Vairuotojų laukia labai rimti išbandymai

Rekonstrukcijos darbams uždaroma dalis K.Petrausko gatvės, vairuotojams teks rinktis aplinkkelius. Tai tik didžiųjų išbandymų pradžia – netrukus Kaune ketinama remontuoti Savanorių prospekto įkalnę, ja galės vykti tik viešasis transportas.

Nuo kovo 17-osios, pirmadienio, eismas bus uždarytas dalyje K.Petrausko gatvės.<br>M.Patašiaus nuotr.
Nuo kovo 17-osios, pirmadienio, eismas bus uždarytas dalyje K.Petrausko gatvės.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

2014-03-17 06:25, atnaujinta 2018-02-15 09:15

Jau kovo 17-ąją pradedami ilgai planuoti K.Petrausko gatvės platinimo ir kontaktinės troleibusų linijos tiesimo darbai, bus uždaryta kelio atkarpa nuo Aukštaičių gatvės iki Radvilėnų plento.

Vėliau bus uždaroma kita atkarpa – tarp Vydūno alėjos ir Aukštaičių gatvių.

Kelininkai gatvę suremontuoti žada dar šiais metais. Ja nusidrieksianti troleibusų linija sujungs Vytauto ir Savanorių prospektus.

K.Petrausko gatvės platinimas – nedidelis nepatogumas, palyginti su tuo, ką vairuotojams teks patirti jau kovo pabaigoje – balandžio viduryje, kai bus pradėta remontuoti Savanorių prospekto įkalnė ir teks uždaryti vieną pagrindinių miesto transporto arterijų. Ja galės vykti tik viešasis ir specialiųjų tarnybų transportas.

Gatvė praplatės 3 metrais

„Pirmadienio rytą bus pastatyti eismą draudžiantys kelio ženklai. Uždarę K.Petrausko gatvės atkarpą tarp Aukštaičių gatvės ir Radvilėnų plento, pradėsime darbus“, – „Laikinajai sostinei“ sakė bendrovės „Kauno keliai“ projektų vadovas Tauras Jakelaitis.

Pirmiausia darbininkai išardys senąją kelio ir šaligatvių dangą, iškirs medžius, kurie trukdo praplatinti gatvę.

Vienas techniškai sunkiausių etapų – net 3 metrų gylyje įrengti nuotekų surinkimo trasą. Taip pat teks iš naujo pakloti praplatintos gatvės šaligatvius, įrengti apšvietimo sistemą, inžinerinius tinklus, nutiesti komunikacijų linijas.

„Noriu nuraminti kauniečius: K.Petrausko gatvėje bus išpjauti ne visi medžiai, o tik tie, kurie trukdys“, – patikino T.Jakelaitis.

Nors gatvės remonto rangos sutartis sudaryta metams nuo darbų pradžios, „Kauno keliai“ darbus turėtų baigti dar šiais metais, iki gruodžio 1-osios. Darbų eigai gali kliudyti nenumatyti atvejai – šioje vietoje gana aukštas gruntinio vandens lygis, darbininkams gali tekti susidurti su jokiuose brėžiniuose nepažymėtais gatvę kertančiais kabeliais bei vamzdžiais.

Po rekonstrukcijos K.Petrausko gatvė praplatės 3 metrais.

Teks važiuoti apylankomis

Pradėjus tvarkyti K.Petrausko gatvę, automobiliai ir viešasis transportas į Savanorių prospektą bus nukreipiami Aukštaičių gatve.

Kauno savivaldybės Transporto skyriaus vedėjas Paulius Keras sakė, kad jau atliktas eksperimentas – autobusai išbandė naująją apylanką, joje kliūčių nerasta.

Baigus pirmąjį darbų etapą ir uždarius atkarpą tarp Aukštaičių ir Vydūno gatvių, bus įrengtos dvi apylankos. Automobiliai vyks Vydūno gatve, Minties ratu ir J.Basanavičiaus alėja.

Policija padės susigaudyti

Eismo sąlygų pokyčiams rengiasi ne tik savivaldybė, bet ir policijos pareigūnai. Kelių policijos valdybos viršininkas Danas Česnauskas prognozavo, jog tam tikra sumaištis gali kilti pirmosiomis savaitėmis, kol vairuotojai apsipras.

„Kai remontui buvo uždarytas Parodos kalnas, eismo sąlygos mieste buvo gerokai sudėtingesnės. Vairuotojai netrukus apsiprato su laikinais nepatogumais, rinkosi tuos aplinkinius kelius, kuriais galima greičiau pasiekti kelionės tikslą.

Pradėjus remontuoti K.Petrausko gatvę, policijos pareigūnai padės vairuotojams susigaudyti. Patruliai ties aplinkkeliais budės tol, kol vairuotojai apsipras su eismo sąlygų pakitimais. Pareigūnai taip pat prižiūrės, kaip paisoma kelių eismo taisyklių, su šiurkščiais ir piktybiškais pažeidimais nebus taikstomasi“, – sakė komisaras D.Česnauskas.

„Kauno kelių“ projektų vadovas T.Jakelaitis minėjo, kad remontuojamoje gatvėje gyvenantys žmonės ir įsikūrusios įstaigos nebus atkirsti nuo išorinio pasaulio. Kelininkai sudarys sąlygas vietos gyventojams automobiliais privažiuoti prie savo namų.

Uždarys prospekto įkalnę

Kovo pabaigoje remontui ketinama uždaryti Savanorių prospekto įkalnę. Rekonstrukcijos darbus atliks konkursą laimėjusi bendrovė „Kauno tiltai“.

Pradėjus remontuoti bet kada griūti galinčią įkalnės estakadą, iki metų pabaigos šioje vietoje bus leidžiama važiuoti tik viešajam transportui.

„Eismo apribojimas Savanorių prospektu bus tikras išbandymas vairuotojams. Įsivaizduoju, kad pirmosiomis savaitėmis bus spūsčių. Ilgainiui žmonės įpras važinėti aplinkiniais keliais – Jonavos, A.Mackevičiaus, P.Kalpoko gatvėmis, rinksis jiems labiausiai tinkančius, optimalius maršrutus“, – sakė kelių policijos valdybos vadovas D.Česnauskas.

Meras ragina pakentėti

Tai, kad uždarius dvi itin judrias Kauno gatves vairuotojams teks susidurti su rimtais iššūkiais, pripažįsta ir miesto meras Andrius Kupčinskas.

„Darbai iš dalies finansuojami Europos Sąjungos lėšomis, paimtos paskolos, todėl neturime kito pasirinkimo, juos privalome baigti iki gruodžio 1-osios. Kuo greičiau pradėsime, tuo geriau. Palyginti su ankstesniais metais, šįkart palankios ir oro sąlygos“, – sakė A.Kupčinskas.

Pasak mero, laikinus sunkumus turėtų atpirkti būsima nauda.

„Savanorių prospekto įkalnės estakadą tvarkyti būtina. Troleibusai į kalną jau nekyla pirmąją eismo juosta, kelio danga šioje vietoje nusėdusi. Kapitaliai rekonstruojant estakadą į žemę bus įleistos kolonos, papildomai supilta žemių.

Manau, kauniečiai per daug nesipiktins, juk be laikinų nepatogumų neįmanoma atlikto jokių didesnių remonto darbų“, – kalbėjo Kauno meras.

Aštuoniasdešimtmetė estakada gali sugriūti

Apie tai, kad daugiau nei prieš 80 metų statytos ir iki šiol nė karto rimtai neremontuotos dvi 20 ir 29 metrų ilgio estakados bet kuriuo metu gali griūti, dar 2011 metais perspėjo architektas Alvydas Steponavičius.

Vietos gyventojai baiminasi, kad transporto svorio neatlaikiusi Savanorių prospekto dalis gali nugarmėti šlaitu žemyn ant ten esančių pastatų.

Daugiau nei prieš dešimtmetį ketinta kapitaliai remontuoti Savanorių prospekto įkalnę, buvo parengtas projektas. Tačiau lėšų tąkart neatsirado, o valdininkų stalčiuose nugulęs projektas moraliai paseno.

Savanorių prospekto estakados ir šlaito būklė yra kritiška. Pažeisti laikančiosios konstrukcijos betoniniai sluoksniai, išilginė armatūra. Prieš kelerius metus pagal anksčiau rengtą projektą buvo sustiprintos estakados konstrukcijos, tačiau tai problemos iš esmės neišsprendė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.