Prezidentė neatskleidė A.Butkevičiui įtarimų dėl Darbo partijos

Prezidentė Dalia Grybauskaitė trečiadienį su premjeru Algirdu Butkevičiumi aptarė praėjusią savaitę išsakytus įtarimus dėl galimos Kremliaus įtakos Darbo partijai. Premjeras sako, kad D.Grybauskaitė atsisakė atskleisti tikslią informaciją, motyvuodama tuo, jog ji yra slapta.

A.Butkevičius nedaug sužinojo iš D.Grybauskaitės.<br>T.Bauro nuotr. iš archyvo
A.Butkevičius nedaug sužinojo iš D.Grybauskaitės.<br>T.Bauro nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Mar 12, 2014, 2:59 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 12:08 PM

„Buvo kalbėta. Ji pasakė, kad yra tam tikra informacija, bet ji yra slapta“, – trečiadienį pripažino premjeras. Jis trečiadienį ryte buvo susitikęs su D.Grybauskaite Prezidentūroje.

A.Butkevičius taip pat teigė, kad praėjusią savaitę jis kreipėsi į Valstybės saugumo departamento vadovą Gediminą Griną, tačiau šis patvirtino neturįs jokios papildomos informacijos apie galimus „darbiečių“ ir Maskvos ryšius.

Prezidentė įtarimus dėl sąsajų su Maskva meta Darbo partijos įkūrėjui Viktorui Uspaskichui. Jai įtarimą kelia jo dažnos kelionės į Rusiją. Jos neduoda ramybės ir VSD, nes mūsų saugumas negali kontroliuoti, ką priešiškoje valstybėje veikia Lietuvos politikai. Paskelbusi apie įtarimus Darbo partijai D.Grybauskaitė nutarė nekviesti jos veikėjų į šalies saugumui svarbių klausimų aptarimą.  

Tačiau A.Butkevičius sako, kad vien dažnos V.Uspaskicho kelionės į Maskvą dar nieko nepatvirtina.

„Aš nežinau, ko jis važinėja į Maskvą. Jei VSD turi įtarimų, departamento vadovas tas kalbas turėtų arba pagrįsti, arba paneigti. Čia yra jo kompetencijos klausimas“, – aiškino premjeras.

A.Butkevičius suprato, kad daugiau informacijos apie D.Grybauskaitės įtarimus Darbo partijai jis iš Prezidentūros nesulauks.

Praėjusį penktadienį valdančiųjų partijų koalicinė taryba paragino prezidentę per savaitę paaiškinti savo kalbas apie galimas Maskvos sąsajas su Darbo partija. Jei to nebus padaryta, Darbo partijos vadovė ir Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė pagrasino prezidentei surengti apkaltą.

A.Butkevičius sako, kad kol kas nėra pagrindo neįsileisti V.Uspaskicho į valdančiųjų partijų lyderių posėdžius.

„Mes negalime vadovautis tam tikrų politikų pasakytomis mintimis. Mes tikriausiai esame teisinė, demokratinė valstybė ir mums reikia faktų. Čia galima apkaltinti bet kurį politiką, tačiau reikia jausti atsakomybę darant vieną arba kitą pareiškimą“, – aiškino Vyriausybės vadovas.

 Pats Darbo partijos garbės pirmininkas V.Uspaskichas teigia neketinantis atsisakyti kelionių į Rusiją, o jeigu kam nors kyla abejonių dėl jo vizitų turinio, jis sutinka kartu su savimi vežiotis VSD pareigūną.

„Į Rusiją važiavau, važiuoju ir važiuosiu. Ir net šiuo metu esu Rusijoje, kur tvarkau dukros vestuvių reikalus. Jeigu kam nors dėl to kyla problemų, į kiekvieną kelionę su manimi gali važiuoti saugumiečiai, kurie kontroliuos mano gyvenimą 24 valandas per parą. Aš neturiu, ko slėpti. Todėl esu labai dėkingas VSD vadovui, kad net ir po prezidentūros spaudimo jis patvirtino, kad visi panašūs įrodymai yra hipotetiški ir visur turi veikti nekaltumo prezumpcija“, — sako V. Uspaskich.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.