslepia. Ji tokia – galinti trenkti durimis, spjauti į taisykles, nuspręsti savaip ir pernelyg pasitikėti savimi.

„Eurovizijoje”, kur viskas griežta kaip armijoje, tai būtų pražūtinga, kita vertus, Vilija supranta, kad šio šanso sumauti neverta. Pati nė neslėpė – keliolika pasirodymų atrankoje virto kone jos įvaizdį keičiančia revoliucija ir simbolinio banaloko „Kelio į žvaigždes” šleifo pakasynomis. Kitokią save Lietuvai pristatančios Vilijos kelyje „Eurovizija” – pats svarbiausias išbandymas.

Prieš savaitę „TV antena” jau rašė, kad daina „Attention” atsirado kaip bandymas pastatyti į vietą bernvakarių dalyvius britus, kurie mūsų šalyje tikisi už du kokteilius nakčiai įsigyti lietuvaitės draugiją.

Tiesa, iš teksto nepasakysi, kad čia būtent apie tai, ir ačiū Dievui – tema pernelyg savotiška šitai muzikinei Europos draugystės košei. Laimėti „Eurovizijos” su daina „Attention” tikriausiai neįmanoma, bet vargu ar įmanoma ir su bet kuria kita atrankoje skambėjusia daina.

Atkreipti į save dėmesį – taip, o tai daug metų ir bando daryti tiek Lietuva, tiek visos kitos „Eurovizijoje” dalyvaujančios mažos šalys.

Dėl tokio kūrinio nėra gėda. Modernūs ritmai, Vilijos balsui tinkama melodija, choreografija – tai tikrai posūkis nuo „Eurovizijos” kičo. Tiesą sakant, daina net per sudėtinga šiam konkursui.

Aštri, rėksmingai kartojama frazė „Attention” iš bendro „Eurovizijos” fono turėtų išsiskirti, net jei žiūrovai įsimins tik tą vieną žodį iš visos dainos. Žodžiu, mieloji „Eurovizija”, pabandom iš naujo. Patiks – gerai, nepatiks – ir tiek to. Bet niekas nepasakys, kad Lietuva šįmet nesistengė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.