Politikai mirusįjį pagerbė tylos minute ir atleido iš darbo

Biržų rajono savivaldybės tarybos nariai pirmadienį rinkosi į neeilinį posėdį. Tokio politikų susibūrimo prireikė, kad būtų galima atleisti iš darbo prieš savaitę staiga mirusį 57 metų Biržų rajono savivaldybės Jurgio Bielinio viešosios bibliotekos direktorių Vygantą Muralį. Neįprastą situaciją patys Biržų politikai vadina makabriška, tačiau teigia, kad kitos išeities neturėjo.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

2014-03-11 06:43, atnaujinta 2018-02-15 13:09

Beveik 12-ka metų J.Bielinio viešajai bibliotekai vadovavęs V.Muralis netikėtai mirė praėjusią savaitę. Kovo 3-iąją jis bendradarbiams pranešė atsigulęs į Panevėžio ligoninę ir ramino, kad nieko baisaus jam nėra, tik krūtinę spaudžia. O tos pačios dienos vakarą bibliotekos darbuotojai išgirdo, kad direktorius mirė.

Nors dar praėjusį penktadienį V.Muralis atgulė amžinojo poilsio Naujosiose Biržų kapinėse, kovo 10 dieną buvo sušauktas neeilinis rajono savivaldybės tarybos posėdis dėl jo atleidimo iš darbo.

Tokia švelniai tariant keistoka situacija susiklostė dėl to, kad savivaldybei pavaldžios bibliotekos vadovas buvo priimtas į darbą tarybos sprendimu. Kad būtų nutraukta darbo sutartis su mirusiuoju ir vietoj jo paskirtas laikinas bibliotekos vadovas, taip pat buvo reikalingas tarybos sprendimas. Procedūra, kaip nutraukti darbo sutartį dėl darbuotojo mirties, nebuvo numatyta.

Kiek palaužę galvas, praėjusią savaitę Biržų politikai sumanė sušaukti neeilinį tarybos posėdį ir mirusį bibliotekos vadovą atleisti atgaline data – nuo kovo 3 dienos, išmokant jam priklausantį darbo užmokestį ir kompensaciją už daugiau nei 20 kalendorinių dienų nepanaudotų kasmetinių atostogų. O bibliotekos direktoriaus pavaduotojai Dinai Burbulienei buvo ketinama taip pat atbuline data nuo kovo 4 dienos pavesti laikinai eiti šios įstaigos direktoriaus pareigas.

Vis dėlto tokio projekto, susigriebus, kad atgaline data sprendimų priiminėti negalima, buvo atsisakyta. Pirmadienį susirinkę į specialų tarybos posėdį, biržiečiai politikai pirmiausia tylos minute pagerbė V.Muralio atminimą, o vėliau vienbalsiai nubalsavo, kad būtų nutraukta darbo sutartis su juo. Laikinai eiti bibliotekos vadovo pareigas patikėta direktoriaus pavaduotojai D.Burbulienei.

Keista situacija, kai žmogus jau palaidotas, o būrys politikų dar sprendžia klausimą dėl jo atleidimo iš darbo, nustebino biržiečius.

Tačiau savivaldybės teisininkai tikina, kad kitaip pasielgti nebuvo galimybės. Jie tikina, kad kito kelio kol kas nėra – pagal Biržų rajone galiojančią tvarką net ir mirusį vadovą gali atleisti tik savivaldybės taryba.

Pasak Biržų rajono savivaldybės teisės ir personalo skyriaus vedėjos Birutės Burbulienės, savivaldybės taryba yra pagrindinis įstaigos vadovo darbdavys. Nors pagal įstatymus tas funkcijas galima perduoti vykdomajai institucijai – savivaldybės administracijai, tačiau Biržuose tai nėra padaryta. Tokius pokyčius turėtų palaiminti savivaldybės taryba.

Biržų rajono merė Irutė Varzienė mano, kad jau artimiausiu taip ir bus padaryta. Rajono vadovė tikisi, kad tuomet tokių makabriškų atvejų, kad taryba rinktųsi balsuoti dėl mirusio žmogaus atleidimo iš darbo, nebepasitaikys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.