Krymas: herbas, ar skaičius?

Ateitis atrodo kaip į orą išmesta moneta. Jei nukris herbu į viršų – šaltasis karas, kuris gali tapti karštuoju, jei skaičiumi – šaltoji taika.

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Brazauskas

Mar 12, 2014, 12:33 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 12:16 PM

Vienas išmanus rusas juokavo savo tinklaraštyje: Jungtinių Valstijų minininkas įplaukė į Juodąją jūrą tam, kad nuskęstų. Jis turėjo omeny tai, kad bent kelis karus Amerika pradėjo dėl incidentų, ištikusių jos karo laivus.

Aš tikrai nesilažinčiau, teigdamas, kad Rusija neaneksuos Krymo. Ar Rusijos veiksmai, kuriais ji demonstruoja, kad ketina prisijungti Krymą gali būti blefas, kuriuo Vakarams siunčiamas signalas dėl kitų dalykų?

Buvusių „The Economist“ bendradarbių dėliojamas tinklalapis debka.com atrodo esąs Izraelio armijos ir žvalgybos kanalas, kuriuo nutekinama reikšminga informacija. Prieš gerą savaitę, pasiremiant „šaltiniais Jungtinėse Valstijose ir Rusijoje“, debka.com atskleidė neva tikruosius Rusijos veiksmų Kryme tikslus. Rusija bandanti realiai derėtis dėl tokių dalykų:

1. Ukraina nesieks narystės NATO;

2. Kryme nebus NATO radarų;

3. Ukrainos armijos ginklavimas bus ribojamas;

4. Kryme ir Ukrainos rytinėje dalyje susikurs ir bus įteisinti savigynos būriai rusakalbių apsaugai.

Šiuos punktus palyginkime su principais, kurių Vakarams pasiūlė laikytis buvęs JAV valstybės sekretorius Henry Kissingeris:

1. Ukraina laisvai renkasi savo politinius ir ekonominius sąjungininkus – įskaitant Europą;

2. Ukraina neturėtų tapti NATO nare;

3. Kijevas lygiuojasi į Suomiją – nepriklausomą, tačiau nesipykstančią su Rusija;

4. Krymo aneksija nesuderinama su tarptautinėmis žaidimo taisyklėmis, tačiau Ukraina turėtų suteikti pusiasaliui daugiau autonomijos, o Rusija pripažinti, kad Krymas – Ukrainos teritorijos dalis.

H.Kissingerio punktai, kovo 6 d. išdėstyti laikraštyje „The Washington Post“, galėtų reikšti, kad kai kas Amerikoje girdi tikruosius Rusijos reikalavimus – taigi ir debka.com informacija apie Rusijos derybines pozicijas nėra paimta iš lubų.

Jeigu išties Vakarai ir Rusija derasi dėl tokių dalykų – Rusijos vykdoma operacija Kryme yra racionaliai suplanuotas blefas. Vladimiras Putinas tikisi, kad Vakarai išsigąs pažeminimo ir kainos, kurią teks sumokėti už sankcijas prieš Rusiją. Grasindamas Krymo aneksija, Rusijos prezidentas tikisi susiderėti dėl dalykų, kuriuos išvardijo debka.com ir H.Kissingeris.

Silpnoji Rusijos blefo pusė – pats blefas. Ką daryti, jei Vakarai nenusileis, ir V.Putinui teks įvykdyti grasinimus. Rusija įsiveržė į Krymą, bet kaip iš ten išeiti?

Kita silpnoji grandis – prielaida, kad V.Putinas elgiasi racionaliai. Gal jis išprotėjęs?

„Laisvoji banga“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.