A.Račas apie saugumiečių informaciją: „Kliedesiai“

Žurnalistas Artūras Račas išjuokė Valstybės saugumo departamento, atskleidusio Rusijos bandymus daryti įtaką Lietuvai, ataskaitą. A.Račas, dalyvaujantis vienos prorusiškos organizacijos renginiuose, sako nepajutęs jokios Kremliaus įtakos ir stebisi saugumiečių kvailumu.

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Mar 17, 2014, 2:11 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 8:54 AM

Valstybės saugumo departamentas (VSD) teigia, jog Lietuvos rusakalbės žiniasklaidos priemonės yra tiesiogiai veikiamos ir kontroliuojamos Rusijos informacinės politikos vykdytojų. VSD vertinimu, Lietuvos rusakalbiai savaitraščiai yra finansiškai priklausomi nuo Rusijos valstybės institucijų bei fondų.

Teigiama, jog Rusijos politines ir ideologines nuostatas Lietuvos visuomenei skleidžia ir tarptautinis žiniasklaidos klubas „Format A-3“, vadovaujamas „Komsomolskaja pravda“ žurnalistės Galinos Sapožnikovos. 2013 m. Lietuvoje buvo surengta vienuolika renginių, kuriuose dalyvavo Rusijos informacinę politiką palaikantys politologai, ekonomistai, rašytojai ir kultūros atstovai. Šio klubo susitikimams vadovauja buvęs naujienų agentūros BNS vadovas žurnalistas A.Račas.

A.Račas pirmadienį portalui lrytas.lt teigė dar nematęs VSD ataskaitos, tačiau abejoja, kad „Format A-3“ yra Lietuvai pavojinga organizacija.

„Kai vedžiau diskusijas, jose dalyvavo režisieriai, žurnalistai, krepšinio komentatorius Vladimiras Gomelskis. Žmonės ten pasakojo, ką savo gyvenime daro. Man atrodo, kad jie gyvenime yra nuveikę daugiau nei dešimt gediminų grinų (Gediminas Grina yra VSD vadovas. – Red.) kartu sudėjus“, – sakė A.Račas.

„Ar mane tai veikia? Taip, man įdomu klausytis žmonių, kurie turi pasaulinių apdovanojimų, yra sukūrę daugybę filmų ir pan. Jie daugiausia pasakoja apie savo veiklą. Galbūt G.Grina atsiunčia ką nors paprovokuoti, ko nors paklausti“, – svarstė žurnalistas. A.Račas prisiminė, kad per vieną susitikimą gavo Grinos „berniuko“ raštelį, kuriame buvo klausiama, ar jam ne gėda dalyvauti tokiuose renginiuose.

Tiesa, A.Račas pripažino, kad kai kurie klubo svečiai iš Rusijos nepripažįsta Lietuvos okupacijos, tai vadina pasakomis.

„Kai kurie tų žmonių yra gimę Sovietų Sąjungoje. Jie mano, jog Lietuva yra sąjungos dalis, ir okupacijos nebuvo. Mano supratimu, tai yra natūralu, vertinant iš jų pozicijos, nors mums tai yra visiškai nepriimtina. Tokių atvejų buvo gal du, kai svečiai pasisakė Sovietų Sąjungos požiūriu, bet buvo ir priešingai – žmonių, kurie labai tiesmukai kritikavo Vladimirą Putiną“, – prisimena A.Račas.

Jis planuoja ir toliau dalyvauti „Format A-3“ renginiuose ir VSD ataskaitoje minimų įtarimų nelaiko rimtais.

Saugumas pastaruoju metu tiek visko privertino, kad net jeigu jie pasakytų, jog esu agentas, su dviguba jėga daryčiau kaip tik tai, ko jie iš manęs nori. VSD mano, kaip piliečio, akyse yra visiškai susikompromitavusi, dirbanti politikams ir dėl to manau, kad daug dalykų, kuriuos jie rašo, yra kliedesiai“, – sakė A.Račas.

„Man G.Grinos veikla neatrodo rimta. Man atrodo, kad ji žalinga Lietuvos valstybei“, – pareiškė žurnalistas. Jis teigia jau dešimtis metų girdintis įtarinėjimus, kad dirba Rusijai, tačiau tokie kaltinimai A.Račo neveikia.

„Kai žmonės, gaunantys šimtus milijonų litų, realiai negali nieko padaryti, jiems reikia pateisinti savo egzistavimą. Jų ataskaitos ir pareiškimai yra iš serijos „kažkas kažką matė, kažkas kažką darė, kažkas kažką puola“.

Tačiau niekada nebuvo nieko konkretaus. Net pati prezidentė, kuri naudojasi VSD paslaugomis savo rinkimų kampanijai, tikriausiai suprato, jog VSD atrodo beviltiškai. Liepė duoti ką nors, ką būtų galima įvardinti. VSD pateikė trijų rusų pavardes ir vieną organizaciją, kuri veikia viešai. Jei rimtai kalbėtume apie šnipus ir žvalgybą, koks kvailys savo veiklą darytų taip viešai.

Nebent G.Grina mano, kad rusai dar kvailesni už jį. Aš taip nemanau. Jeigu jie veikia, tikrai ne per tokio tipo organizacijas ir ne tokiais būdais“, – aiškino A.Račas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.