Lietuva – tarp dešimties etiškiausių pasaulio šalių

Kodėl Bahamos arba Lietuva labiau etiška atostogų vieta, nei Kosta Rika? Kalifornijoje veikianti nevyriausybinė organizacija „Ethical Traveler“ sudarė dešimties etiškiausių šalių sąrašą ir pateikė savo argumentus, kodėl į šį dešimtuką turėtų būti įtraukta ir Lietuva, skelbia britų transliuotojas BBC.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 17, 2014, 5:11 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 8:40 AM

Organizacija „Ethical Traveler“ jau nuo 2006 metų skatina žmones keliauti atsakingai – rinktis tas šalis, kurios vertinamos etiškiausiomis.

Tačiau kaip skaičiuojami tokie reitingai? Kuo nusipelnė Lietuva ir Latvija, antrus metus iš eilės pakliūdamos į dešimtuką? Kodėl pernai sąraše buvusios Kosta Rika, Gana ir Samoa iškrito iš dešimtuko, o jų vietą užėmė Bahamos, Čilė ir Dominika?

„Ethical Traveler“ sąrašo sudarinėtojai tikina, kad jų organizacija nesiekia pelno ir nepriima piniginės paramos iš vyriausybių, kelionių agentūrų. Jie remiasi tarptautinių organizacijų, tokių kaip JTO, UNICEF, „Freedom House, „Reporteriai be sienų“ ir Pasaulio banko duomenimis. Be to, savo vertinimus pateikia keliautojai, kurie balsuoja rinkdami dešimtuką.

Ir nors pripažįstama, kad nė viena į dešimtuką papuolusi šalis tikrai nėra tobula ir turi trūkumų, kiekviena jų verta paminėjimo dėl daugelyje sričių parodytos pažangos.

Pagrindiniai kriterijai, pagal kuriuos vertinamos ir keliautojams aplankyti siūlomos šalys – gamtosauga, autentiški kultūriniai potyriai. Socialinė padėtis, žmogaus bei netgi gyvūnų teisės.

Pavyzdžiui Lietuva ir Latvija pateikiamos, kaip puikūs bendriniai pavyzdžiai gamtosaugos srityje – čia verta pamatyti natūralią, masinio turizmo dar nesužalotą gamtą. O štai iš sąrašo iškritusios Kosta Rika, Gana ir Samoa peikiamos dėl pažeidimų gamtosaugos ir žmogaus teisių srityse.

Šiemet Palau ir Bahamos pagirti už pajūrio ekosistemų išsaugojimą. Šiose atostogų rojumi vadinamose salose turistai gali mėgautis saugomais ir masinio turizmo nepaliestais pajūrio ruožais.

O štai Dominika giriama už varlių, iguanų, o ypač – už kalnų viščiukų išsaugojimą – tokie paukščiai gyvena vos dvejose, Dominikai priklausančiose salose pasaulyje. Be to, Dominika vadinama pavyzdžiu, kaip vertėtų skatinti atsinaujinančią energetiką – šalyje skatinamos ir remiamos saulės energijos jėgainės.

Anot vieno „Ethical Traveler“ įkūrėjų Michaelio McCollo, remiantis UNICEF duomenimis itin aukštą žmonių gyvenimo lygį, lyginant su 2000-siais demonstruoja Lietuva. Mūsų šalyje sumažėjo vaikų ir bendras mirtingumas, kuris krito net 52 procentais. Be to Lietuva giriama už gyvūnų teisių apsaugą.

Tuo tarpu Latvijai, nepaisant to, kad ji dėl itin aukšto natūralios gamtos objektų saugojimo pateko į dešimtuką, negailima priekaištų žmogaus teisių srityje, ypač dėl rusakalbių teisių. Kaip ne piliečiai – neturintys jokios valstybės pasų, jie esą diskriminuojami.

Etiškiausių šalių dešimtukas (abėcėlės tvarka):

Bahamos Barbadosas Čilė Dominika Latvija Lietuva Mauricijus Palau Urugvajus Žaliojo Kyšulio Respublika

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.