L.Graužinienė iš Ukrainos: „Įtampa auga“

Ukrainoje įtampa vis auga, šalies

Kijeve viešiSeimo pirmininkė Loreta Graužinienė.<br>„Facebook“ nuotr.
Kijeve viešiSeimo pirmininkė Loreta Graužinienė.<br>„Facebook“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Mar 17, 2014, 1:35 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 8:54 AM

Pirmadienį Lietuvos parlamento vadovė drauge su Senato pirmininku Bogdanu Borusewicziumi susitiko su Ukrainos premjeru Arsenijumi Jaceniuku.

Pasak L.Graužinienės, susitikimo dalyviai pirmiausia pabrėžė, kad sekmadienį Kryme įvykęs referendumas dėl prisijungimo prie Rusijos buvo neteisėtas.

„Akcentavome, kad referendumas, kuris vyko Kryme, tikrai neteisėtas, Europos Sąjungos valstybės jo nepripažįsta. Kiek turime informacijos iš mūsų ambasadoriaus, akivaizdžiai matome, kad daug kas buvo padaryta iš anksto ir kalbėti apie referendumo legitimumą net nėra prasmės“, - pirmadienį BNS telefonu iš Kijevo sakė Seimo pirmininkė.

Jos teigimu, Ukrainos premjeras sakė, kad jo šalis deda visas pastangas, kad išlaikytų taikų procesą Kryme ir jau už Krymo ribų.

, jie savo tautai sunkiai begali paaiškinti, kodėl leidžia taikiu būdu užimti Ukrainos teritoriją. Premjeras išskirtinai daug kartų pabrėžė, kad Ukraina yra vientisa ir jie nekalba atskirai apie Krymą. Jie nepripažįsta jokių kalbų apie Krymą kaip atskirą vienetą“, - sakė L.Graužinienė.

Jos tvirtinimu, pasaulio lyderiai turėtų atsakingai įvertinti padėtį Ukrainoje, juoba kad spaudžia laikas. Mat kovo 21 dieną Rusijos Dūma spręs dėl Krymo prisijungimo prie Rusijos.

„Laiko nėra daug. Nebepakanka raminimo, kad nesipriešinsime ginklu. Visi turi suprasti, kad po 21 dienos gali būti sudėtinga suvaldyti situaciją. Tada jau veiksmai bus neprognozuojami. Pasaulio lyderiai turi labai atsakingai vertinti situaciją Ukrainoje, nes ji gali turėti ir tolesnių pasekmių“, - sakė Lietuvos Seimo pirmininkė.

Ji taip pat teigė per susitikimus Kijeve sulaukusi nuoširdžios padėkos dėl Lietuvos palaikymo Ukrainai, ypač pabrėžtas Lietuvos ambasadoriaus Petro Vaitiekūno indėlis.

Ukrainoje nuvertus prezidentą Viktorą Janukovyčių, Rusija pasiuntė karius į Ukrainos Krymo regioną. Sekmadienį Kryme surengtas balsavimas dėl prisijungimo prie Rusijos. Prorusiška vietos valdžia skelbia, kad už prisijungimą prie Rusijos buvo 96,7 proc. balsavusiųjų. Krymo totoriai referendumą boikotavo.

Vakarai teigia, kad referendumas buvo neteisėtas, nes prieštaravo Ukrainos Konstitucijai, vyko okupacijos sąlygomis ir surengtas per itin trumpą laiką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.