Rusijos šnipas verbavo Lietuvos politologą, rašantį apie Ukrainą

Pirmadienį Valstybės saugumo departamentas paskelbė ataskaitą, kuri nustebino Lietuvos visuomenę. Ne todėl, kad atvirai prabilta apie Rusijos įtaką ir šnipų tinklą. Nustebino todėl, kad buvo paviešinti Kremliaus šnipų vardai ir nuotraukos. Vienoje iš jų užfiksuotas geopolitikos ekspertas Vadimas Volovojus, kuris pastaruoju metu aktyviai komentavo įvykius Ukrainoje.

Teigiama, kad šioje nuotraukoje V.Volovojus užfiksuotas su Rusijos šnipu V.Katula.<br>VSD nuotr.
Teigiama, kad šioje nuotraukoje V.Volovojus užfiksuotas su Rusijos šnipu V.Katula.<br>VSD nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Dovydas Pancerovas

Mar 17, 2014, 1:57 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 8:54 AM

„Šiuo metu esu ligoninėje ir tos nuotraukos dar nemačiau. Man reiktų pažiūrėti ir tada kažką plačiau komentuoti, tačiau ta pavardė man nieko nesako“, - telefonu kalbėjo Geopolitinių studijų centro ekspertas V.Volovojus.

Valstybės saugumo departamento (VSD) padarytoje nuotraukoje politikos mokslų daktaras buvo užfiksuotas su Rusijos GRU rezidentūros darbuotoju Valerijumi Katula. Jis vykdė agresyvią žvalgybinę veiklą prieš Lietuvos valstybines institucijas. VSD pareigūnai ne kartą įspėjo V.Volovojų dėl susitikimų su Rusijos žvalgybos atstovais, tačiau tai „rezultatų nedavė“.

„Kadangi esu politologas, esu tarptautinių santykių ekspertas, tai mano darbo specifika numato, kad aš susitinku su įvairių ambasadų atstovais: su Estijos, Latvijos, tame tarpe ir Rusijos, Ukrainos.

Aš visiškai nesiruošiu slėpti, kad aš bendrauju su diplomatais. Jiems ant kaktos neparašyta, kad vienas ar kitas yra žvalgybos darbuotojas.

Be abejo, kadangi VSD viešai ne kartą perspėdavo žmones, kad jie turi būti atsargesni, ypač tokie kaip aš, tai yra tarptautinių santykių ekspertai, kad reikia suprasti, jog Rusijos ambasados atstovai gali būti potencialūs žvalgybos darbuotojai, tai aš, kaip normalus žmogus, ir pakankamai jau patyręs, visada savo pokalbiuose stebiu ir pokalbio dinamiką, ir kas žmones domina“, - naujienų agentūrai BNS sakė politikos ekspertas.

Paklaustas, ar buvo kada nors asmeniškai perspėtas VSD dėl savo susitikimų su Rusijos diplomatais, jis teigė, jog to reikėtų klausti paties departamento. 

Pastaruoju metu V.Volovojus aktyviai komentavo įvykius Ukrainoje, rašė analitinius straipsnius portalui geopolitika.lt. Tiesa, paskaičius jo tekstus susidaro įspūdis, kad jis kritikavo agresyvią Rusijos politiką ir Krymo okupaciją.

Šnipą domino Lietuvos pirmininkavimas

Kas yra tas V.Katula, kurio darbelius paviešino VSD? Oficialiai jis užima antrojo sekretoriaus poziciją Rusijos ambasadoje.

VSD pranešė, kad rusas bandė verbuoti Lietuvos valstybės tarnautoją, siekdamas gauti įslaptintą ir kitą jautrią informaciją apie Lietuvos pirmininkavimą Europos Sąjungos Tarybai. GRU darbuotojas prašė informacijos apie Lietuvos pirmininkavimo renginius ir prioritetus, asociacijos sutarčių su Rytų partnerystės šalimis galimybes, užsienio valstybinių delegacijų vizitų Lietuvoje rezultatus.

GRU darbuotojas neatskleidė priklausomybės žvalgybai, teigė, jog informacija reikalinga rašyti ataskaitas Rusijos užsienio reikalų ministerijai. Už surinktą informaciją buvo žadamas piniginis atlygis. VSD atliko V.Katulos atžvilgiu prevencinio pobūdžio veiksmus ir užkirto kelią tolimesnei jo žvalgybinei veiklai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.