Z.Balčytis ir A.Paulauskas turės kautis dėl išlikimo

Prezidentė Dalia Grybauskaitė ir toliau išlieka aiški reitingų lyderė. Ji neabejotinai pateks į antrąjį šalies vadovo rinkimų turą. Kas bus antras kol kas neaišku. Socialdemokratų kandidato Zigmanto Balčyčio ir Darbo partijos atstovo Artūro Paulausko reitingai yra vienodi.

Z.Balčytis ir A.Paulauskas turi vienodas galimybes patekti į antrąjį rinkimų turą.<br>Lrytas.lt montažas
Z.Balčytis ir A.Paulauskas turi vienodas galimybes patekti į antrąjį rinkimų turą.<br>Lrytas.lt montažas
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2014-03-14 09:18, atnaujinta 2018-02-15 10:48

Naujienų agentūros ELTA užsakymu Lietuvos-Didžiosios Britanijos rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų kompanijos „Baltijos tyrimai“ vasario mėnesį atlikta apklausa parodė, kad praėjusį mėnesį 42 proc. apklaustųjų ketino balsuoti už dabartinę prezidentę D.Grybauskaitę. Jos reitingas per mėnesį smuko 6 procentiniais punktais.

„Baltijos tyrimų“ duomenimis, Lietuvos socialdemokratų partijos kandidato Z.Balčyčio populiarumas per mėnesį išaugo 3 procentiniais punktais, iki 9 procentų.

Darbo partijos kandidato Artūro Paulausko palaikymas irgi siekia 9 procentus, jis per mėnesį ūgtelėjo 2 procentiniais punktais.

Rėmėjai - skirtingi

Politologo, Kauno technologijos universiteto prof. dr. Algio Krupavičiaus teigimu, Prezidentės reitingas krinta jau kuris laikas, tačiau dabartinis jo lygis dar nėra pasiekęs tokios ribos, kuri turėtų kelti nerimą jos rinkimų strategams.

„Viena priežasčių gali būti ta, kad savo viešose kalbose, ypač užsienio politikos, nacionalinio saugumo klausimais, šalies vadovė yra perėjusi į centro dešinės pozicijas, kalba aštriai Rusijos atžvilgiu, pasisako už sankcijų politiką. Tokia jos laikysena Ukrainos krizės akivaizdoje nepadeda patraukti naujų šalininkų (tarp centro kairiųjų elektorato. - ELTA)“, - vertino A.Krupavičius.

Apklausa rodo, kad D.Grybauskaitę daugiau palaiko moterys, rinkėjai iki 30 metų, miestų gyventojai, respondentai su aukštesniu nei vidurinis išsilavinimu bei uždirbantys daugiau nei 2500 litų per mėnesį asmenys, taip pat besimokantis jaunimas bei specialistai ir tarnautojai.

Už Z.Balčytį dažniau ketina balsuoti vyrai, vyresni nei 30 metų žmonės, gyvenantys kaime ar mažesniuose miestuose, turintys aukštąjį išsilavinimą, kairiųjų pažiūrų rinkėjai.

A.Paulauską daugiau remia 30-49 metų žmonės, kaimo ir mažesnių miestų gyventojai, respondentai su viduriniu ar nebaigtu viduriniu išsilavinimu.

Politologo A.Krupavičiaus vertinimu, A.Paulausko reitingas paaugo, nes jis yra vienas aktyviausių kandidatų Prezidento rinkimų kampanijoje, o Z.Balčyčio reitingą didina Socialdemokratų partijos populiarumas.

Autsaideriai jau aiškūs?

Kiti kandidatai į prezidentus kol kas turi mažesnį palaikymą - po 2 proc. potencialių rinkėjų ketino balsuoti už Lietuvos žaliųjų partijos pirmininką Liną Balsį, kurio populiarumas sumažėjo vienu procentiniu punktu, bei už Lietuvos lenkų rinkimų akcijos pirmininką Valdemarą Tomaševskį.

Po 1 procentą apklaustų gyventojų būtų balsavę už Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatą Bronį Ropę bei už Vilniaus merą Artūrą Zuoką.

Kitus tris kandidatus palaiko mažiau nei po procentą respondentų: 0,8 proc. respondentų sakė, kad balsuotų už Kristiną Brazauskienę, 0,5 proc. - už signatarą Rolandą Paulauską, o 0,4 proc. - už Naglį Puteikį.

Vienas procentas respondentų nurodė kitus politikus, kurie neketina dalyvauti rinkimuose. 18 proc. respondentų neturėjo nuomonės ar atsakė neketiną dalyvauti Prezidento rinkimuose.

Apklausa vyko vasario 21-28 dienomis, kai dar nebuvo priimtas sprendimas „Tvarkos ir teisingumo“ lyderio eregistruoti pretendentu į kandidatus Prezidento rinkimuose. Taigi apklaustieji jį irgi vertino kaip galimą pretendentą. Jo populiarumas siekė 13 proc. ir buvo išaugęs 3 procentiniais punktais. R. Paksą kiek dažniau palaikė vyrai, vyresni nei 50 metų žmonės.

Politologo A.Krupavičiaus vertinimu, R.Pakso rėmėjų balsus pasidalys keli pagrindiniai kandidatai: D. Grybauskaitė, Z.Balčytis ir A. Paulauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.