A.Kumža: „Sankcijos Rusijai gali būti bevertės“

Apie Krymo referendumą, Krymo totorių bendruomenės situaciją bei sankcijas Rusijai pirmadienį „Lietuvos ryto“ televizijos aktualių pokalbių laidoje „Lietuva tiesiogiai“ kalbėjo Rytų Europos studijų centro ekspertas Marius Laurinavičius, buvęs Lietuvos ambasadorius Ukrainoje Algirdas Kumža bei Lietuvos totorių bendruomenių sąjungos pirmininkas Adas Jakubauskas.

A.Kumža pabrėžė, kad dar anksti padėti tašką.<br>Nuotr. iš archyvo
A.Kumža pabrėžė, kad dar anksti padėti tašką.<br>Nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 18, 2014, 9:21 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 8:20 AM

A.Kumža pabrėžė, kad nors sekmadienį referendumas įvyko ir Krymo gyventojai palaikė krašto prisijungimą prie Rusijos, dar anksti padėti tašką.

„Pasaulis nepripažįsta šitos invazijos bei referendumo“, - teigė Nepriklausomybės akto signataras ir pridūrė, kad atrodo, jog Rusijos numatyti planai yra įgyvendinami be didesnių sunkumų.

A.Jakubauskas kalbėjo, kad Krymo totoriai dar nėra užmiršę praeitą šimtmetį vykdyto genocido, todėl jaučia baimę iš Rusijos pusės.

„Krymo totoriai pareiškė, kad nori būti Ukrainos valstybėje“, - nurodė A.Jakubauskas ir pridūrė, kad tai jau seniai parodė masiškas tremtinių grįžimas namo į Krymą.

A.Kumža pastebėjo, kad labai svarbus momentas yra tai, kad nei Krymo totoriai, nei pati Ukraina nėra vieniši, o turi daugumos šalių paramą.

„Krymo totoriai yra taiki jėga, bet jie nepamiršo savo deportacijos. Jie tikrai kovos“, - kalbėjo M.Laurinavičius. Jo manymu, totorių bijo ir pati Maskva, dėl to stengiasi juos papirkinėti. Apie galimus Krymo totorių persekiojimus Rytų Europos studijų centro ekspertas net neabejojo, kadangi Krymo valdžią dabar sudaro kriminalinė grupuotė.

„Tai, ką V.Putinas darė Čečėnijoje, dabar yra daroma Kryme. Valdžia yra duota vienam žmogui“, - vertino M.Laurinavičius.

Laidos vedėjai Daivai Žeimytei paklausus apie Valstybės saugumo departamento paviešintą ataskaitą, kurioje minimi galimi Rusijos šnipai Lietuvoje, M.Laurinavičius prisipažino nesužinojęs nieko naujo, ko seniai „nebūtų viešoje erdvėje“. Jis tikino, kad „niekada nebuvo periodo, kai neturėjom rusų dėmesio“. Žinoma, jo nuomone, VSD turėtų ataskaitoje minėtus asmenis kuo skubiau siųsti iš šalies, o ne vien pranešti apie tai.

M.Laurinavičiaus teigimu, pagrindinė Lietuvos silpnoji vieta propagandiniame kare su Rusija yra „pozicijos neturėjimas“.

Apie pasaulyje vis garsiau kalbamas sankcijas Rusijai, anot A.Kumžos, reikia labai gerai pagalvoti. „Sankcijos visada yra durklas su dviem ašmenimis. Sužeidi ir gali susižeisti pats“, - kalbėjo buvęs ambasadorius. Jo nuomone, skaudžiausiai smogti Rusijai gali suvaržymai, susiję su dujų ir naftos tiekimu, jų kainomis.

„Rusija yra labai atspari, žmonės kantrūs. Sankcijos nebūtinai pasieks norimą rezultatą“, - konstatavo A.Kumža.

„Lietuva tiesiogiai“ - nuo pirmadienio iki ketvirtadienio 17.20 val. tik per „Lietuvos ryto“ televiziją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?