Milijonus praradęs V.Uspaskichas: „Mus bando sužlugdyti“

Darbo partijai teismai dar vieną smūgį sudavė prieš pat rinkimus. Vilniaus apygardos administracinis teismas trečiadienį patenkino Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) skundą ir paskelbė, kad milijoninė biudžeto dotacija už antrąjį praėjusių metų pusmetį Darbo partijai buvo skirta neteisėtai.

Darbo partijos lyderiai iš teismo sulaukė nemalonios žinios.<br>R.Danisevičiaus nuotr. iš archyvo
Darbo partijos lyderiai iš teismo sulaukė nemalonios žinios.<br>R.Danisevičiaus nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

2014-03-12 16:29, atnaujinta 2018-02-15 12:01

Viktoro Uspaskicho įkurtą Darbo partiją Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) maždaug 1 mln. 800 tūkst. litų pamalonino pernai rugsėjį, kai ši partija jau nebeegzistavo, nes po reorganizavimo susijungė su leiboristais. Tokia dotacija buvo skirta už reorganizuotos Darbo partijos rezultatus per anksčiau vykusius rinkimus. 

Teisę į valstybės dotaciją turi tos partijos, kurios surinko ne mažiau kaip 3 proc. rinkėjų balsų savivaldybių, Seimo ar Europos Parlamento rinkimuose.

„Buvusioji Darbo partija iš Juridinių asmenų registro buvo išregistruota 2013 metų gegužės 14 dieną, tai yra jos egzistavimas yra pasibaigęs“, – teigė teisėjas Raimondas Blauzdžius. 

Darbo partija nepalankų sprendimą apskųs. Jei šis teismo sprendimas liks nepakeistas, ji gali susidurti su rimtais finansiniais sunkumais, nes negaus valstybės dotacijų ir už pirmąjį 2014 m. pusmetį. Darbo partijai gali būti sunku vykdyti reklaminę Europos Parlamento ir prezidento rinkimų kampaniją, nes trūks pinigų apmokėti reklamą.

2012 m. pabaigoje partija turėjo apie 4 mln. litų skolų. Iš jų apie 1,2 mln. litų buvo skola, likusi po Seimo rinkimų.  

Darbo partijos įkūrėjas V.Uspaskichas portalui lrytas.lt teigė, kad tokiu sprendimu bandoma sužlugdyti partiją jai svarbiausiu metu – prieš pat rinkimus. 

„Taip ir yra daroma. Sindikatas D.Grybauskaitės, kuriai priklauso teismai, taip ir daro, kad pakenktų mums rinkimų metu“, – pareiškė V.Uspaskichas. 

Jis tikisi, kad Vyriausiasis administracinis teismas panaikins sostinės teismo sprendimą. 

„Tikiuosi, kad kitas teismas bus sąžiningesnis, kompetentingesnis, nesitaikstys įsiteikti konservatoriams ir D.Grybauskaitei“, – mano V.Uspaskichas. 

Primename, jog Vyriausioji rinkimų komisija praėjusiais metais nutarė, kad milijoninę valstybės paramą turi gauti balandį iškepta jos teisių perėmėja Darbo partija (leiboristai).

Tuo pasipiktinusi opozicinė TS-LKD kreipėsi į teismą, kad šis atsakytų, ar gali naujai suformuota partija paveldėti tik savo pirmtakės turtą ir teisę į dotaciją, o atsakomybės už padarytus nusikaltimus juodosios buhalterijos byloje nelieka. 

Šiuo metu Rusijoje esantis ir savo dukros vestuves organizuojantis V.Uspaskichas sakė, jog partija ragins konservatorius, kad jie taip pat grąžintų valstybės dotacijas, kurias gavo sukūrę naują partiją po susijungimo su krikščionimis demokratais. Esą taip būtų sąžininga. Jei konservatoriai to nepadarys, Darbo partija žada kreiptis į teismą.

Teismo sprendimas nustebino ir VRK atstovus. Jie taip pat greičiausiai jį skųs. VRK narys Jonas Udris priminė, kad VRK visada skirdavo valstybės dotaciją susijungusioms partijoms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.