Politikų rietenos dėl referendumo persikėlė į Seimą

Nepaisant būrio euroskeptikų spaudimo ir reiškiamo nepasitenkinimo, Seimas linkęs referendumą dėl žemės pardavimo užsieniečiams surengti birželio pabaigoje, o ne kartu su prezidento rinkimais gegužę.

Referendumo rėmėjai piketavo prie Seimo.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Referendumo rėmėjai piketavo prie Seimo.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Mar 10, 2014, 12:50 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 1:38 PM

Referendumo organizatoriai į Seimą atsivedė būrį šalininkų, kurie skirtingai reagavo į politikų kalbas - garsiai plojo remiantiems referendumą ir šaukė "gėda" referendumo priešininkams.

Referendumo šalininkai nori, kad jis vyktų kartu su prezidento rinkimais. Jie baiminasi, kad vasarą į referendumą neateis pakankamai žmonių, be to jis kainuotų kelis kartus daugiau.

Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė pareiškė, kad dėl datos apsispręs Seimas, tačiau ji perspėjo, kad teisininkai nespės išanalizuoti dokumentų taip greitai, kad referendumas vyktų gegužės 25 dieną.

Referendumas organizuojamas praėjus dviem mėnesiam nuo to dienos, kai referendumo datą patvirtina Seimas. Norint referendumą organizuoti kartu su prezidento rinkimais, visas procedūras Seime reikia baigti iki kovo 25 dienos.

Balsuojant Seime referendumą birželio gale palaikė 67 Seimo nariai, o 29 už gegužės 25-ąją.

Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis iškėlė abejonę, ar referendumo iniciatoriai tikrai surinko 300 tūkst. parašų, nes juos sunkiai sekėsi suskaičiuoti net pačiai rinkimų komisijai. Taip pat neaišku, ar valdžia sugebės išpildyti per referendumą išreikštą žmonių valią, nes ji gali prieštarauti Lietuvos stojimo į Europos Sąjungos sutarčiai.

Opozicijos lyderis Andrius Kubilius taip pat pasiūlė Seimui dar kartą aiškintis, ar referendumo organizatoriai surinko pakankamą kiekį parašų. Tačiau toks siūlymas nebuvo palaikytas. Tačiau Seimas pritarė konservatorių siūlymui dėl referendumo organizavimo ir galimų pasekmių atsiklausti Vyriausybės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.