Ryžtingi policininkai įvarė baimės ir ministrui

Lietuvos policijos profesinės sąjungos atstovus papiktino išskirtinis vidaus reikalų ministro Dailio Barakausko susidomėjimas nereikšmingu incidentu prie Seimo.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Mar 15, 2014, 1:46 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 9:50 AM

Vidaus reikalų ministerijos vadovo iniciatyva pradėtą tyrimą profsąjunga vadina spaudimu savo pareigas vykdžiusiems pareigūnams.

Policijos profesinės sąjungos vadovė Roma Katinienė apgailestavo, kad ministras jų nesupranta. „Nesvarbu, kokia būtų šventė, bet mes įstatymo visi turime laikytis. O policijos pareigūnai tam ir yra, kad atliktų savo pareigas, funkcijas ir užtikrintų tvarką. Nesvarbu, kokia tai buvo šventė ir kokios geros intencijos - įstatymų turime laikytis visi, o ministro tokius pasisakymus, kad bus vertinami pareigūnų veiksmai, galima vertinti kaip spaudimą“, - BNS sakė R.Katinienė.

Profsąjungos vadovė pabrėžė, kad toks politikų kišimasis į pareigūnų darbą nepadeda policijos sistemai „valytis ir ugdyti principingus policijos pareigūnus“: „Man tai keisti tokie ministro pareiškimai.

Ko gero, žmonės galbūt ne savo kėdėje sėdi arba nelabai susivokia, kas yra teisėsauga, kad iš tikrųjų žmonių darbas yra griežtai reglamentuotas, pavyzdį mes turime rodyti.

Aš manau, kad šiek tiek policijos pareigūnai jau priprato prie politikų išsišokimų - pradedant Petru Gražuliu, baigiant ministru“.

Vidaus reikalų ministerijai vadovaujantis „tvarkietis“ D.Barakauskas pavedė atlikti tarnybinį patikrinimą dėl policijos veiksmų, kuomet jie neleido prie Seimo kūrenti agitacijai už referendumą dėl žemės nepardavimo užsieniečiams skirto laužo.

Kaip skelbta žiniasklaidoje, laužą minint Nepriklausomybės atkūrimo dieną įžiebė Kovo 11-osios akto signatarai Romualdas Ozolas ir Audrius Rudys.

Planuota ugnį čia kūrenti tol, kol Seimas paskelbs referendumą. Tačiau policijos pareigūnai nurodė laikytis viešosios tvarkos ir laužą kūrenusiems asmenims jį išardyti, o šio nurodymo nepaisius juos sulaikė bei pristatė į policijos komisariatą.

Vidaus reikalų ministerija pranešė, kad D.Barakauskas pavedė ministerijos generalinei inspektorei Ilonai Bondzinskaitei per mėnesį atlikti tarnybinį patikrinimą dėl policijos pareigūnų veiksmų teisėtumo.

Ministro aiškinimu, dėl policijos veiksmų jis priverstas aiškintis Seimui, todėl turi išsiaiškinti tiesą. „Aš noriu žinoti tikrąją tiesą, noriu įsitikinti, ar buvo duoti leidimai, ar viskas yra atlikta, ar ta pati policija padarė viską pagal įstatymus, ar nėra kokių nusižengimų“, - BNS aiškino jis.

D.Barakauskas sakė, kad aiškintis situaciją ministerijoje nuspręsta siekiant išvengti politikavimo: „Yra generalinio inspektoriaus pareigybė, kurią aš galiu panaudoti tada, kai man yra neaiškumų, nes šiaip jau pagal tą situaciją atlikti patikrinimą turėjau duoti pavedimą Policijos departamentui. Tam, kad nebūtų konjunktūrinio šito klausimo supolitikavimo, aš pavedžiau patikrinimą atlikti generalinei inspektorei aplenkiant Policijos departamentą ir apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą“.

D.Barakauskas atmetė, kad savo veiksmais daro spaudimą policijai: „Aš supratau, ką jūs turite omenyje - ar ministras nedaro spaudimo policijai. Policijos departamentas yra viena iš sudėtinių vidaus reikalų ministro kuruojamų sričių. Ir kol aš būsiu ministras, leiskite man priiminėti sprendimus, kuriuos manau šiuo metu reikalinga, nes jie sukėlė labai didelį politinį obalsį, aš turiu išsiaiškinti tiesą. Koks čia spaudimas?".

Ministras sakė esąs iškviestas kitą savaitę pateikti informaciją Seimo plenariniame posėdyje.

„Seime buvo užduota krūva klausimų, aš iš Seimo narių turiu krūvą pakvietimų, kaip tai siejasi su Ukraina, kaip tai siejasi su Maidanu, kaip tai siejasi su „Berkutu“. Vadinasi, aš turiu asižiūrėti, jeigu kyla politikams tokie klausimai, iš kur jie tokie atsirado“, - įsitikinęs D.Barakauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.