Nuodų deginimo gamykla neišbrenda iš skandalų

„Toksikai“ vėl nepasisekė. Teko priverstinai stabdyti pavojingoms atliekoms naikinti skirtą gamyklą, kurios atiduoti naudoti nepavyksta pusketvirtų metų, rašo „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys

Mar 14, 2014, 6:54 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 10:51 AM

„Taip, deginimo įrenginys buvo sustabdytas, bet tai – ne avarija. Daugiau kalbėti nesu įgaliotas“, – pareiškė „Toksikos“ Šiaulių padalinio vadovas Bronislovas Skarbalius.

Šaltiniai bendrovėje tvirtina, kad ir vasario 25-ąją teko priverstinai stabdyti atliekų deginimo krosnį.

Pastarąjį incidentą buvo bandyta apskritai nuslėpti ir jį fiksuoti kaip bandomųjų deginimų pabaigą.

Tai reikštų, kad įrenginį rangovas gali oficialiai perduoti „Toksikos“ įmonei – lieka tik komisijai pasirašyti priėmimo aktą.

Aiškinasi prokurorai

87 milijonų litų vertės pavojingų atliekų deginimo įmonei, turinčiai valstybinės reikšmės atliekų tvarkymo objekto statusą, atrodo, nelemta išbristi iš skandalų.

Neseniai į prokurorus kreipėsi Šiaulių tarybos narys Artūras Visockas.

Išnagrinėjusiam dokumentus, kuriuose fiksuoti įrenginio paleidžiamieji darbai, politikui kilo įtarimų, kad neišvengta klastojimo: „Gali būti, kad taip elgtasi sąmoningai – norint patvirtinti baigiamuosius bandymus kaip pavykusius.“

Vilniaus apygardos prokuratūra jau nuo 2011 metų atlieka tyrimą dėl didelės vertės turto įgijimo apgaule, piktnaudžiavimo, tarnybos pareigų neatlikimo ir dokumentų klastojimo.

Įtarimai pareikšti šešiems asmenims.

Sandorį pripažino niekiniu

Negana to, paaiškėjo, kad „Toksikos“ vadovai ir šį projektą kuruojantys Ūkio ministerijos valdininkai buvo užsimerkę prieš įstatymus.

Viešųjų pirkimų tarnyba konstatavo, kad dabar pavojingų atliekų deginimo gamykloje vykstantys darbai yra neteisėti, be to, paragino sandorį tarp valstybinės įmonės ir rangovo „Hafner Srl“ pripažinti niekiniu.

Išvadose nurodoma, kad projekte esantys trūkumai privalo būti šalinami ne valstybės, o rangovo sąskaita.

Gamykloje esančių trūkumų ir broko šalinimo kaina – beveik 1,5 milijono litų.

Pažeidimus skaičiavo šimtais

Šiaulių pašonėje esančiuose Aukštrakiuose esanti pavojingų atliekų deginimo gamykla turėjo būti paleista 2010 metų rudenį. Bet jos naudoti negalima iki šiol.

Taip nutiko, nes „Senovės“ ir italų kompanijos „Hafner Srl“ konsorciumo pastatytas įrenginys neatitiko projekte numatytų pirkimo sąlygų.

Ekspertai užfiksavo net 959 įvairaus lygio trūkumus ir neatitikimus, o iš jų 33 įvardijo kaip esminius.

Be kita ko, nustatyta, jog į krosnį teks pilti daugiau dyzelino arba deginti didesnį atliekų kiekį – per 20 metų nuostoliai vien dėl papildomų išlaidų kurui gali siekti daugiau kaip 93 milijonus litų.

Prasti buvo ir bandymų rezultatai – išmetamų nuodų koncentracija smarkiai viršijo leistiną ribą.

Valdininkai sužibo dosnumu

Dar 2012 metų lapkritį tuometis „Toksikos“ vadovas Žilvinas Čenkus pareikalavo, kad rangovas nedelsdamas praneštų, ar sutinka pats pašalinti trūkumus.

Rangovas buvo nušalintas, bet įdomybės tęsėsi toliau – Ūkio ministerija nušalino „Toksikos“ valdybą, o tuomečiam vadovui įsakė smarkiai sutrumpinti trūkumų sąrašą.

Atsisakęs paklusti Ž.Čenkus neteko darbo, o pažeidžiant sutartį ir viešojo pirkimo dokumentus sugrįžo rangovas.

Stebuklingai sugrąžintos italų bendrovės laukė ir dovana: dosnieji valdininkai įsipareigojo brokdariams sumokėti beveik 1,5 mln. litų už trūkumų šalinimą, nors tai rangovas privalėjo daryti savo sąskaita.

Įklimpę „Toksikos“ vadovai gynėsi neva bandę nesėkmingai ieškoti naujo rangovo. Todėl pernai rugpjūtį ir leista sugrįžti trūkumus ištaisyti pasisiūliusiai įmonei „Hafner Srl“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.