Maskvos teršalų upė teka neužtvenkiama

Rusijos televizijos kanalai tebeplatina šmeižtą apie Lietuvą, tačiau mūsų šalies valdininkai ir teisėsauga trypčioja – rusiškų kanalų retransliuotojų neįstengia ar tiesiog nenori sutramdyti, rašo „Lietuvos rytas“.

Pasakodama apie Trakų rajone neva rengtus Maidano kovotojus ir rodydama dvejų metų senumo vaizdus su pusnimis, Kremliui tarnaujanti Rusijos televizija smarkiai susimovė – šiemet Lietuvoje sniego beveik nebuvo.<br>D.Umbraso nuotr.
Pasakodama apie Trakų rajone neva rengtus Maidano kovotojus ir rodydama dvejų metų senumo vaizdus su pusnimis, Kremliui tarnaujanti Rusijos televizija smarkiai susimovė – šiemet Lietuvoje sniego beveik nebuvo.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Janutienė

Mar 13, 2014, 6:13 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 11:47 AM

„Situaciją nuolat stebime ir aptariame. Bet priimdami sprendimą turime laikytis teisinių nuostatų. Šiuo metu ruošiame dokumentus dėl kovo 10 dieną rodytos laidos“, – aiškino Lietuvos radijo ir televizijos komisijos (LRTK) pirmininkas Edmundas Vaitekūnas.

Kol kas tik taip LRTK reaguoja į kovo 10-ąją per Rusijos dujų monopolininkės „Gazprom“ valdomą TV kanalą „NTV mir“ paskleistą melą apie Sausio 13-osios įvykius, taip pat pirmadienį Pirmojo Baltijos kanalo vėl pakartotą šį melą, už kurį šią televiziją jau kartą buvo nubaudusi LRTK. Šis kanalas, be to, paskleidė prasimanymus, esą kaimo turizmo sodyboje prie Trakų rengiami Kijevo Maidano kovotojai.

„Komisija vienašališkai gali priimti sprendimą dėl Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymo pažeidimų, dėl klaidinančios reklamos.

Bet kai yra galimas tautinės nesantaikos kurstymas, politinė dezinformacija, mes turime kreiptis ir į Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybą“, – kalbėjo E.Vaitekūnas.

Beje, dėl įvykių Kryme nušvietimo per Pirmojo Baltijos kanalo laidą „Laikas“ bei „RTR planeta“ laidą „Savaitės žinios“, kur buvo kurstomas karas, LRTK kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, bet ji atsisakė pradėti ikiteisminį tyrimą.

Šmeižtas jau veikia

„Lietuvos ryto“ televizijos Žinių tarnybos tyrimas parodė, kad kitataučiai Lietuvos piliečiai baigia patikėti, kad dėl Rusijos agresijos Ukrainoje kalti patys ukrainiečiai, o Lietuvos valdžia klysta, kai palaiko naująją Kijevo valdžią.

„Aš laukiu kaip keršto ateinant Rusijos. Aš gerbiu ir myliu Putiną! Ir ką jūs man padarysit?“ – šaukė į televizijos tiesioginį eterį prisiskambinusi, bet neprisistačiusi moteris.

„Ukrainiečiai patys kalti, kad rusai iš jų atima Krymą“, – antrino kita. Dar buvo raginusių nesiutinti Rusijos prezidento Vladimiro Putino jį kritikuojant, nes jis ateisiąs ir į Lietuvą.

Viešųjų ryšių specialisto Arijaus Katausko teigimu, Kremliaus propagandinio veikimo mastas milžiniškas: „Rusija jau daugiau nei 10 metų sistemingai veikia Baltijos šalyse skleisdama savo žinią. Transliuoja Rytų ir Pietryčių Lietuvos piliečiams jiems suprantama kalba ir tikisi jų palaikymo.“

Maskva užsimojusi plačiai. Antai televizijos kanalas „Russia Today“, transliuojantis angliškai visame pasaulyje, prieš dvi savaites V.Putino įsaku tapo strategine įmone, taigi jam nebus jokių problemų dėl išteklių.

Įsiveržė į sodybą

Prieš kelias dienas Lietuvoje daug kam juoką sukėlė Rusijos pirmojo kanalo žinių laida, kurioje V.Putino žodžiai, esą Maidano kovotojai buvo rengiami Lenkijoje ir Lietuvoje, buvo iliustruoti kaimo turizmo sodybos Trakų rajone vaizdais.

Iškart buvo pastebėta, kad kaimo trobos su užrašu „Mano Tėvo gatvė“ vaizdas niekaip negalėjo būti nufilmuotas šiais metais, nes tokių pusnų Lietuvoje nebuvo.

„Lietuvos ryto“ televizijos žurnalistai pasidomėjo, kokiomis aplinkybėmis buvo nufilmuoti tie kadrai. Ir paaiškėjo, kad juoktis nėra ko.

Rusijos pirmojo kanalo komanda su neaiškių žmonių palyda kaimo turizmo sodybą buvo užgriuvusi prieš dvejus metus, kai joje vyko seminaras apie rinkimų stebėjimą. To seminaro svečiai buvo Rusijos opozicijos žmonės, o tie nufilmuoti kadrai tapo įkalčiais baudžiamojoje byloje prieš V.Putino oponentus.

Sodybos šeimininkas Andrius Dudavičius papasakojo, kad rusai prieš dvejus metus užklupo visiškai nelauktai: „Mes niekada nerakiname vartų, svečiai pas mus atvyksta visiškai laisvai. Tačiau tie žmonės iškart ėmė filmuoti ir reikalavo nuvesti juos į konferencijų salę, kurioje buvo mūsų klientai.“

Rusai kaimo turizmo sodyboje praleido apie valandą ir per tą laidą surinko pakankamai informacijos bylai prieš V.Putino kritikus.

A.Dudavičius dar prisiminė, kad rusai veikė pasidaliję į dvi grupes: „Vieni filmavo, kiti kalbino administraciją.“

Maskvos televizijai interviu davė ir vienas lektorių, Vilniaus universiteto dėstytojas Vytis Jurkonis: „Mane finansuoja europiniai fondai, mano užsakovai atvykimą organizavo patys.“

Paprašytas pakomentuoti tą situaciją „Lietuvos ryto“ laidai „Patriotai“ politologas jau nėrė į krūmus – esą tai komplikuota situacija, „žmonės skaudžiai nukentėjo“.

Lietuvoje pamokyti stebėti rinkimus, tąsyk Rusijos opozicijos žmonės fiksavo gausybę prezidento rinkimų pažeidimų. V.Putinas buvo įširdęs. Politinėms byloms jo įsaku sukurtas Tyrimo komitetas kėlė opozicionieriams bylas.

Surengė ekskursiją

„Nei prieš tą įvykį, nei po jo niekas mūsų apie tai neklausinėjo“, – teigė A.Dudavičius. Jis mano, kad Rusijos pirmojo kanalo filmavimo grupės ir jų paslaptingos palydos veikla nesudomino ir Lietuvos specialiųjų tarnybų.

Norėdamas įtikinti, kad ši kaimo turizmo sodyba tikrai nėra teroristų rengimo bazė, šeimininkas „Lietuvos ryto“ televizijos žurnalistams parodė visas patalpas. Nuvedė į sandėlius, kuriuose laikomas pramogų inventorius. Pavojingiausiai atrodė dažasvydžio šautuvai, kuriais žaidėjai vienas į kitą šaudo dažų kapsules.

„Kaip supratau, pagrindiniai jūsų klientai – nuošalios vietos pasimatymams ieškančios porelės?“ – paklausiau šeimininko.

„Apie savo klientus mes nešnekame“, – ištarė A.Dudavičius, bet šypsodamasis atrakino prašmatniausią namelį su plačia dvigule lova, poilsio kambariu ir sūkurine vonia.

FST filmavimo aikštelė

„Lietuva yra tapusi FST (Rusijos federalinė saugumo tarnyba. – Red.) filmavimo aikštele“, – komentuodamas įvykius Trakų rajone pareiškė Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narys Valdas Vasiliauskas.

Anot jo, šios sodybos be „specialistų“ pagalbos nė nebuvo galima rasti. Juolab gauti informacijos apie tai, kas čia vyks.

Parlamentaras priminė, kad per pastaruosius dvejus metus Kremlių aptarnaujančios televizijos Lietuvoje nufilmavo mažiausiai du filmus, kuriuose buvo teigiama, kad čia ruošiami žmonės, rengiantys perversmus Rusijoje.

Pavyzdžiui, filme „Protesto anatomija“ buvo parodyti Rusijos opozicijai priklausančių politikų privatūs susitikimai Vilniuje, ir tai leidžia manyti, kad Maskvos tarnybos Lietuvos teritorijoje tuos žmones turėjo galimybę sekti.

Lietuvoje buvo kuriamas dar vienas Kremliaus propagandinis filmas „Boloto“. Jame aiškinama, kad protestai, kilę Maskvoje po pastarųjų Rusijos prezidento rinkimų, buvo finansuojami Gruzijos turtuolio Givio Targamadzės, kuris Vilniuje turįs „dvarelį“.

„Situacija, kai užsienio tarnybos netrukdomai veikia Lietuvoje, patenka į mūsų piliečių patalpas, renka informaciją, rodo, kad mūsų žvalgybos institucijos vadovų kompetencijos klausimas turi būti sprendžiamas. Ir nedelsiant!“ – įsitikinęs Seimo narys Vitalijus Gailius.

Visi tie Kremliaus kontroliuojamos žiniasklaidos Lietuvoje nufilmuoti filmai ir laidos buvo transliuojami ir mūsų šalies teritorijoje, tačiau Lietuvos radijo ir televizijos komisijos nesudomino.

Spąstai kitaminčiams

„Lietuva jau seniai yra tapusi spąstais Rusijos, Baltarusijos opozicijai. Tie žmonės atvažiuoja, atsipalaiduoja, o čia juos užklumpa su Maskvos slaptosiomis tarnybomis susiję veikėjai“, – kalbėjo V.Vasiliauskas.

Anot politiko, Rusijos FST, Baltarusijos KGB, mūsų Valstybės saugumo departamentas (VSD) yra dažnai laikomi partneriais, todėl jie čia ir veikia nekliudomi.

V.Gailiaus teigimu, VSD tiesiog nemato reikalo stebėti akivaizdų priešiškumą Lietuvai demonstruojančių valstybių žiniasklaidos ir galbūt jiems talkinančių agentų veiklos: „Departamentas savo resursus ištaško sekdamas žurnalistus, politikus, todėl grėsmėms valstybei jam nelieka nei laiko, nei jėgų.“

Seimo narys prisiminė mūsų šalį tarptautiniu mastu sukompromitavusį skandalą, kai Lietuvos tarnybos suteikė Baltarusijos KGB informaciją apie šios šalies opozicijos lyderio Alesio Bialiackio banko sąskaitas.

„Iš manęs, kai dar vadovavau Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybai, tos informacijos irgi buvo reikalaujama. Tačiau aš ją peržiūrėjau ir pamačiau, kad tai – politika, nes pinigų šaltiniai buvo ypatingi“, – prisiminė V.Gailius. Bet, anot jo, informacija Baltarusijos KGB buvo pateikta klausėjui net nepradėjus oficialaus tyrimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?